Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula - Dubrovnik jak dojechać i wrócić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 21.06.2010 13:52

Mili Państwo,
przeszukałam już wiele wątków na tym forum, ale jakoś nie mogę znaleść jednoznacznej odpowiedzi. W związku z tym proszę o pomoc. Mam zarezerwowany apartament na Korculi od soboty 10 lipca. Niestety w poniedziałek ok godziny 20.00 ląduje na lotnisku w Dubrovniku moja szwagierka, po którą muszę wyjechać i przywieść ją do wynajętego apartamentu na wyspie. Patrząc na rozkłady promów ogarnęło mnie przerażenie, ponieważ podróż w obie strony zajęłaby mi 2 dni z noclegiem gdzieś po drodze. W związku z tym proszę o informację czy dostanę się z Korculi do Dubrovnika lądem? Tak, żeby nie musieć się przeprawiać promami lub podobnymi środkami. Błagam o pomoc i najlepiej opis trasy, jaką muszę pokonać. Zaznaczę przy tym, że jestem zielona;(
Za wszystkie informacje serdeczne dzięki!
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 21.06.2010 14:03

Od razu zaznaczam, że nie jestem znawcą tematu, ale że też jedziemy na Korculę to wg mnie to jest tak: żeby się dostać na/z Korculę/Korculi musisz płynąć promem http://www.korculainfo.com/ferries/oreb ... -ferry.htm
- inaczej nie da rady (to najkrótszy odcinek do przepłynięcia, choć można jeszcze inaczej).
Analogicznie do Dubrovnika: wsiadasz (wjeżdżasz) na prom w Domicach na Korculi, płyniesz do Orebica, a stamtąd do Dubrovnika samochodem.
Może stali bywalcy coś podpowiedzą konkretniejszego??
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.06.2010 14:21

Jolzag napisał(a): z Korculi do Dubrovnika lądem? Tak, żeby nie musieć się przeprawiać promami lub podobnymi środkami. Błagam o pomoc i najlepiej opis trasy, jaką muszę pokonać. Zaznaczę przy tym, że jestem zielona;(
Za wszystkie informacje serdeczne dzięki!

Prom na Peljesac do Orebicza kilkanaście minut przeprawy, później 120km i dwie godziny do Dubrownika no i na lotnisko z godzinkę wyjdzie.
Rozkład znajdziesz

http://www.korcula.net/grad/pitanja/q14.htm
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 21.06.2010 14:32

Jeszcze dopiszę...
Ostatni prom z Orebica na Korcule odpływa o 22.30 - wg rozkładu noyle (nie mam pojęcia z kiedy jest ten mój linkowany) i możecie nie zdążyć na niego niestety... Wtedy krótka dżemka ;-) w samochodzie i o 00.30 macie prom na Korculę.
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 21.06.2010 14:49

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Niestety tego się właśnie obawiałam. Poprostu nie zdążę na ostatni prom. Nie ma opcji. A pierwszy o której odchodzi 13.07? i skąd?
dzięx
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 21.06.2010 14:56

CZyli reasumując, muszę z Prizby na Korculi dojechać na prom gdzie?Żeby na niego wjechać i dostać się do Orebica? Tak zrozumiałam. Potem lądem aż do Dubrovnika. A z powrotem tak samo muszę dojechać na prom do Orebica? I przeprawić się do Korculi Domince? Ale to już chyba następnego dnia? Niestety...
Przepraszam ale do mnie trzeba łopatologicznie...;(
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.06.2010 14:59

Jolzag napisał(a):Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Niestety tego się właśnie obawiałam. Poprostu nie zdążę na ostatni prom. Nie ma opcji. A pierwszy o której odchodzi 13.07? i skąd?
dzięx

Pierwszy jest o 00.30 więc jak spóźnisz się 5 minut na ostatni prom to będziesz musiała czekać niecałe 2 godziny. To chyba jednak żaden dramat
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 21.06.2010 15:02

ok rzeczywiście masz rację. Ale nazwy portów są ok czy coś pomyliłam? Dobrze zrozumiałam?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.06.2010 15:13

Jolzag napisał(a):ok rzeczywiście masz rację. Ale nazwy portów są ok czy coś pomyliłam? Dobrze zrozumiałam?

aktalny rozkad (taki sam jak w 2009)
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/634.2010.ljeto.hr.pdf

Pierwsza kolumna to odpływ z Orebicza (18 w ciągu dnia), a druga odpływ z Korczuli(Domincze) też 18 razy.
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 21.06.2010 15:19

ok teraz pojmuję. Ale napisz mi jeszcze łaskawco, jak mam się dostać na Korculę w niedzielę 11.07 jadąc z Warszawy na wakacje? Zaznaczę przy tym, że całą trasę mam przestudiowaną. Interesuje mnie tylko przeprawa promowa. Skąd mam płynąć i w jakim kierunku, skoro ten prom, ktorym mam się dostać do Domince nie pływa w niedzielę. Czy jest jakiś inny prom, ktorym się mogę dostać do Prizby? Może ze Splitu lub z innego miasta?
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 21.06.2010 15:25

Jolzag napisał(a):ok teraz pojmuję. Ale napisz mi jeszcze łaskawco, jak mam się dostać na Korculę w niedzielę 11.07 jadąc z Warszawy na wakacje? Zaznaczę przy tym, że całą trasę mam przestudiowaną. Interesuje mnie tylko przeprawa promowa. Skąd mam płynąć i w jakim kierunku, skoro ten prom, ktorym mam się dostać do Domince nie pływa w niedzielę. Czy jest jakiś inny prom, ktorym się mogę dostać do Prizby? Może ze Splitu lub z innego miasta?

też jadę w niedzielę i nie widzę problemu w przeprawie promowej ;| z Orebica na Korcule... spójrz który tylko nie pływa w niedziel * * 4:00 3:30..... .. :x
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 21.06.2010 19:21

Troszkę jest to wszystko pogmatwane co piszesz. Dla jasności Apartament masz zarezerwowany od soboty 10 lipca tak? Będziesz jechać z Warszawy i przeprawiać się na Korcule 11lipca niedziela tak? Czyli jedna doba w plecy z wynajmem tak? Następnie w poniedziałek ląduje szwagierka w Dubrovniku w poniedziałek tak?
Teraz wszystko zależne jest od tego na ile masz ten wynajem czy to tydzień czy 2 tygodnie? Bo ja tak sobie myślę czy nie warto skontaktować się z właścicielem apartamentu i powiadomić go że będziecie na miejscu w nocy z poniedziałku/wtorek. Zauważ że pokonując drogę już na tym półwyspie do Orebic czyli droga od trasy nadmorskiej nr 8 miejscowość Ston-Orebic to około 60km jadąc po szwagierkę pokonasz ją 3 razy czyli 180km do tego 3 razy prom i to tylko dlatego aby odebrać ja z lotniska. Wydaję mi się z racji zmęczenia - kosztów(czytaj - nerwówa co z promami przeprawiasz się za niecała dobę znowu akcja z przeprawa dojazd do Dubrovnika droga powrotna znowu przeprawy ahhhh) ze stracenie 2 dób jest warte tego aby bezpośrednio z Warszawy kierować się na Dubrovnik i dopiero z szwagierka na pokładzie udać się na wyspę do swojego apartamentu. Oczywiście nie znam powodu dla którego szwagierka leci samolotem a wy jedziecie, ale zakładam że jest z innej części Europy i dolatuje na wasze wspólne wakacje, lub brak miejsca w aucie aby podróżować z tobą z Warszawy. No i oczywiście liczy się czas na jak długo jedziecie bo jeśli tydzień to szkoda tych dwóch dni. Z tego co napisałem na wstępie już tracisz jedną dobę.
Nie moja sprawa ale troszke namieszane jest z tego co piszesz wiec jak jest?
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 23.06.2010 14:49

Więc po kolei:
jedziemy jednak w piątek rano około 6.00. Ja, mój mąż i 2 dzieci.
Chyba zarezerwuję apartament na Prizbie (Korcula). Czekam jeszcze na zdjęcia, które mają mi dosłać.
Moja szwagierka, którą muszę odebrać z lotniska w Dubrovniku w poniedziałek ok. 20.00 przylatuje z Irlandii. Nie opłacalo jej się przylatywać do Polski tylko po to, zeby potem tłuc sie z nami 2 dni w samochodzie (4 osoby + ona). Bilety za drogie (sezon wakacyjny). Biorę za to jej dziecko, które mieszka w Polsce na stałe.
Dlatego pytałam o ten dojazd do Dubrovnika, ponieważ mój mąż będzie musiał ją odebrać w poniedziałek i przywieść na kwaterę. Ale przemyśleliśmy trasę i mamy nadzieję, że jeśli samolot się nie opóźni to powinni zdążyc na prom w Orebicu o 00.30. Bo na ten o 22.00 napewno nie dadzą rady. Jeśli nie zdążą na ten o 00.30 to przypłyną nastepnym. Trudno, trochę przekoczują w samochodzie.
Ale jak dojadę w sobotę to po pierwsze nie stracę jednej doby, po drugie do poniedziałku mój mąż będzie mógł odpocząć po podróży.
Napiszcie jeszcze czy znajdę gdzieś spanie w Letenye? Mamy plan, żeby dojechać tam na 21.00 w sobote. Nic nie mam zarezerwowanego.
Dzięx
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 23.06.2010 14:51

Sprostowanie: Na 21.00 mamy zamiar dojechać do Letenye w piątek oczywiście;)
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 23.06.2010 14:52

Dodam jeszcze, że jedziemy na 2 tygodnie:)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone