Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula Pupnatska Luka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kriskrak
Autostopowicz
Korcula Pupnatska Luka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskrak » 17.04.2006 12:14

Korcula - zatoka Pupnatska Luka
Czy ktoś tam był ?
Wybieram się tam w lipcu ,mam rezerwacje apartamentu
Czekam na informacje...
Pozdrawiam
rumburak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumburak » 18.04.2006 11:12

Witam. W ubiegłym roku byłem na Korczuli i miałem okazję odwiedzić Pupnatską Lukę. Bardzo trudny jest dojazd. Zjechałem do zatoki skuterem. Moja dziewczyna część trasy musiała pokonać pieszo ( we dwoje nie było szans na jazdę skuterkiem). Droga wysypana tłuczniem i stroma. Na dole jednak stały chyba ze trzy samochody i dwa motory typu enduro ( jedziesz tam Jeepem ? ). Po drodze mijałem ludzi, którzy schodzili pieszo - zostawiając samochody na górze. Sama zatoka bardzo ładna, chociaż trochę zaśmiecona. Nad zatoką były tylko dwa lub trzy domki, nie ma sklepu czy restauracji - no takie odludzie. Do najbliższej miejscowości Pupnatu jest kilka kilometrów. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące zatoki to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 18.04.2006 21:12

Kriskrak napisał(a):Korcula - zatoka Pupnatska Luka
Czy ktoś tam był ?
Wybieram się tam w lipcu ,mam rezerwacje apartamentu
Czekam na informacje...
Pozdrawiam

- byłem kilka razy. Faktycznie, dojazd jest paskudny, ale da się dojechać nieomal na sam dół. Sam zjazd "dzieli się na prawy i lewy". Ten od prawej strony jest nieco bardziej skomplikowany, ale łagodniejszy. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie skręcić. Zawsze parkowałem na dole. Marsz w upale jest mało przyjemny. Miejsce piękne, widoki cool. Woda zwykle b. ciepła - średnio trafiałem na 29-33st.C. Ludzi nie za dużo. Gastronomii zero, toalet też. W istniejących tam budynkach chyba nawet nie ma prądu - ci, co sprzedają lodowatą pepsi w puszkach zasilają zamrażarkę z agregatu.
Kriskrak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskrak » 19.04.2006 07:42

Piękne dzięki za info.
Który to jest zjazd prawy a który lewy ?
Lewy od Korculi ,prawy os Vela Luki ?
Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.04.2006 09:33

Ja również byłam zobaczyć to miejsce. Rzeczywiście zatoka urocza, sporo turystów decyduje sie na ten karkołomny dojazd i nawet przy kropiącym deszczu pod koniec sierpnia nie było tam pusto.

Nam było szkoda samochodu, nie spisywal się zbyt dobrze na tej drodze. Ale przyznam, że w tym samym czasie na samym dole stał samochód kempingowy .... zjechał i pewnie wyjechał. Były też problemy z zaparkowaniem mimo, że pogoda była nienajlepsza.

Co do apartamentów - widziałam je tylko na stronie internetowej.

Zjazdy: chyba tak jak piszesz ... z lewej od Korculi z prawej od Velej Luki. Ja jechałam tym od Korculi :)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 19.04.2006 15:37

Kriskrak napisał(a):Który to jest zjazd prawy a który lewy ?
Lewy od Korculi ,prawy os Vela Luki ?

- tak, to takie umowne określenie. Aby dotrzeć do zjazdu "prawego", należy drogą szutrową jechać cały czas przed siebie, minąć znajdującą się w dole (chyba ze 200m lub jeszcze więcej) zatokę, po kilkuset metrach, już w lesie pomiędzy drzewami należy skręcić w lewo, w niepozorną szutrówkę, dość słabo się wyróżniającą. Ale jest to jedyna "szutrówka w lewo" więc trudno ją pomylić z czymkolwiek. Ok. 1500m łagodnego zjazdu, trochę zakrętów i jesteś na miejscu.
BTW tu jest fotka, prawdopodobnie wykonana z drogi nad zatoką:
http://cro.pl/forum/album_cat.php?cat_id=1

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone