Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korbielów

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pakula
Cromaniak
Korbielów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 08.10.2010 21:32

Witam,
mam pytanie czy może ktoś był w Korbielowie na nartach?
Szukam jakiejś fajnej kwatery bądź domku blisko wyciągów.
Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.10.2010 22:16

...ja ci polecam Kupres w Bosni w kietniu. 100 km od Makarskej. Rano na narti popoudniu kapanie w morzu. Kwatera obojentnie gdzie.
patart
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 08.10.2010 22:20

nie warto !
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 09.10.2010 08:29

Z racji tego, że nie mam zbyt daleko do Korbielowa bywałem tam nie raz i nie dwa :D na nartach, na dzień jeden i na kilka. Nie mam konkretnych namiarów na noclegi, ale moim zdaniem powinieneś znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Oczywiście szukając z pewnym wyprzedzeniem. Jeżeli chodzi o pobyt urlopowo-zimowy w Korbielowie i okolicach jest to fajny pomysł bo są tam naprawdę piękne tereny, natomiast co do samej infrastruktury narciarskiej to mam już pewne wątpliwości. Przygotowanie tras zwłaszcza w górnych partiach pozostawia wiele do życzenia, krzesełko dwuosobowe jeździ w takim tempie, że można zamarznąć po drodze, a kolejki do wyciągów niestety bywają powalające. Inwestycji w nowe nijakich nie widać, a kasę drą, że aż buty spadają 8O . Jak wspomniałem przez kilka lat z rzędu jeździłem do Korbielowa z całą rodziną, bo nie mogłem zdzierżyć :evil: tego co się dzieje w Szczyrku, gdzie mam bliżej. I historia lubi sie powtarzać,bo teraz nie mogę zdzierżyć tego co się dzieje w Korbielowie, dlatego od kilku sezonów wybieram Słowację. Niewiele dalej, chociażby Oravice, a jednak już dużo lepsza jakość za podobna cenę. Oczywiście są to moje subiektywne odczucia i nie ponoszę odpowiedzialności za dalszy rozwój wypadków :twisted:

Pozdrawiam 8)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 09.10.2010 09:37

Myślałem o Korbielowie bo jak na polskie warunki to tam trasy są jedne z najdłuższych.W zeszłym roku byliśmy w Białce tatrzańskiej na Kotelnicy i w Zakopcu na Harendzie ,fajnie było ale trasy troche krótkie bo około 1300m miały,na Harendzie jeszcze krótsza.To że kolejki są na wyciągi to chyba standard w PL? Niemam wielkiego doświadczenia w tym temacie bo na nartach byliśmy dopiero dwa razy... Jasne że najlepiej jechać na lodowiec czy to do Austri czy do Włoch ale to letko większy wydatek.Muszę obadać tą Słowacje.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 09.10.2010 10:01

Troche poczytałem o Słowacji,i chyba zrezygnuje oto przykład

http://www.narty.pl/tresc-artykulu/arty ... wacji/135/
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 09.10.2010 10:10

Leon napisał(a):...ja ci polecam Kupres w Bosni w kietniu. 100 km od Makarskej. Rano na narti popoudniu kapanie w morzu. Kwatera obojentnie gdzie.

Masz może jakieś stronki i informacjami,opisami tras itp.?
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 09.10.2010 10:22

Pakula napisał(a):Troche poczytałem o Słowacji,i chyba zrezygnuje oto przykład

http://www.narty.pl/tresc-artykulu/arty ... wacji/135/

Nie poddawaj się :D
Słowacja to nie tylko Chopok 8)

Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.10.2010 11:40

Jeździliśmy kilka razy w Krobielowie. Namiarów na noclegi nie mam, bo zawsze nocowaliśmy u mojego brata w Węgierskiej G. Wydaje mi się jednak, że z noclegami nie powinno być problemu, można jechać w ciemno, albo poszperać w necie. W okolicy jest pełno wiosek, gdzie pewnie jest dużo agroturystyki.
Mogę jednak co nieco powiedzieć o trasach i infrastrukturze. A więc, jak dla mnie infrastruktury brak. Wyciągi pozostawiają sobie dużo do życznia, a kolejki.... w weekend czasem sięgały do ćwierci stoku :? Przynajmniej nam się tak trafiło. Trasy? Trochę ich jest, ale przygotowane jako tako. Rano jeszcze jest ok, ale później to już nie za fajnie.

Jeżeli chodzi o Słowację i Chopok, to byliśmy tam sezon temu. Mieliśmy tydzień bajecznej pogody, więc jeździło się fajnie. Jak przychodzi załamanie, to Słowacy podobno się nie patyczkują i zamykają wyciągi. Wtedy pozostaje tydzień moczenia w Tatralandii ;)
Minusem są ceny, które czasem podobne są do tych alpejskich.
Mam namiary na sprawdzone noclegi niedaleko Chopoku ;)

.... a sezon już tuż tuż :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.10.2010 12:47

Pakula napisał(a):Myślałem o Korbielowie...

Pakula, pomyśl o Krynicy Zdrój z Jaworzyną. Ja bardzo lubię to miejsce, kilka tras w tym 2600m, wygodna gondola i poza tym jest gdzie iść w mieście... Na Jaworzynę jeździ autobus miejski. Wiele miejsc do noclegu w różnych cenach. Mieszkałem w kilku ale polecam Boży Dar.
Pozdrav.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.10.2010 12:48

Roxi napisał(a):.... a sezon już tuż tuż :lol:

Dlatego ja rezerwuje już Leogang :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.10.2010 14:31

Bocian napisał(a):
Roxi napisał(a):.... a sezon już tuż tuż :lol:

Dlatego ja rezerwuje już Leogang :)

Dlatego mamy już rezerwację w Tyrolu- Zillertal Arena :lol:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 09.10.2010 15:03

Bocian napisał(a):
Pakula napisał(a):Myślałem o Korbielowie...

Pakula, pomyśl o Krynicy Zdrój z Jaworzyną. Ja bardzo lubię to miejsce, kilka tras w tym 2600m, wygodna gondola i poza tym jest gdzie iść w mieście... Na Jaworzynę jeździ autobus miejski. Wiele miejsc do noclegu w różnych cenach. Mieszkałem w kilku ale polecam Boży Dar.
Pozdrav.

No, ta Jaworzynka wydaje sie byc OK.Zwłaszcza pasuje mi kolej gondolowa,wygoda i ciepło.Duże są w sezonie kolejki? Troche daleko prawie 600km.Powiedz mi jakie są ceny za ''skipasy'' ,bo na stronie niema cen.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.10.2010 19:24

Pakula,nie powiem ci jakie są ceny bo ich nie znam :) Z tego co pamiętam to jak byłem tam ostatni raz w 2008 roku to koszt całotygodniowego skipassu to było ok 400PLN. Tak mi się wydaje ale nie jestem pewien. Trzeba poczekać na aktualne ceny na stronie Jaworzyny. Jeśli chodzi o kolejki to w tych szczytowych godzinach trzeba było ładnych parę minut postać ale jak się ludzie na obiad rozjeżdżali to na bieżąco szło. Trasa1 ma 2600m i prowadzi pod gondolą. Jest bardzo fajna rodzinna dwójka i dalej bardziej stroma dwójka A. Na górze dwójki jest żółwik dla dzieciaków. Jest fajna czwórka z dwoma stromiznami. Jest jedna czarna trasa. Są fajne knajpki. Są płatne parkingi i autobus spod gondoli.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.10.2010 20:39

Odpuść sobie Korbielów. Mieszkając na dole tracisz godzinę na dojechanie na halę Miziową, a tam masz raptem dwa wyciągi pamiętające Gierka sekretarza. Poniżej Miziowej też nie lepiej. Jedyna sensowna moim zdaniem opcja to mieszkanie w schronisku na Miziowej. Wtedy możesz pojeździć rano, zanim tłumy z dołu dojadą, ale wieczorami jesteś odcięty od świata (to akurat może być plusem - zależy co kto lubi).

Bocian dobrze radzi, a ja dorzucę Ci do obwąchania Wierchomlę. Odległość podobna jak do Krynicy, ilość tras i wyciągów porównywalną z Jaworzyną i co ważne tam naprawdę wiedzą do czego służy ratrak (mam nadzieję, że nie tylko wtedy kiedy ja tam bywałem ;) ). Minusem jest zupełny brak rozrywek po nartach. Totalne zadupie.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone