Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula pierwszy raz i w ciemno. Zavalatica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.01.2009 00:42

majeczka napisał(a):
mkm napisał(a): Masz szczęście , że wybierasz się właśnie na Korculę , tam bowiem masz największe szanse na dobry traf spośród wszystkich wysp południowodalmatyńskich . :D Polecam ciche , spokojne i kameralne miejscowości : Karbuni , Zavalatica , Grscica , Prigradica , Potirna , no i może jeszcze Prizba :D :D

mkm wyszukując i śledząc różnorodne wątki o Korculi widzę, że świetnie i doskonale ją znasz. Tu pojawia się jednak mój zasadniczy problem... Jeśli miałbyś wybrać i wskazać mi którąkolwiek z w/w przez siebie miejscowości, na co zdecydowanie mogłabym liczyć? Zależy mi na ciszy, spokoju, ciekawej plaży oraz przyjemnych i miłych gospodarzach. Dysponuję pontonem, więc z dojazdem do plaży nie byłoby specjalnie trudności. Skłaniamy się zdecydowanie ku Zavalaticy.
Moja poczta adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :papa:

Majeczko, polecam Zavalaticę jeżdzimy od kilku lat 2 razy w ciągu wakacji i jeszcze nam się nie znudziła.
Majeczko, polecam Zavalaticę, 5
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.01.2009 00:07

daisykf napisał(a):Majeczko, polecam Zavalaticę jeżdzimy od kilku lat 2 razy w ciągu wakacji i jeszcze nam się nie znudziła.
Majeczko, polecam Zavalaticę, 5

No cóz, radość moich podróży do Cro wynika stąd, że to, co mnie interesuje, ciągle się musi zmieniać. Od kilku lat jeździłam na Istrię, Peljesac i Hvar, czas więc na kolejną zmianę. Wczoraj czytałam różnorodne opinie o Zavalaticy, mam nadzieję, że to dobry wybór...
:papa:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 19.05.2009 11:16

Będziemy mieszkać w Vela Luka. Jaka jest mozliwośc dostania sie do Zavalaticy komunikacją publiczną? Tak na 1 dzień tam wpaść bo słyszeliśmy że warto.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 19.05.2009 11:46

pawelsko napisał(a):Będziemy mieszkać w Vela Luka. Jaka jest mozliwośc dostania sie do Zavalaticy komunikacją publiczną? Tak na 1 dzień tam wpaść bo słyszeliśmy że warto.

Mimo, że komunikacja autobusowa w Chorwacji jest o niebo lepiej rozwinieta niż w Polsce do Zavalaticy nie dojedziesz autobusem. Można dojechać do Ciary, a potem na piechotke 1,5km wsród winnic do wioski.
Problem niewielki.
Ps. Co Was podkusiło jechac do Vela Luki......
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 19.05.2009 12:03

daisykf napisał(a):
pawelsko napisał(a):Będziemy mieszkać w Vela Luka. Jaka jest mozliwośc dostania sie do Zavalaticy komunikacją publiczną? Tak na 1 dzień tam wpaść bo słyszeliśmy że warto.

Mimo, że komunikacja autobusowa w Chorwacji jest o niebo lepiej rozwinieta niż w Polsce do Zavalaticy nie dojedziesz autobusem. Można dojechać do Ciary, a potem na piechotke 1,5km wsród winnic do wioski.
Problem niewielki.
Ps. Co Was podkusiło jechac do Vela Luki......

Cena, cena, ... chcielismy mieć tanio coś z przejazdem autokarem. Wczasy z Rainbow, przejazd, , noclegi, dwa posiłki w sumie 12 dni 1150 / osoba. Chyba nie jest zła?
A co złego jest w Vela Luka?
Słyszałem pochlebne opinie (tu na forum)
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 19.05.2009 12:52

witam serdecznie,
mam poważne wątpliwości co do "wyjazdu w ciemno", no bo co to jest za wyjazd "w ciemno" jak sie ktoś rozpytuje no i dowiaduje na forum jak tam jest, no to już nie jest "w ciemno"...
pozdrawiam
ps do wyjazdu w "jasno" pozostało 60 dni.
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 19.05.2009 20:29

Witam wszystkich. W 2007 r. dojechałem do Lumbardy ok 10 lipca i szukałem apartamentu dla 4 "w ciemno". Powiem szczerze, że sporo się nachodziliśmy zanim znaleźliśmy 2 dwójki i to tylko na 5 dni. Ale jak zauważyłem Lumbarda jest oblegana ze względu na plażę z piaskiem (Prżina) przez rodziny z małymi dziećmi. Po kilku dniach zacząłem szukać na zach. od Korculi (Zyrnowo) i znowu sporo się najeździłem zanim przypadkiem coś znalazłem. Nie wiem jak jest dalej od Korculi, może łatwiej. Aha w 2007 r. były jeszcze bezpłatne parkingi w Vielej Luce i Blato. Niesamowite :lol: wydawało mi się, że w Chorwacji w miastach nie ma już takich miejsc. Boh.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.05.2009 11:12

poljako_poljako napisał(a):Witam wszystkich. W 2007 r. dojechałem do Lumbardy ok 10 lipca i szukałem apartamentu dla 4 "w ciemno". Powiem szczerze, że sporo się nachodziliśmy zanim znaleźliśmy 2 dwójki i to tylko na 5 dni. Ale jak zauważyłem Lumbarda jest oblegana ze względu na plażę z piaskiem (Prżina) przez rodziny z małymi dziećmi. Po kilku dniach zacząłem szukać na zach. od Korculi (Zyrnowo) i znowu sporo się najeździłem zanim przypadkiem coś znalazłem. Nie wiem jak jest dalej od Korculi, może łatwiej. Aha w 2007 r. były jeszcze bezpłatne parkingi w Vielej Luce i Blato. Niesamowite :lol: wydawało mi się, że w Chorwacji w miastach nie ma już takich miejsc. Boh.

Wydaje mi się, że znam Korculę dość dobrze i ostatnim miejscem które bym wybrał na urlop jest Lumbada.- brudny piasek i zatoczka (masa łódek i motorówek), tabuny ludzi, słaba baza "wieczorna". I to na tyle
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 20.05.2009 14:28

Nikogo nie namawiam na Lumbardę> Chodziło mi o to, że dość trudno jest tam znaleźć cos "w ciemno".
Piasek na plaży i brak życia nocnego mogą dla niektórych być atutem. Zwłaszcza jak się taszczy z Polski wiaderka i łopatki.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 22.05.2009 07:57

witam,
lumbarda - plaża "Przina" , jedna z najładniejszych piaszczystych plaż w chorwacji, polecam.
pozdrawiam.
danyy90
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) danyy90 » 07.06.2009 22:36

bogdan63 a coś ty się tak uczepił tego wyjazdu "w ciemno"
nie próbuj wskazać wyższości Twojego, pewnie zorganizowanego wyjazdu i wćisnąć takie warunki na siłę wszystkim
nie będę Ci tłumaczył czemu i kiedy ludzie jadą w ciemno, pewnie i tak nie zrozumiesz
bardzo egoistyczne są Twoje wypowiedzi
pzdr
beerox
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) beerox » 04.08.2010 11:26

Witam

Za około tydzień pakujemy samochód i lecimy na Korcule a dokładnie chyba właśnie do Zavalatica. Nie jest to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji ale pierwszy do tak małej miejscowości i pierwszy w szczycie sezonu a ponieważ prawie do końca nie będę pewny dokładnej daty wyjazdu - rezerwacja internetowa noclegów nie jest możliwa. Czyli jadę "w ciemno".

Zawsze kiedy jechałem w ciemno - trafiałem pierwsze do miasteczka, potem szukałem informacji turystycznej , tam dzwoniono na kwatery , zwiedzałem , wybierałem pokój - godzinka, dwie i pokój załatwiony. Ale to były większe miasteczka. Jak mam szukać pokoju w takiej Zavalaticy? Chodzić od domu do domu?
Jakich cen można się spodziewać w takich małych miejscowościach za pokój 2os.

Pozdrawiam i z góry przepraszam za kradzież tematu :)
kwapior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwapior » 04.08.2010 17:58

Właśnie wróciłem z Zavalaticy w której spędziłem wspaniałe 2 tygodnie i tez szukaliśmy kwatery na miejscu, nie było z tym żadnego problemu miejscowość jest mała, wszyscy się tam znają i w 15 min mieliśmy kwaterę dla 6 osób za 50 euro. A wyglądało to tak że jeden gospodarz dzwonił do drugiego i znaleźli nam kwaterę.
beerox
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) beerox » 05.08.2010 09:19

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Korcula pierwszy raz i w ciemno. Zavalatica - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone