Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula przełom maja i czerwca. Vela Luca

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 22.02.2006 17:12

Witam, wybieram się na Korculę - koniec maja początek czerwca 2006 - z dwójką małych dzieci. Czy macie jakieś uwagi, sugestie, pomysły żeby dzieciaki się nie nudziły z powodu braku piasku. Czy w okolicy Vela Luca są jakieś przyjazne (dla dzieci - niezbyt strome dno) plaże, zatoczki. Czekam na info. Większość informacji o Korculi dostępnych na forum dotyczy wschodniej części wyspy. Stąd moje pytanie o część zachodnią. Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 22.02.2006 20:56

Ja osobiście jeśli mogę coś polecić na Korculi to raczej bliski rejon miasta Korcula czyli po drugiej stronie.
Osobiście mnie ta wyspa nie zachwyciła bowiem prócz niesamowitego miasta jakim jest Korcula to w pozostałej części brak jest plaż, a także innych urokliwych miasteczek. A Vela Luka jest zupełnie "nie chorwacka".
Ale oczywiście to moja subkiektywna opinia.
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 22.02.2006 21:39

W samej Vela Luce nie widziałem plaży przyjaznej dzieciom, ale być może gdzieś jest tam takie miejsce. Jest to miejscowość położona nad zatoką, ma charakter miasteczka portowego. Wzdłuż nabrzeża zatoki biegnie ulica. Znam kilka plaż na Korculi z drobnym żwirkiem i łagodnym wejściem do morza. Najbliżej Vela Luki takie dwie plaże widziałem: jedną w Priżbie http://grbin.prizba.net/ (z lewej strony mierzei łączącej "ląd" z półwyspem), a drugą w Priscapac http://www.inet.hr/~stmladin/priscapac.htm , kilka kilometrów od Priżby. Obie plaże znajdują sie w południowo-zachodniej części wyspy (niedaleko Blato) kilkanaście km od Vela Luki. Trzecią plażę dla dzieci, a właściwie kilka takich plaż, widziałem w miejscowości Lumbarda oraz w pobliżu tej miejscowości http://www.korculainfo.com/lumbarda.html . Ale Lumbarda to południowo-wschodnia część wyspy oddalona około 50km od Vela Luka.
Pozdrawiam serdecznie.
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.02.2006 12:46

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. W takim razie swój pobyt w Hotelu Adria w Vela Luca ograniczę do tygodnia. Drugi tydzień spędzimy w "bardziej chorwackim miejscu" na własnym wikcie i opierunku :).
Czy znacie najbardziej uraokliwe z urokliwych i spokojne z najspokojnieszych miejsc Chorwacji. Chętnie poznam Wasze opinie. Gdzie ruszyć dalej - uwzględniając obecność dwóch maluchów na pokładzie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :papa:
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 23.02.2006 13:00

Jeżeli planujesz pobyt na przełomie maja i czerwca to ze spokojem nie będzie większego problemu. Czy Vela Luka jest już zaklepana ? Jeżeli nie - polecam Priżbę. Niedaleko, jest tam również przyzwoity i niedrogi hotel oraz mnóstwo apartamentów wzdłuż wybrzeża . A miejsce palce lizać - spokój , cisza , piękna okolica http://www.prizba.com/index_en.htm . Naprawdę warto się zastanowić między Vela Luką a Priżbą (nawet na ten tydzień) tym bardziej że macie dwójkę małych bobasów.
Pozdrawiam.
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.02.2006 13:26

Hotel Adria jest w bardzo atrakcyjnej cenie w opcji all ( 1138 zł tydzień 2+2). Nie wiem , czy można znaleźć coś tańszego? Stąd też ten wybór. Myślę o tym, żeby zweryfikować opinię, jakie czytałem na temat tego miejsca. A potem jeszcze nie wiem może Hvar, może Riviera Makarska. Pozdrawiam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.02.2006 15:08

Zdecydowanie Hvar choć Makarska jest rownież ciekawa.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 23.02.2006 15:19

Eduardo napisał(a):Hotel Adria jest w bardzo atrakcyjnej cenie w opcji all ( 1138 zł tydzień 2+2). Nie wiem , czy można znaleźć coś tańszego? Stąd też ten wybór. Myślę o tym, żeby zweryfikować opinię, jakie czytałem na temat tego miejsca. A potem jeszcze nie wiem może Hvar, może Riviera Makarska. Pozdrawiam.

Gdzie taka cene znalazles?
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 23.02.2006 16:58

Nie wiem,czy będziesz miał tyle silnej woli ,by po tygodniu pobytu w Hotelu Adria przenieść się gdzieś indziej.Nam przez dwa tygodnie brakowało chyba tylko,, ptasiego mleczka".
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.02.2006 18:29

evik napisał(a):Nie wiem,czy będziesz miał tyle silnej woli ,by po tygodniu pobytu w Hotelu Adria przenieść się gdzieś indziej.Nam przez dwa tygodnie brakowało chyba tylko,, ptasiego mleczka".

Witaj, czy możesz coś więcej powiedzieć o okolicy, plażach, zatoczkach?
Będę bardzo wdzęczny za wszelkie informacje.
Jaki jest sam hote?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 23.02.2006 18:31 przez Eduardo, łącznie edytowano 1 raz
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.02.2006 18:30

Kasiula.m napisał(a):
Eduardo napisał(a):Hotel Adria jest w bardzo atrakcyjnej cenie w opcji all ( 1138 zł tydzień 2+2). Nie wiem , czy można znaleźć coś tańszego? Stąd też ten wybór. Myślę o tym, żeby zweryfikować opinię, jakie czytałem na temat tego miejsca. A potem jeszcze nie wiem może Hvar, może Riviera Makarska. Pozdrawiam.

Gdzie taka cene znalazles?

W Neckermannie.
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 23.02.2006 19:10

O hotelu powiedziano tu chyba wszystko,wystarczy prześledzić stare posty.Generalnie wszystko jest O.K.Pokoje po remoncie, czyste łazienki,codziennie czyste ręczniki ,sprzątanie.Jedzenie także nie budzi zastrzeżen,każdy może wybrać coś dla siebie.Hotel jest trochę na odludziu,do sklepów około 2 kilometry.ale ma to też swoje dobre strony.Malutka plaża żwirowa i platformy kąpielowe.Jeśli checie zobaczyć krystaliczną wodę wybierzcie się na Wyspy PROIZD,rejsy spod hotelu.(wówczas parasol słoneczny niezbędny.Pozdro.
frytek5a
Plażowicz
vela luka przełom maja i czerwca

Nieprzeczytany postnapisał(a) frytek5a » 25.02.2006 11:36

Ja też wybieram się w tym okresie do ADRII z dwójką dzieci -26 maj - może wspólna podróż ?
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 27.02.2006 15:04

Dziękuję za propozycję, ale lekko zmodyfikowaliśmy plany. Będziemy w Adrii od 2 czerwca, a kolejny tydzień prawdopodobnie na Hvarze. Tak więc do zobaczenia. Pozdrawiam
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 27.02.2006 15:24

Przepraszam, ze jescze zawracam glowe, ale interesuje mnie ta oferta i szukam informacji o niej na jakis stronach, chodz mi o zdjecia i wszystkie szczegoly.... czy moglby ktos podeslac?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone