Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 14:33

DZIEŃ 6 28.06 czwartek

W końcu jest słoneczko ! Trzeba korzystać, więc Aleks idzie z Rafałem do wody, zrobić rundkę do boi, koniecznie chce sam, my z młodym obserwujemy go z balkonu.

1.jpg

Po śniadanku ponownie jedziemy do Uvali Samograd. Bardzo nam się tu wczoraj spodobało, więc nie ma co się zastanawiać.

2.jpg

3.jpg

Samograd w stosunku do Vaji jest o wiele dłuższy i bardziej rozległy, natomiast sama plaża jest „płytsza”. Różni je też ilość ludzi, tu praktycznie jesteśmy sami :mrgreen: Lokujemy się w połowie, na jednym końcu jest jakaś para, po jakimś czasie na 2 końcu rozkłąda się rodzina.
Przypominam sobie, że na Vaji był nawet jakiś mały barek z piwem i lodmi. Tutaj jest bardziej dziko.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Idealne warunki na plażowanie, ciepła woda, słońce świeci, piękna zatoka, ale jest coś co psuje ten idealny obraz. W pewnym miejscu na plaży widać naniesione przez morze a wyrzucone przez ludzi śmieci…

9.jpg

Trzeba się z tym liczyć, plaża dzika, więc pewni nikt jej nie sprząta. Nie jest to przyjemny widok, nie wiem co ludzie muszą mieć w głowie żeby zostawiać po sobie jakiekolwiek śmieci, na szczęście z naszego miejsca aż tak te śmieci nie rzucają się w oczy.

10.jpg

11.jpg

12.jpg
Piękny widok na góry riwiery

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

Po dość długim jak na nas plażowaniu zbieramy się ponieważ w planach mam jeszcze jedno miejsce dzisiaj :oczko_usmiech:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.01.2019 14:46

wiolek_lp napisał(a):Trzeba się z tym liczyć, plaża dzika, więc pewni nikt jej nie sprząta. Nie jest to przyjemny widok, nie wiem co ludzie muszą mieć w głowie żeby zostawiać po sobie jakiekolwiek śmieci, na szczęście z naszego miejsca aż tak te śmieci nie rzucają się w oczy.
Niestety na Hvarze też się z tym spotkaliśmy...
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 14:54

DZIEŃ 6 28.06 czwartek ciąg dalszy

22.jpg

23.jpg

Widoki po drodze z Samograd ponownie robią na nas wrażenie, w Knezie zatrzymujemy się przy straganie, kupujemy owoce i wczesną odmianę fig, będzie pyszna kolacja.
Bardzo mi się tu podoba, niby przy małych plażyczkach, droga biegnie „nad głową”, ale przejeżdżając tędy 3 dzień zachwyca mnie spokój, bliskość wody, mała odległość od Vaji i Samogradu, gdybym miała ponownie jechać na Korculę bardzo zastanawiałabym się nad stacjonowaniem w Knezie :mrgreen:

24.jpg

25.jpg

Jeszcze ostanie spojrzenie z góry i ruszamy dalej.

26.jpg

27.jpg

Kolejny cel to Bratinja Luka. Droga do niej jest z tych, przy których mój mąż delikatnie się denerwuje :twisted: i używa niecenzuralnych słów. Co prawda, zdążył już przywyknąć do różnych mało komfortowych podjazdów, jednak, gdy przy wąskich szutrówkach widzi przepaści, to wkurza się, co ja sobie znowu wymyśliłam :evil:
No ale udaje się dotrzeć, parkujemy na zakręcie obok innego auta PL, jego właściciele z dziećmi właśnie wracają, witam się, ale patrzą na mnie jak na kosmitkę, więc nie podejmuję żadnych rozmów :hut:

Ruszamy jakąś ścieżką obok domów i zaraz wyłania się rajski widok :hearts:

28.jpg

29.jpg

Tu jest cudnie :mrgreen: Czytałam różne opinie na temat tej plaży, ale bardzo mi się podoba i nie żałuję że tu przyjechaliśmy.
Nie jesteśmy sami, ale raczej nikt sobie nie przeszkadza…

30.jpg

31.jpg

32.jpg

Młodzi pływają, bawią się, skaczą do wody ze skałek…

33.jpg

34.jpg

Ja biorę duże kółko i kamerkę i płynę zobaczyć jak wygląda sąsiednia Orlandusa, jednak wiatr jest dość silny ,dopływam zaledwie do zakrętu i strzelam fotkę z wody, nie decyduję się płynąć dalej, jak się okazuje i tak ten kawałek zajął mi pół godziny…

35.JPG
Bratnija Luka od strony morza

36.JPG
A tu już Orlandusa

37.jpg

38.jpg

Robi się późno trzeba się powoli zbierać.
Wieczorem młodzi wymuszają na nas pokopanie w piłkę, więc ruszamy ponownie do Blato. Jeszcze w Prizbie obserwujemy jakiś ogromny wycieczkowiec, ciekawe skąd i dokąd płynie…

39.jpg

40.jpg

41.jpg

Po rozegraniu kilku meczy z poznanym wcześniej Chorwatem zarządzam szybki obchód miasteczka.
Jest dość późno, więc spacer nie trwa długo, bardzo żałuję, że nie udało się bardziej poznać Blato, bo pomimo, że nie leży nad morzem bardzo mi się podobało :D

42.jpg

43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

Na kolację przy świetle księżyca jemy kupione wcześniej przepyszne figi, które razem z serem i prsutem smakują cudownie.

47.jpg
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 06.01.2019 15:07

Relacja - rewelacja :D :mrgreen:
Super zdjecia...przepiękne widoki...
Pozdrawiam :smo:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 07.01.2019 20:49

karin74 napisał(a):Relacja - rewelacja :D :mrgreen:
Super zdjecia...przepiękne widoki...
Pozdrawiam :smo:

Hejj :papa:
Zapraszam na kolejne odcinki, pojawiać się będą pewnie bliżej weekendów :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.01.2019 21:10

Piękne plaże. Te dzikie i również ta przy apartmanie :hearts:
Swojego czasu chciałem zarezerwować apartman przy plażach Tri Zala.
Jestem ciekaw czy tam też plażowaliście.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.01.2019 21:13

Piękne te zatoki Korčuli. Aż mnie korci, żeby kiedyś... :wink:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.01.2019 21:26

Te cyprysy... :hearts: najbardziej moją uwagę zwróciły. Plaże oczywiście też mi się podobały.
A z tymi śmieciami...niektórzy uważają, że jeżeli w pobliżu nie ma kosza na śmieci, to można zostawić śmieci na ziemi. Taką opinię kiedyś usłyszałam od znajomej - wstyd :oops: . (pozostaje tylko wierzyć, że to woda naniosła te śmieci)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 07.01.2019 22:02

Habanero napisał(a):Piękne plaże. Te dzikie i również ta przy apartmanie :hearts:
Swojego czasu chciałem zarezerwować apartman przy plażach Tri Zala.
Jestem ciekaw czy tam też plażowaliście.

Oj nie, niestety, zresztą pozostały nam zaledwie 2 pełne dni na wyspie...
Tamtędy przejeżdżaliśmy tylko za pierwszym razem, później w Knezie odbijaliśmy na Pupnat, dlatego nawet dobrze nie kojarzę miejsca :|

Mikromir napisał(a):Piękne te zatoki Korčuli. Aż mnie korci, żeby kiedyś... :wink:

Polecam, bo zatoki cudowne :hearts: Korcula była zdecydowanie za krótko, ale moja miłość do Hvar zwyciężyła :mrgreen:

Tego właśnie brakowało mi na Braci,w porównaniu do Korculi i Hvaru. Tych wciętych, pięknie porośnietych zatok, albo ja na nie nie trafiłam :wink:
Ale do Povljii wrócimy, jakoś koło 2021, umówiliśmy się, że lotnikwks będzie bawić wtedy nasze nowe dziecko, co nie Krzysiek :mrgreen:

pomorzanka zachodnia napisał(a):Te cyprysy... :hearts: najbardziej moją uwagę zwróciły. Plaże oczywiście też mi się podobały.
A z tymi śmieciami...niektórzy uważają, że jeżeli w pobliżu nie ma kosza na śmieci, to można zostawić śmieci na ziemi. Taką opinię kiedyś usłyszałam od znajomej - wstyd :oops: . (pozostaje tylko wierzyć, że to woda naniosła te śmieci)

Cyprysy w tym miejsu robią wrażenie, aż chciało by się tam pospacerować, a tu dzieci krzyczą, że woda czeka :oczko_usmiech:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 07.01.2019 22:24

Tak jest :D :wink:
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 07.01.2019 23:10

Jak będzie HVAR to dosiadam się i ja :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.01.2019 08:28

wiolek_lp napisał(a):Cyprysy w tym miejsu robią wrażenie, aż chciało by się tam pospacerować, a tu dzieci krzyczą, że woda czeka :oczko_usmiech:
Jak chcecie cypryski to do Toskanii, ale tam wciętych zatoczek nie ma.... Chyba ciężko znaleźć miejsce, gdzie jest wszystko co nam potrzebne do wakacyjnego szczęścia....
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 08.01.2019 09:30

Makar..... napisał(a):Jak będzie HVAR to dosiadam się i ja :D

Będzie, będzie za jakiś czas :wink:

piekara114 napisał(a):
wiolek_lp napisał(a): Jak chcecie cypryski to do Toskanii, ale tam wciętych zatoczek nie ma.... Chyba ciężko znaleźć miejsce, gdzie jest wszystko co nam potrzebne do wakacyjnego szczęścia....

Nie wiele miejsc widziałam, ale póki co właśnie Hvar jest dla mnie takim miejscem gdzie mam wszystko, co potrzebuję :lol: Dlatego zamiast odkrywać nowe, wracam tam trzeci raz :mrgreen:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 09.01.2019 21:14

Mogę prosić o ponownie popchnięcie, żeby strony za długo się nie ładowały, 1 osoba wystarczy 8)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.01.2019 21:16

Pyk :)

Edit ... Nie pomogło :(
Ostatnio edytowano 09.01.2019 21:17 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone