Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.01.2019 09:12

Kurcze, szkoda że pogoda nie dopisała Wam podczas odwiedzin Proizd :( gdyby było słonecznie i bezwietrznie, to i fal by nie było podczas rejsu, wtedy odbiór wyspy byłby zupełnie inny.
Ja też wiele oczekuję cały czas od tej wysepki, więc bym się wkurzyła również, gdyby moje oczekiwania nie zostały spełnione :(
Ponieważ na samą Korcule jakoś mnie nie ciągnie na dłużej a Peljesac czeka na drugą szansę to sobie wymyśliłam, że Proizd będzie wycieczką z półwyspu - prom autem na Korcule, potem wio do Vela Luka i na Proizd - innej szansy raczej nie widzę - teraz zastanawiam się czy to nie przerost formy nad treścią :? - czas, koszty?. Ile kosztuje taki rejsik na wyspę w 2 strony?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.01.2019 10:38

gusia-s napisał(a):Kurcze, szkoda że pogoda nie dopisała Wam podczas odwiedzin Proizd :( gdyby było słonecznie i bezwietrznie, to i fal by nie było podczas rejsu, wtedy odbiór wyspy byłby zupełnie inny. ...

No tak to jest, że wiele różnych rzeczy się przyczynia do odbioru miejsc :wink:
Cena nie byłą jakaś duża, muszę poszukać w domu czy nie mam jakiegoś świstka, ale chyba zapłaciliśmy 180 kun.
Czyli dorosły 60, dziecko 30.
Wypłynięcie było o 11.30 a powroty jak pamiętam chyba 16.30 i 17.30, gdzie w rzeczywistości z wyspy wypłynęliśmy po 17.
Pewnie jest więcej statków, bo przecież też płynęliśmy 2 różnymi, ale na przystani stała tylko ta jedna tabliczka z godzinami rejsów.
Z Peljesac trzeba doliczyć godzinkę drogi przez wyspę,wcześniej pół godziny na prom, do zrobienia na spokojnie ale czy warto ?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.01.2019 11:07

Czyli zarówno czasowo jak i finansowo to nie tragedia i można by się pokusić przy okazji odwiedzić jaskinię w Vela Luka (byliście?) i ponownie Korcule. Ostatni prom odpływa do Orebica o 22.10 więc po powrocie z Proizd jest jeszcze trochę czasu :)
maniek_wroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 12.01.2019 01:27

Wiolek_lp - fajna relacja :-) ..mam w planach na ten rok Hvar i Korculę więc z ciekawością zasiadam w nie wiem już którym rzędzie ;-P i z niecierpliwością czekam kolejne odcinki :-)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 13.01.2019 11:48

gusia-s napisał(a):Czyli zarówno czasowo jak i finansowo to nie tragedia i można by się pokusić przy okazji odwiedzić jaskinię w Vela Luka (byliście?) i ponownie Korcule. Ostatni prom odpływa do Orebica o 22.10 więc po powrocie z Proizd jest jeszcze trochę czasu :)

W jaskini nie byliśmy, nie była nawet w planach :wink:

maniek_wroc napisał(a):Wiolek_lp - fajna relacja :-) ..mam w planach na ten rok Hvar i Korculę więc z ciekawością zasiadam w nie wiem już którym rzędzie ;-P i z niecierpliwością czekam kolejne odcinki :-)

To będą na pewno udane wakacje, gdzie zamierzasz stacjonować ?

Kolejny odcinek może uda się wrzucić dzisiaj :oczko_usmiech:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 14.01.2019 13:59

DZIEŃ 8 30.06 sobota

Dzisiaj będzie leniwy dzień. Pijąc kawę uświadamiam sobie, że nie mamy żadnych zdjęć Prizby !
Trzeba koniecznie to nadrobić, wybieramy się więc na spacer :wink:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Na całej ulicy są schodki prowadzące do przydomowych plażyczek, które wyglądają tak…

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Po parunastu minutach docieramy na plażę miejską, przy której znajduje się barek, niestety nie zerknęłam co tam dobrego podają…

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg
12.jpg

13.jpg

Jak na plażę miejską, ta prezentuje się całkiem całkiem, ale jest jeszcze dość wcześnie, bo przed 10, pewnie potem będzie bardziej tłoczno 8)
Przechodzimy przez plażę i udajemy się na cypelek. Mogłabym w tym miejscu mieszkać… Pomimo bliskości plaż,y wydaje mi się, że jest tu spokojnie, są super zejścia do wody i ogólnie bardzo pozytywne wrażenia robi na mnie to miejsce :oczko_usmiech:

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Między domami przechodzimy ścieżką na 2 stronę cypla, i tu już zdecydowanie nie chciałabym stacjonować, gdyż tak jak była o tym mowa w klubie miłośników, tu zawsze wieje mocny wiatr :!: Przynajmniej tak było podczas naszych 3 spacerów w to miejsce 8O Za to widoczki są przyjemne :D

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Zbieramy się do domu na późne śniadanie i zabawy tym razem na naszej plaży.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 14.01.2019 17:58

Też myślałem kiedyś o tym cypelku aby tam zamieszkać :roll:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 14.01.2019 18:29

DZIEŃ 8 30.06 sobota ciąg dalszy

To już nasz ostatni pełny dzień, więc pora w końcu pokazać nasz apartament :)

https://www.korcula-larus.com/lukric/

O jego wyborze zdecydowała bliskość wody, i bardzo dobra cena w ostatnim tygodniu czerwca :oczko_usmiech:
My wybieramy app nr 2, wydaje się być najlepszy :wink:
Jeżeli komuś nie straszne już wiekowe meble i nie szuka luksusów, to bardzo polecam. Apartament czyściutki, nie brakowało ręczników. Było kilka minusów np. słynny czajnik, z którego lała się woda więc został zaklejony plasterkiem na rany :lool: Podobno musiał gdzieś w międzyczasie paść całkiem, bo gdy w sierpniu stacjonował tam Michał –słoma79, czajnika już nie było.
Za sprawą muli Michała i jego determinacji, lodówka, która wcześniej słabo chłodziła, została przez niego naprawiona i podobno już dobrze działa :wink:

Okazuje się, że nie mam ani jednego zdjęcia apartamentu, mam za to filmik.

Dość długi czas spędzamy bawiąc się w wodzie, będzie to już niestety ostatnie plażowanie na Korculi.

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.JPG

27.JPG

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

34.jpg

35.jpg

I jeszcze którkie filmiki z otoczenia apartamentu

Na obiad raczymy się cevapami z warzywami :mrgreen:

36.jpg

Późnym popołudniem ruszamy na połówkowy sylwester do M. Korcula, który odbywa się co roku, ostatniego dnia czerwca.

37.jpg

38.jpg

Jest mnóstwo ludzi, scena na której występują muzycy, a kawałek dalej DJ, który puszcza fajne kawałki. Nie lubi takich imprez i tego rodzaju muzyki, ale musze przyznać, że ten DJ gra świetnie :!:
Atmosfera jest mega :hearts:
Niestety gdy docieramy, okazuje się, że jest już po paradach, gdzieniegdzie spotykamy ludzi na szczudłach, przebrane dzieciaki i dorosłych.

39.jpg

40.jpg

Kręcimy się po mieście, pewien upiór widząc, że robię zdjęcia przysiada się do Aleksa ;)
Z podziwem oglądamy duży statek, z którego wysiadają ludzie udający się na imprezę :P

41.jpg

42.jpg

Niestety zmęczenie nie pozwala nam doczekać północy, chłopaki marudzą, dlatego z żalem opuszczamy miasto nie oglądając fajerwerków. Trudno, może jeszcze kiedyś będzie dane uczestniczyć, a tymczasem udajemy się lulu, jutro przecież trzeba się zebrać na prom i czeka nas kawałek drogi do kolejnego miejsca wakacji :mrgreen:

43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

47.jpg
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 14.01.2019 18:40

lotnikwsk napisał(a):Też myślałem kiedyś o tym cypelku aby tam zamieszkać :roll:

Bardzo przyjemne miejsce, tak na 2 tygodnie to i ja chętnie bym tam zamieszkała, w takim czasie zobaczyłabym więcej na Korculi :wink:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 15.01.2019 09:15

wiolek_lp napisał(a):Jak na plażę miejską, ta prezentuje się całkiem całkiem, ale jest jeszcze dość wcześnie, bo przed 10, pewnie potem będzie bardziej tłoczno 8)

Byliśmy w Prižbie w 2012 roku, plażowaliśmy właśnie na "plaży miejskiej" :D W połowie lipca było tam niewiele ludzi. W ogóle Prižbę i całą Korčulę wspominam jako spokojne, niezatłoczone miejsce.

wiolek_lp napisał(a):Późnym popołudniem ruszamy na połówkowy sylwester do M. Korcula, który odbywa się co roku, ostatniego dnia czerwca.

Od 3 lat stacjonujemy na Pelješcu na przełomie czerwca i lipca i nic nie wiedziałam o połówkowym Sylwestrze w Korčuli :cry:
Wielka szkoda. Gdybyśmy wiedzieli, na pewno byśmy się załapali...
Świetny apartman.
Ps. właśnie sobie uświadomiłam, że moje zdjęcie profilowe zostało zrobione w Prižbie :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.01.2019 11:34

Apartament fajny. Czajnik (brak lub problem) to już jakiś standard w Cro :lol: No a lodówka już po naprawie :lol:
Z ciekawości jak cena tego app.?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 15.01.2019 12:02

piekara114 napisał(a):Apartament fajny. Czajnik (brak lub problem) to już jakiś standard w Cro :lol: No a lodówka już po naprawie :lol:

No właśnie, ciekawe z tymi czajnikami :!: U nas w Jelsie też nie mieliśmy czajnika, a kiedy poprosiłam Nikolę, żeby nam jakiś dostarczył, przyniósł nam... dodatkowy (ale nowiutki ! :lol: ) garnek :lol: 8O :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.01.2019 13:52

Ja myślę, że to dlatego, że oni herbaty nie piją, więc gorącej wody nie potrzebują, a kawę parzą w tygielku.... więc czajnik im nie potrzebny...
W Jelsie miałam :mrgreen:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 15.01.2019 14:43

Magda O. napisał(a):Od 3 lat stacjonujemy na Pelješcu na przełomie czerwca i lipca i nic nie wiedziałam o połówkowym Sylwestrze w Korčuli :cry:
Wielka szkoda. Gdybyśmy wiedzieli, na pewno byśmy się załapali...
Świetny apartman.
Ps. właśnie sobie uświadomiłam, że moje zdjęcie profilowe zostało zrobione w Prižbie :lol:

No ja żałuję, że tak naprawdę nie skorzystaliśmy odpowiednio z tego dnia... Ale może kiedyś... Ja na ten rok intensywnie rozważałam Twoją Żuljanę, ale jednak Hvar zwyciężył znowu, może kiedyś dam szansę Peljesaczowi :wink:

piekara114 napisał(a):Apartament fajny. Czajnik (brak lub problem) to już jakiś standard w Cro :lol: No a lodówka już po naprawie :lol:

Płaciliśmy 55 e za dobę, ale to była końcówka czerwca, od 1 lipca już niestety drożej, a przełom lipca i sierpnia kosztuje 80 e, co dla mnie jest już bardzo drogo...

corrina napisał(a):No właśnie, ciekawe z tymi czajnikami :!: U nas w Jelsie też nie mieliśmy czajnika, a kiedy poprosiłam Nikolę, żeby nam jakiś dostarczył, przyniósł nam... dodatkowy (ale nowiutki ! :lol: ) garnek :lol: 8O :lol:

My u Nikoli akurat mieliśmy :wink:

piekara114 napisał(a):Ja myślę, że to dlatego, że oni herbaty nie piją, więc gorącej wody nie potrzebują, a kawę parzą w tygielku.... więc czajnik im nie potrzebny...
W Jelsie miałam :mrgreen:

Może i właśnie przez to, dla mnie to żaden problem, gdybym płaciła 100 e to wtedy może i bym wymagała, chociaż pewnie nie bo to drobnostka :wink:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 15.01.2019 18:41

Hejka :D
w kalendarzu nie będę śmiecił a widziałem że jest wpis :D
ten lot to z Jasionki :?: bo tak się zastanawiałem czy od nas coś do Dubrownika lata :roll: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone