Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.01.2019 20:06

lotnikwsk napisał(a):Ja też chyba najlepszą pizze w Cro jadłem właśnie w Korculi (mieście ) :roll:

Bo nie jadłeś mojej domowej :mrgreen:

lotnikwsk napisał(a):...i Korcula jako miasto z Hvarem(miastem) jednak wygrywa (zdecydowanie) :D ...no cóż każdy ma inne guściki :mrgreen:

PS. wczoraj nie dało mi spokoju i sprawdziłem swoją relację , na uvali Mala Stiniva jednak byliśmy (Bajka o Hvarze strona 13) :D
tylko ja tam nigdzie nie widziałem parkingu ani żadnej konoby :roll: :wink:

Dokładnie i tak ma być :!: Wielu jest bardzo rozczarowanych M. Hvar, które ja kocham :hearts: Pomimo mojego niecierpienia tłumów, ale jak ja tam jestem to tłumy uciekają :mrgreen:

PS. Hehe bo ja o restaurację i parking pytałam myśląć o V. Stinivie. Czyli, że jak ich nie było, to była Mala Stiniva :mrgreen:
Malen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malen » 04.01.2019 20:12

Wiolu, na odbiór miasta mogła wpłynąć pogoda (brak słońca) i tłum, o ktorym piszesz ( rzeczywiście nie widać go na zdjęciach). Miasteczko piękne. Mam nadzieję, że kiedyś na własne oczy zobaczę te majestatyczne schody :D

Zatoka Žitna - uwielbiam te błękity :hearts:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.01.2019 20:13

wiolek_lp napisał(a):PS. Hehe bo ja o restaurację i parking pytałam myśląć o V. Stinivie. Czyli, że jak ich nie było, to była Mala Stiniva :mrgreen:

Aaaa :D ....to takie buty :mrgreen: :mrgreen: :wink:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.01.2019 20:33

Malen napisał(a):Wiolu, na odbiór miasta mogła wpłynąć pogoda (brak słońca) i tłum, o ktorym piszesz ( rzeczywiście nie widać go na zdjęciach). Miasteczko piękne. Mam nadzieję, że kiedyś na własne oczy zobaczę te majestatyczne schody :D

Zatoka Žitna - uwielbiam te błękity :hearts:

Oczywiście, myślę, że to były główne "przyczyny" :wink: Chociaż do zwiedzania brak upału jest idealny, jednak inaczej ( fajniej) jest w słońcu :wink: I jeszcze miasto w porównaniu do M. Hvar wydaje się dużo mniejsze, ta ilość zwiedzających ludzi musi się gdzieś ścisnąć :oczko_usmiech:

lotnikwsk napisał(a):Aaaa :D ....to takie buty :mrgreen: :mrgreen: :wink:

:wink:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 04.01.2019 20:58

Myślę, że przede wszystkim to jednak wina pogody. Ja byłem na Korculi, dzień po Tobie, czyli w środę i ten dzień również był słaby pod względem pogody i Korcula w ogóle nie zapadła mi w pamięć (podobną pogodę miałem dzień wcześniej w Dubrowniku). Natomiast rok wcześniej m. Hvar był skąpany w słońcu i miasteczko wydawało się piękne, mimo, że byliśmy tam króciuteńko.
P.S. Ja tam żadnych Polaków z Korculi nie pamiętam.
P.S.2. Mnie tam żadne tłumy, ani w Korculi, ani w Dubrowniku nie przeszkadzały... zaraz, zaraz jakie tłumy :roll: ;)
Ostatnio edytowano 04.01.2019 21:06 przez Trajgul, łącznie edytowano 2 razy
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.01.2019 21:04

Trajgul napisał(a):Myślę, że przede wszystkim to jednak wina pogody. Ja byłem na Korculi, dzień po Tobie, czyli w środę i ten dzień również był słaby pod względem pogody i Korcula w ogóle nie zapadła mi w pamięć (podobną pogodę miałem dzień wcześniej z Dubrownikiem). Natomiast rok wcześniej m. Hvar był skąpany w słońcu i miasteczko wydawało się piękne, mimo, że byliśmy tam króciuteńko.
P.S. Ja tam żadnych Polaków z Korculi nie pamiętam.

Pamiętam, że gdzieś na forum pisaliśmy i zastanawiałeś się wtedy czy też nie wybrać się do Korculi :wink:
Ja potem zastanawiałam się czy czasem Cię nie spotkam :wink:
Polaków też nie pamiętam, ale ciągłe rozmowy i głosy pl już tak :mrgreen: Widocznie trafiłam na taki dzień :wink:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 04.01.2019 21:07

wiolek_lp napisał(a):Ja potem zastanawiałam się czy czasem Cię nie spotkam :wink:

Już ja bym Cię wypatrzył, Ty się nie martw ;).
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.01.2019 21:12

wiolek_lp napisał(a):Bo nie jadłeś mojej domowej :mrgreen:

Rzeczywiście :cry: ale bardziej mi ślinka leci na tą hobotnicę :P :P :mrgreen: :wink:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 00:43

Trajgul napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Ja potem zastanawiałam się czy czasem Cię nie spotkam :wink:

Już ja bym Cię wypatrzył, Ty się nie martw ;).

Hehe jesteśmy dość łatwi do wypatrzenia, 2 szalejących młodych i 2 sarszych ( nas ) drących się za nimi :lool:

lotnikwsk napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Bo nie jadłeś mojej domowej :mrgreen:

Rzeczywiście :cry: ale bardziej mi ślinka leci na tą hobotnicę :P :P :mrgreen: :wink:

Oj dość dużo gotuję, wpadnij na moje "relacje" na instagramie :mrgreen:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 01:12

DZIEŃ 5 27.06 środa

Dzisiaj pogoda jest jeszcze gorsza niż wczoraj :!:
No to robimy obchód, czy raczej objazd okolicy. Z Prizby jedziemy tym razem w stronę Brny. Przed miasteczkiem jest dziwny, bardzo zaniedbany obiekt, ze zniszczonymi kortami tenisowymi, z których wieczorami korzystają ludzie, pewnie miejscowi. Zatrzymujemy się i idziemy zobaczyć co tam jest ciekawego.

Budynki, z których część jest niedokończona są ciekawie położone w głęboko wciętej zatoce. Chodzimy i zastanawiamy się, dla kogo mogły być przeznaczone. Przez szybę widzę długi, ciągnący się wzdłuż pomieszczenia drewniany bar, wygląda jak na „hamerykańskich” starych filmach :wink: Co bardzo mnie dziwi, drzwi do pomieszczenia są otwarte i widać podłączoną i buczącą lodówkę ! Bardzo mnie kusi wejść tam, jednak nie odważam się na to, jak już kiedyś pisałam, w takich miejscach mam wrażenie, że wpadnę na jakiegoś trupa…

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Chwilę kręcimy się po okolicy, zatoka okazuje się piaszczysta, a przez to wygląda jak jakieś brudne jezioro. Nie chciałabym się tu kąpać, ale po raz kolejny jestem zaskoczona, że takie miejsce jest niezagospodarowane…

5.jpg

6.jpg

Dojeżdżamy do Brny, miasteczko oglądamy tylko z szyb auta i z chwilowych przystanków na zdjęcia, ale musze przyznać, że ma dla mnie jakiś urok i bardzo mi się podoba… Chyba nawet trochę kojarzy mi się z większą wersją Povlji…

7.jpg

8.jpg

9.jpg
Kolejny niewykończony albo opuszczony moloch

10.jpg

11.jpg

Postanawiamy jechać obczaić, jak wygląda kolejna must see plaża na wyspie, czyli Uvala Samograd.
Drogi Koruli są bardo widokowe :lol:
Po drodze focę Smokvice, przez którą parę razy podczas wakacji przejeżdżamy, ale jednak nie udaje się tam stanąć i pospacerować…

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Z góry podziwiamy Pupnaską Lukę, na której nie będzie okazji plażować 8)

17.jpg

18.jpg

Jedziemy ponownie w kierunku Knezy, tym razem korzystając już ze skrótu w Pupnat. Jest tu świetny widok na Peljesac, dzisiaj niestety zachmurzony.

19.jpg

20.jpg

21.jpg
Widok na Racisce

Jadąc dobrze oznaczoną szutrówką podziwiamy znane już z forum murki i cyprysy :mrgreen:

22.jpg

23.jpg

Bez problemu znajdujemy miejsce, gdzie zaczyna się ścieżka do zatoki. Droga z auta zajmuje z tego co pamiętam ledwo 5 minut :wink:

24.jpg

Docieramy, i pomimo pochmurnej pogody ta uvala zachwyca mnie, tym bardziej, że nie ma na niej nikogo !
Mój podziw nie trwa długo, zaczyna kropić więc wycofujemy się w stronę auta.

25.jpg

26.jpg

27.jpg
Trzeba chociaż pomoczyć nóżki ;)

Przestaje padać, więc w Pupnacie młodzi wyciągają piłkę i idą pograć na boisku obok sklepu. Jest tam też tor do gry w bule, szkoda, że nie ma kul, przynajmniej i ja miałabym zajęcie … Niestety żadnych zdjęc z tego miejsca nie mam :?

Po powrocie młodzi idą bawić się do wody, to jest plus posiadania morza pod nosem :D

28.jpg

29.jpg

Wieczorkiem postanawiamy wybrać się na wzgórze nad Prizbą, do kapliczki Sv. Marko.
Spacerek jest przyjemny, a w drodze powrotnej fajne widoki na okoliczne wysepki i Lastovo.

30.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

34.jpg

35.jpg

36.jpg

37.jpg

Idziemy w kierunku Priscapac, gdzie stoi znak mówiący, że teren jest albo prywanty, albo dla gości hotelu, nie pamiętam już. Nie ma jednak nikogo, więc idziemy rozejrzeć się po cypelku.

38.jpg

39.jpg

40.jpg

Bardzo przyjemny park, jesteśmy sami, w ciągu dnia podejrzewam, że wiele plażowiczów z racji bliskości od plaży chowa się tu przed słońcem wśród konarów drzew. Tak mija nam połówka pobytu na wyspie, na szczęście jutro pogoda poprawi się :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.01.2019 11:56

Te 2 hotele to ja na pewno bym dogłębnie spenetrowała...
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 12:24

Też nas ciekawią takie opuszczone miejsca, ale też trochę przerażają :wink: Podczas tych wakacji natkniemy się na jeszcze jedno :lol:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.01.2019 14:03

Popchnie mnie ktoś na kolejną stronę ? :wink:
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 06.01.2019 14:17

popycham :)
Malen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malen » 06.01.2019 14:24

Ten moloch z Twojego zdjęcia. Masakra 8O
Kto by tam mieszkał?

Popycham :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KORCULA + HVAR 2018 TAK ZWYCZAJNIE :D - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone