Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORĆULA... nasze bajeczne wspomnienia

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 21.05.2010 10:05

Południowiec napisał(a):Już uzupełniam kalendarz wyjazdowy.

To napewno zauważysz, że będę w Prigradicy od 3.07 do 17.07. Może się spotkamy :D
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 21.05.2010 10:17

Zauważyłem,
myślę, że miejscowość jest tak mała, że nie może być inaczej.
Napisz w ile osób jedziecie, gdzie macie appartmani.
Będziecie tydzień przed nami, przydałby się kontakt z wami i jeszcze co do trasy jedziesz przez Peljesac, czy może promem.
Ja szukam info na temat promu z Drvenika, ale prawdopodobnie linia zawieszona.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 21.05.2010 10:39

Południowiec napisał(a):Napisz ...

Napisz do mnie na emaila, który jest w profilu. Nie będziemy zaśmiecać tematu. Pozdrawiam
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 26.05.2010 10:51

a to ja napisał(a):23.07-06.08 oginioszki Opole - Zavalatica (Ferrari)

Ja tak patrzę, kto w moim terminie wyjeżdża... i patrzę - ognioszki :D może się wyminiemy na trasie, bo też pewnie wyjeżdżacie 22 lipca :) ale z tym ferrari to będzie ciężko się ścigać... chyba że tak nazywacie focusa :D

w pracy mamy vw caddy'ego, którego nazywamy pociesznie caddylakjem :D

pozdrowienia!
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 09.06.2010 09:53

bobemce napisał(a):
a to ja napisał(a):23.07-06.08 oginioszki Opole - Zavalatica (Ferrari)

Ja tak patrzę, kto w moim terminie wyjeżdża... i patrzę - ognioszki :D może się wyminiemy na trasie, bo też pewnie wyjeżdżacie 22 lipca :) ale z tym ferrari to będzie ciężko się ścigać... chyba że tak nazywacie focusa :D

w pracy mamy vw caddy'ego, którego nazywamy pociesznie caddylakjem :D

pozdrowienia!

Hej, Witajcie :D
Czytałam Wasze relacje i jestem oczarowana. Podzielam tę miłość do Chorwacji i do Korculi zwłaszcza!!!

W tym roku jedziemy 5 raz do Cro, w tym 3 raz Korcula!!!!
I co widzę? Autorzy moich ulubionych relacji jadą w tym samym czasie :D kto wie, może się spotkamy na trasie lub na miejscu? :D

Wyjeżdżamy 22.07 ok. 18.00 z okolic Katowic przez Węgry do Splitu na prom na 10.15.

Pozdrowienia dla wszystkich Korczulaków :D

p.s. też zaczęłam pisać relację z poprzednich 4xCRO, ale jakoś podupadłam po 1 odcinku :(
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 18.06.2010 08:38

Hej!!! My wyjeżdżamy jednak 21.07 także bobemce nie będziesz musiał gonić naszego firari :D z walky talky które niestety nie zostało dopisane w kalendarzu wyjazdowym (bawią nas tam co niektóre wpisy z stąd to ferrari :D )
BKT my też planowalismy Split i dalej promem ale ze wzgledu na duży zapas czasowy (startujemy o 11.00 ) postanowilismy że zrobimy powtórkę z zeszłorocznego wyjazdu czyli przez Orebić,dla tych widoków warto :D
Silna nas będzie na Korculi :D
pozdrawiam
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 18.06.2010 09:11

Rzeczywiście widoki zapierają dech w piersiach :D tak jechaliśmy pierwszy raz na Korculę - starą drogą przez góry, potem zjazd w dół do Ploce i przez Peljesac do Orebica. Super wrażenia!!! prawie 20h jazdy (z korkami), ale warto było.

Ostatnio już ze Splitu myknęliśmy promem do Vela Luki, też super sprawa :D sam rejs rewela i jazda przez Korculę do... Korculi :D

Tereaz zdecydowanie na prom jedziemy, bo widoki na Peljesacu kosztujemy każdorazowo jadąc z Korculi do Stonu i Dubrownika, a ostatnio nawet wracając do domu zahaczyliśmy o Czarnogórę z zamiarem na 2 dni, ale wypalił tylko jeden. Tym niemniej i tak warto było!!! to były niezapomniane kolejki na granicy chorwacko-czarnogórskiej. A sama Czarnogóra jeszcze gorętsza niż Cro :D widoki też oszałamiające. Zbuszowaliśmy tylko pierwsze stare miasto Herceg Novi, ale jeszcze tam wrócimy zbuszować Tivat i Kotor, a może i Budvę :D

Pozdrawki, za 5 tygodni będziemy już pakować się na prom :D :D :D
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 29.06.2010 09:16

A mam pytanko, jaka jest mniej więcej temperatura wody w morzu na Korculi? Jest zimniejsza niż przy lądzie?
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 29.06.2010 10:11

Polinna napisał(a):A mam pytanko, jaka jest mniej więcej temperatura wody w morzu na Korculi? Jest zimniejsza niż przy lądzie?

witam i pozdrawiam,
max namierzyłem 26 stopni w lipcu daw lata temu, to mniej więcej tyle samo, nawet na przełomie sierpień/wrzesień nie odbiega od tej "na lądzie".
pozdrawiam.
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 29.06.2010 10:47

Super, dziękuje. Znajomi mnie nastraszyli, ze w Orebiczu rok temu była zimna woda, wiec tego samego mogę się spodziewać na Korculi. A gdzie byleś 2 lata temu?

Pozdrawiam
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 08.07.2010 12:17

Mkm, Oginioszki, Majeczka jeśli chodzi o wysepkę Proizd doradźcie mi czy można dopłynąć pontonem na Proizd. W najwęższym miejscu z mapy wynika, że między Korculą a Proizd jest jakieś 300 m. Z tego co znalazłem w sieci jest tam Tankaraka Army Zone, więc nie wiem czy teren za Vela Luką jest dostępny. Jeżeli ktoś płynął na Proizd pontonem, zna te tereny to proszę o info.
Pozdrawiam
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 08.07.2010 22:52

Południowiec napisał(a):Mkm, Oginioszki, Majeczka jeśli chodzi o wysepkę Proizd doradźcie mi czy można dopłynąć pontonem na Proizd. W najwęższym miejscu z mapy wynika, że między Korculą a Proizd jest jakieś 300 m. Z tego co znalazłem w sieci jest tam Tankaraka Army Zone, więc nie wiem czy teren za Vela Luką jest dostępny. Jeżeli ktoś płynął na Proizd pontonem, zna te tereny to proszę o info.
Pozdrawiam

A masz ponton z silnikiem, czy takie byle coś zabawkę? Bo z Vela Luki to się minimum 20 minut stateczkiem wycieczkowym płynie... Pontonem napędzanym silnikiem spalinowym nie płynąłem nigdy, więc w takim wypadku Ci nie pomogę - ale zaznaczam - kawałek jest.

pzdr
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 09.07.2010 07:29

bobemce napisał(a):
Południowiec napisał(a):Mkm, Oginioszki, Majeczka jeśli chodzi o wysepkę Proizd doradźcie mi czy można dopłynąć pontonem na Proizd. W najwęższym miejscu z mapy wynika, że między Korculą a Proizd jest jakieś 300 m. Z tego co znalazłem w sieci jest tam Tankaraka Army Zone, więc nie wiem czy teren za Vela Luką jest dostępny. Jeżeli ktoś płynął na Proizd pontonem, zna te tereny to proszę o info.
Pozdrawiam

A masz ponton z silnikiem, czy takie byle coś zabawkę? Bo z Vela Luki to się minimum 20 minut stateczkiem wycieczkowym płynie... Pontonem napędzanym silnikiem spalinowym nie płynąłem nigdy, więc w takim wypadku Ci nie pomogę - ale zaznaczam - kawałek jest.

pzdr

Jak zauważyłeś nie chodzi o to jakim pontonem będę płynął.
Nie zamierzam płynąć z Vela Luki, włącz sobie googlo.maps i zauważ, że w najwęższym miejscu między Korculą a Proizd jest ok. 300 m, chodzi o to czy ten teren jest dostępny czy też są to jakieś tereny wojskowe (Tankaraka Army Zone)
beru
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beru » 11.08.2012 20:52

Zachęceni Waszą relacją, odwiedziliśmy z żoną tą bajeczną wyspę. Plaża jest super, z frekfencją różnie ale pojawiają się nawet całe rodziny z dziećmi. Niestety trafiają się ignoranci, a może po prostu idioci, którzy widząc, że jest to ewidentnie plaża fkk, włażą w strojach, zdecydowanie lepsi są ci, którzy tam trafiają stoją przy wejściu, patrzą z góry i odchodzą nie decydując się na nagie plażowanie.
Mieliśmy nadzieję spotkać Was któregoś pięknego słonecznego dnia na plaży, przywitać się i podziękować za fajną relację z fotami, która nas zawiodła w to urocze miejsce.
Nie wiem czy przeczytacie ten post, szukaliśmy maila do Was, żeby podzielić się wrażeniami, nawet myśleliśmy żeby wkleić tu jakieś foto, no ale na razie pozostawimy wpis.
Pozdrowienia
Ostatnio edytowano 27.08.2012 18:33 przez beru, łącznie edytowano 1 raz
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 12.08.2012 14:24

Super relacja, fajnie piszesz :D Z tym autem to faktycznie musieliście mieć trochę nerwów, no ale najważniejsze, że wakacje i tak udane. Mam pytanie, pamiętasz może ile kosztuje ta przeprawa statkiem na wyspę Proizd?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KORĆULA... nasze bajeczne wspomnienia - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone