Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula 2011 czyli pierwsze koty za płoty ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 19:41

Część I - jak by to zrobić, aby było dobrze

Wyjazd do Cro chodził mi po głowie od dawna. Dotychczas wierny byłem Bałtykowi i częściowo również greckiej Riwierze Olimpijskiej (Leptokaria). Chorwacja pojawiła się jakoś tak nagle, ad hoc, impulsywnie. Ludzie mówili, że jest fajnie, finansowo nie tragicznie więc why not? No i zacząłem czytać Cro.pl :P
Jako że łajf (żona ma urocza Agnieszką zwana) lubi się lepić do piasku, a i syn pierworodny (Kuba "Jacobem" zwany) babki lepić lubi, zacząłem poszukiwania idealnego miejsca z piaskiem tudzież dostępnym. Wertowałem forum w te i wewte, czytałem relacje, googlałem mapy, obliczałem. W końcu padło hasło: Korcula Island Korcula City...

Jako się rzekło trzeba było robić. Chciałem jechać w ciemno, ale stwierdziłem, że z 3-latkiem i łajf zmęczoną po trasie ok 1600 km może być różnie z poszukiwaniami, a i termin wrześniowy raczej rozdrapywany nie jest, stąd (po)jawił się pomysł, aby jednak coś wyhaczyć w PL. Znów wujek google i proszę: apartament Nela Korcula. Only for us! Bierzemy!!
Przy okazji: szukałem na forum info o tym przybytku, niestety bez rezultatu, pewnie nikt tam stąd nie był. Ja mogę polecić :)

Wyjazd zaplanowaliśmy na niedzielę, 11 września. Paking trwał od rana (maj łajf jak zwykle dała radę - ona to potrafi!), około 14 mała drzemka kierownika wycieczki i ... jedziemy!!

Oczywiście w PL droga... średnia, wahadłowa, remontowana (POlska w budowie), czas dojazdu do granicy - 4h! Masakra.
Potem już z górki.

Czechy - autostrada - winieta na Shellu oczywiście (jak ktoś mi pisze bzdury, że policja czeska czeka przed shellem i patrzy na winiety to chce mi się strzelać normalnie!!). Naprawdę nie ma się czego obawiać, nie czekają na nas jak na rybitwy czy inne ptactwo, spokojnie możemy wjechać na stradę i zatrzymać się na najbliższej stacji zamiast ganiać po Bohuminie po nocy.

Dalej Austria -przefajnie i przeszeroko (5 pasów ruchu!), Mikulov (jakoś mnie nawi nie poprowadziła przez reklamowany tutaj Breclav), przejście graniczne Au-Slo i .... zonk...
Chciałem jechać przez Slo omijając autostradę (naczytałem się, że 15E za ten kawałek to zbójnictwo) ale kurczę, nie znalazłem zjazdu na objazdowy most graniczny tak szeroko opisany na forum! Nawet mapę miałem wydrukowaną i nic. Może to późna godzina, może roztargnienie...?
No nic, jadę sobie jadę i wjechałem na ... bramki?? Jakieś dziwne miejsce z kamerami i budami, na szczęście pustymi.. ja bez winiety, zestresowany, kamery w ślipia, ołżesz!! Przejechałem z duszą na ramieniu kolejne kilometry, znalazłem stację, kupiłem winietę i ufff... ulga.... przejechałem :) :)
Dalej już z górki, autostrady w Cro to mistrzostwo świata, piękna szosa, urokliwe mosty, zapierające dech tunele, wspaniała trasa za jedyne ... 130 PLN. Biorąc pod uwagę ceny autostrady w PL to było bajecznie tanio...
Dojechaliśmy do celu, tzn półcelu :) - Ploce.
Stąd mieliśmy pierwszy prom nach Trpanj.

Obrazek

łajf moja najdroższa wyjeżdżając z PL ubrała się jakoś tak na ciemno i w CRO z lekka sie zagotowała :)

na szczęście później było już lepiej i Agusia zmieniła stój :)

Obrazek

Następnie przejazd z Trpanji do Orebicia i kolejny prom.
Tu mała refleksja: cena promu zabija, lepiej jechać lądem.

Na miejscu, po ok 1km od przeprawy znaleźliśmy nasz apartament...

Obrazek

Obrazek

Apart znaleziony przez serwis upierdliwyreklamodawca.pl i de facto wszystko z oferty się sprawdziło, no może częściowo net szwankował, ale o tym później :)

CDN[/b]
Ostatnio edytowano 26.09.2011 15:55 przez cooleczka, łącznie edytowano 3 razy
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 25.09.2011 19:46

A co, przysiądę sobie i chętnie poczytam. :)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 19:55

lepsze zdjęcia do apartamentu:
http://www.apartmentinkorcula.com/

kontakt: Harvoje Skokandić
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 20:07

Apartament bardzo fajny, ok 1km od promu, ok 1,5 km od starego miasta Korcula.
Salon z aneksem kuchennym, sypialnia, łazienka, taras ok 30m! (cytryny, mandarynki, granaty i zioła).
Wejście osobne od właścicieli, całość tylko dla nas, grill, meble ogrodowe, szlauch :)
Cena: 325E za 10 dni - czyli chyba nieźle.
Taras naprawdę przepiękny i klimatyczny...
Obrazek
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 20:08

Piotr65 witam :)
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 25.09.2011 20:42

A tak prosto można ustawić navi.
Należy po odbiciu na Słowenię po około 20- 25 km za Grazem wklepać w navi omijaj drogi ekspresowe wklepując kierunek Chorwacja - Zagrzeb.
Sama poprowadzi przez Mureck i Ptuj :D
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 21:40

oj tam, za rok :)
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 26.09.2011 08:58

Kocham to miejsce więc jestem i poczytam :)
pozdrawiam
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 26.09.2011 15:40

Część 2 - byczenie się jest fajne

Zaraz po przyjeździe mimo zmęczenia szybciutko opróżniliśmy naszego forda (2 torby z ubraniami, jedna z butami, lodówka, "Ibizę", zgrzewkę Coki oraz 2xlitrowy do niej wsad :) ).

Obrazek

IBIZA w tle :)

Po rozpakowaniu poszliśmy na "plażę". Prawda jest taka, że rzekoma plaża ze strony apartamentu okazała się zatoczką dla łódek i jachtów gdzie i owszem, można się było kąpać i tak też uczyniłem, ale wyraz twarzy mojej łajf na widok tej plaży utwierdził mnie w przekonaniu, że nie tak sobie Cro wyobrażała. Byliśmy w tym miejscu tylko raz :)

Obrazek

Wieczorem zwiedziliśmy Stare Miasto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po powrocie jeszcze chwilę porozmawialiśmy z naszym gospodarzem. Doradził mi aby na plaże jechać do pobliskiej Lumbardi.

No a potem poszliśmy spać :)

Rano szybciutko do Studenaca po zakupy, śniadanko i w drogę w poszukiwaniu plaży.

Jechałem zgodnie ze wskazówkami Harvoje, na miejscu okazało się, że plaże są dwie. My wjechaliśmy na Priźinę (sorki za literówki, ale mam z tym problem).
Mimo, że to wrzesień ludzi sporo, parking 15kn, leżak i parasol również w tej cenie.
Plaża baardzo fajna, otwarte morze z klifami po bokach, długa płycizna, idealne dla dzieciaka. Krystalicznie czysta woda mimo, że to piach. Wymarzone miejsce dla nas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plan dnia: śniadanie, plaża, taras trwał przez 3 dni :)
Potem dojechali do nas Przyjaciele Ślązacy :)

CDN...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.09.2011 12:52

No tak, plusem spania w Korculi jest widok starego grada by night :D Przyłączam się, było nie było Korcula!
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 27.09.2011 14:33

Lekko spóźniony, ale zasiadam do lektury :D
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 27.09.2011 20:13

ja czekam na dalszą cześć zapowiada się interesująco :P
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 14.11.2011 21:53

witajcie,

zawiesiłem moją relację z przyczyn... hm.. napisałem dziś o tym na innym wątku :)
ale relację dokończę, obiecuję!!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.11.2011 22:00

cooleczka napisał(a):... relację dokończę, obiecuję!!

...w takim razie czekamy :D
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 14.11.2011 22:43

Znalazłam relację. Będę czekała na ciąg dalszy. I dbaj o żonę :D
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone