Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORĆULA... nasze bajeczne wspomnienia

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 22.09.2009 08:02

Noooo... jeśli chodzi o zdjecia to widzę pewną poprawę :D

A teraz troszkę poważniej. Dane mi było być na Korczuli a nawet wielokrotnie w Vela Luce. Wiedziałem o wyspie Proizd i miałem mocne postanowienie odwiedzenia jej. Sam nie wiem jak to sie stało, że w końcu tam nie popłynałem.Teraz, kiedy ogladam Twoje zdjecia to szlak mnie trafia na własne lenistwo. A byłem tak blisko raju :(
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 22.09.2009 08:28

Ech no, nie będe oryginalna - pięknie :hearts: .
Nic więcej nie napiszę, bo mi smutno...

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.09.2009 10:11

Lazury, błękity, szmaragdy :hearts:... Jak na to patrzę, to jeszcze bardziej mi żal :( , że nic nie wyszło z tegorocznych planów, aby Proizd znalazł się na naszym wrześniowym szlaku... Pewnie musielibyśmy się jakoś wpasować pomiędzy Waszą plażę a miejsce okupowane przez większość ze stateczku :arrow: bo tłumów nie lubimy, a raczej tekstylni jesteśmy. I już nie czas, aby to zmieniać... Jeszcze kilkanaście lat temu to i owszem, ale wówczas :? nie było nas na Jadranem. Teraźniejsza zmiana byłaby tylko zaburzaniem estetyki tego cudownego miejsca...
Kolory morza na Twoich fotkach przywołują wspomnienia sprzed roku, co prawda z zupełnie innej części Dalmacji, ale Jadran był wówczas równie piękny 8) , a plaże puste :D .

Pozdravki
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.09.2009 11:44

Pięknie tam, jak w bajce, w raju. Mam już plan na przyszły rok :) Jest o czym marzyć i do czego dążyć.
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 22.09.2009 18:19

Proizd się podoba oj niedobrze,oj będzie tłoczno w przyszłym roku :D
wiecie co tam wcale nie jest tak ładnie,koszmarna przeprawa i hordy nagich zboczeńców... naprawde fuj !!!!!!! :D
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 22.09.2009 19:13

oginioszki napisał(a):...i hordy nagich zboczeńców... naprawde fuj !!!!!!! :D

No teraz to mnie dopiero zachęciłaś :D . Mam nadzieje,że ci zboczeńcy są płci obojga ze zdecydowaną przewagą tej piękniejszej :D :D :D
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 22.09.2009 20:15

Dziękuje wszystkim, fajnie że się wam spodobało bo ta wyspa zasługuje na aplauz.My trafilismy na wzmianke o niej w necie całkiem przypadkiem w trakcie przygotowań do wyjazdu.
Z perspektywy czasu wiem że mieliśmy szczęście co do naszego pobytu na Korculi bo trafiliśmy na same perełki.Piękna plaża na Żitnej,jeszcze ładniejsza na Pupnatskiej i najładniejsza na wyspie czyli Baćva.A Proizd był tą wisieńką na torcie.
Nam zajeło trochę czasu przygotowanie się do premiery na plaży FKK.
Z dziećmi nie było problemu bo staraliśmy się ich wychowywać tak by XXI wieku nie szokowały ich intymne zakamarki ludzkiego ciała.Oni sami byli w kapielówkach bo sami kiedyś zdecydują czy chcą biegać po plaży na golaska :D.

Obrazek

Obrazek

a my,my krępowaliśmy się tak jak wszyscy którzy by chcieli a nie potrafia się zdecydować.Na miejscu okazało się że niepotrzebnie bo tak jak na plażach tekstylnych częste jest "zaglądanie innym na kocyk" a panowie dostają skrętu szyji tak tutaj każdy szanuje prywatność drugiej osoby i skupia się na obcowaniu z naturą.Inna kultura i podejście do intymności.Wiem że są plaże i plaże i mogliśmy trafić na całkiem inne klimaty ale wtedy poprostu zmienia się miejsce i spokój.
Nam taka kameralna atmosfera bardzo odpowiadała i jakieś większe skupisko golasów chyba by się nam nie spodobało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.09.2009 20:58

Brawo Agnieszka! To jest dopiero plażowanie... :lol: :D :lol:
Jak widzicie Korcula i pobliskie jej plaże oraz wyspy są wierzcie mi naprawdę niesamowite... Sama Zavalatica to jednak bardzo maleńka miejscowość. Przede wszystkim będzie odpowiadała miłośnikom wypoczynku z dużych aglomeracji, mniej więcej takich jak moja... Mała, sympatyczna, spokojna i cicha.... Dysponuje sklepem, barem oraz restauracją, /świetna kawa i piwo/, jak również bardzo, bardzo kamiennymi plażami. Co drugi dzień wcześnie rano przyjeżdża tam sklep rybny i warzywniak... Większe zakupy można robić w Ćara, - 2,5 km, lub w Smokvicy - 5km. Czyli usytuowana jest w pobliżu dwóch pięknych miejscowości z typowo kamiennymi domami i wąskimi uliczkami. W zasadzie jest w rękach ludzi z Ćari... Olbrzymie połacie winogron, z których robią tam niesamowite wino, a które jest bardzo znane w całej HR. Łatwo można się z niej dostać na wyspę Lastovo. Prawdopodobnie jednak lokalni mieszkańcy tej właśnie wyspy nie są już niestety tak gościnni jak Korczulanie i mają zupełnie, zupełnie inną mentalność...
Proponuję ją spokojnie obejrzeć i wczuć się w jej klimat również na youtube.

:papa:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 22.09.2009 21:50

Przeglądam Agnieszko Waszą relację z dwóch powodów. Pierwszy, to sama Korcula, o której myślę na przyszły rok. Pojawił się tytuł i chętnie zajrzałem. W miarę oglądania i czytania stwierdziłem, że jest w niej coś niezwykłego. To fotografie połączone z opisem. Na fotografii i pisaniu znam się z racji zawodu, i stwierdzam, że genialnie udało się Wam pokazać ideę normalnego, ludzkiego podejścia do naturyzmu. Bez nadmiernej nagości bądź nadmiernego ukrywania, nienaturalnego wstydu czy dziwactwa. Przy tym ciekawie opisaliście jakie obawy i myśli Wam w tym wszystkim towarzyszyły. Choć jest to wątek założony w dziale "Nasze relacje z podróży", to w swej niewielkie części lepiej reklamuje piękno nagiego człowieka w naturalnym środowisku niż cały dział "Naturystyczna Chorwacja". Jeszcze raz gratuluję relacji i myślę, że po jej przeczytaniu wielu przekona się do Korculi, naturyzmu i do Was jako fajnych ludzi.
Pozdrawiam Andrzej
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.09.2009 08:01

oginioszki napisał(a):Proizd się podoba oj niedobrze,oj będzie tłoczno w przyszłym roku :D
wiecie co tam wcale nie jest tak ładnie,koszmarna przeprawa i hordy nagich zboczeńców... naprawde fuj !!!!!!! :D

Hmmm, dlaczego Ci nie wierzę ? :D
Ja przynajmniej nie zapełnię "Waszych" plaż :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.09.2009 07:52

No super, ale to chyba jeszcze nie koniec :?: :!:
Jakieś zakończenie, podsumowanie... :)

pozdr
szindlerki
Turysta
Namiary na apartament

Nieprzeczytany postnapisał(a) szindlerki » 08.01.2010 23:47

Cześć poszukuje kontakty na apartamenty w Zavalatic, czytając wasz post po prostu z żoną zakochaliśmy się w tym miejscu. Chcemy tam jechać w tym roku tak czerwcu i poszukujemy namiarów na apartamenty 3 osoby dorosłe i małe dziecko. Jeżeli maci może namiar do Pani Suzi i chcecie się z podzielić kontaktem to bardzo proszę o przesłanie informacji na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiamy i może my też takiego posta po przybyciu do domu stworzymy :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.01.2010 11:34

Korcula strasznie mi się podoba; byłem na niej wielokrotnie, ale jednak przeprawiając siię z Orebica. Pieszo i samochodem; jednak możliwość dostania się samochodem na stały ląd jest dla mnie ważna. Promy zwłaszcza przed sezonem kursują rzadko i kosztują sporo. W razie kiepskiej pogody mogę jechać zwiedzać miasta na stałym lądzie i decyzję podjhąć można spontanicznie. Wolę wiąc lłd, a wyspy okazjonmalnie.
Odeta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Odeta » 18.01.2010 14:40

Przeczytałam relacje :D Korcula piękna! Byłam tam nie raz ale tylko taksówkami z Orebica. A Proizd... rewelacja! Piekne fotki i super wakacje :)
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 19.01.2010 20:07

Szindlerki namiary na gospodarzy są w relacji gdzieś na pierwszych stronach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KORĆULA... nasze bajeczne wspomnienia - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone