Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić ....

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Re: Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić ..

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2014 11:00

cd.

-POBUDKA!!!!!!!!!!!!
Wołam jeszcze raz i coś się poruszyło , jęknęło , zastękało , widać jedno oko otwarte , widać już drugie.
-wstawaj , ile można spać :evil:
-Trza do Konzuma , po zakupy iść , w lodówce nawet światło się nie pali , bo żarówka chyba zdechła.
Zatem ubieramy się i po zakupy.

W samej Lumbardzie dosłownie tylko dwa sklepy , Konzum niedaleko mariny i Studenac 150 m. w lewo pod górkę przy Konzumie i Pekara w samym centrum Lumbardy , jeśli można tak to nazwać.
Obydwa sklepu bardzo dobrze wyposażone i można dostać praktycznie wszystko do spożycia i po picia. :oczko_usmiech:

Po drodze jeszcze było tylko sprawdzanie węchu. :D

Obrazek

I tu robimy pierwsze zakupy.

Obrazek

Po zakupach kurs zatem z powrotem do apartamentów i pstryknąłem co tylko wpadło w oko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To poniżej to "Kufloteka" przy naszej plaży , točeno pivo rewelacja , drinki również smakowo bardzo dobre tylko jakoś słabe , nic nie sponiewierają. :evil:

Obrazek

Wejście główne do apartamentów Lina.

Obrazek

Okno naszego apartamentu.

Obrazek

Apartament składa się z pokoju z aneksem kuchennym , oddzielną sypialnią , łazienką i dużym balkonem.
Apartament wyposażony bardzo dobrze od widelca po czajnik bezprzewodowy , gary , patelnie itd , dużą lodówkę , co mnie bardzo cieszy , będzie gdzie Ożujsko chłodzić :D

Na stół zatem na balkonie leci na pierwszy ogień "Chorwacka jajecznica" :oczko_usmiech:

Obrazek

Tu pragnę podkreślić wyższość Polskiego boczku nad , boczkiem Chorwacki.
W sumie to pierwszy raz kupiłem w Cro ichni boczek i twardy jak cholera , że aż ciężko było go pokroić i sprasowany na maksa.
Po lekkim nawet usmażeniu zgrzytał między zębami. :evil:
Nasz Polski zdecydowanie lepszy.

Po śniadanku - to no co matka?
- Wio na plażę! :)

cdn.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2014 11:12

walp napisał(a):No wiesz ... niektórzy zwyczajnie nie mają daru

No co ty , kawały opowiada zajebiaszczce. :lool: :lool:
anakin napisał(a):Jako podziękowanie, że przeżyłeś, czy w ramach uznania dla jego umiejętności? :oczko_usmiech:

W sumie to jedno i drugie , serio dobry "drajwer" był :D , a tak na poważnie to kurna widzimy , że jak w Slano wysypał dwóch ludków i ci mu sypnęli jakieś drobniaki , to patrzę na Asię i
-cholera na to nie byliśmy przygotowani! 8O :evil:
Wprawdzie miałem 300 kun kupione w PL tak na wszelki wypadek , ale nadrobniejszy był niebieski papierek.
-nie no matka 50 kun to mu nie dam! 8O

Jak nas dowiózł na miejsce to dałem z czystego serca , należało się chłopinie. :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.06.2014 12:05

maniust napisał(a):cd.
-POBUDKA!!!!!!!!!!!!
Wołam jeszcze raz i coś się poruszyło , jęknęło , zastękało , widać jedno oko otwarte , widać już drugie.
-wstawaj , ile można spać :evil:

he, he, skąd ja to znam :lol:
po takim wyczekiwaniu trzeba chłonąć każdą chwilę na Jadranem... od samego rana :!:
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 21.06.2014 13:48

[quote="maniust"]Dzień drugi - czyli Lumbarda i pierwsze zauroczenie wyspą

Rzut oka przez okno z apartamentu , galoty na zadek i biegiem do Jadrana :D
Żona zawsze mówi że nie zna nikogo tak pazernego na wodę jak ja! :lol:
Jako że jest wcześnie rano to żywego ducha , super , to lubię !

Mój mąż mówi tak o mnie :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.06.2014 13:59

maniust napisał(a):-POBUDKA!!!!!!!!!!!!

A tak mi się dobrze spało...

Dobra, już przecieram oczy.

Pozdrawiam,
Wojtek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2014 14:10

mada10000 napisał(a):Mój mąż mówi tak o mnie :D

Cóż za ulga , że nie tylko ja jestem tak porypany jeśli chodzi o wodę. :mrgreen:
Franz napisał(a):A tak mi się dobrze spało...

Dobra, już przecieram oczy.

Pozdrawiam,
Wojtek

Witaj Wojtku :)
Wybacz że cię obudziłem ,czyżbyś znów wracał z dalekiej podróży , że trza było odespać....
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 21.06.2014 14:21

Ja znam jeszcze jednego łasego na wodę :D to czerwonogłowy z mojej relacji :mrgreen: Zanim my dotarliśmy z manelami na plażę, on już był prawie na otwartym morzu (wpław) przy końcu zatoczki ;) Sądzę, że gdyby nie te wszystkie bambetle: materac, pompka, ponton, piłka, namiot, mąż no i przede wszystkim dziecko... :mrgreen: też wskoczyłabym do wody zaraz po dotarciu nad Jadran :D grunt, to porządnie wymoczyć w nim kuper :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.06.2014 14:48

maniust napisał(a):czyżbyś znów wracał z dalekiej podróży , że trza było odespać....

Nie, odsypiam za poprzednie lata. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2014 15:03

szrek27 napisał(a):Ja znam jeszcze jednego łasego na wodę :D to czerwonogłowy z mojej relacji :mrgreen:
To powitać go w klubie. :lol:

c.d.

-No to wio na plażę......

Obowiązkowo zabieram ze sobą maskę , rurkę i płetwy , bez tego nigdy nie ruszam się do Cro , do plecaka jakiś ręcznik i zimne Ożujsko (skandal na plaży musi być) , a co .... 8)
Uroki czerwca , to podobnie jak we wrześniu, ludzi na plaży nie ma dużo i spokojnie jest gdzie się uwalić.

Kilka fotek....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naprawdę kolory wody są niesamowite , nie wiem czy zdjęcia to oddają ...... :D
Te kilka fotek poniżej jak nurkuję to dzieło mojej Asi.

Tyle razy jej powtarzam :

-trzymaj poziom kobieto! (pewnie będzie gadane jak to przeczyta póżniej , ale co tam może w końcu posłucha) :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobra zmęczyłem się jak diabli , ale wagowo jakoś nic nie czuję by coś ubyło. :evil:
Ożujsko już przed kąpielą w siebie wlałem , do lodówki nie chce się iść , to czas sprawdzić co podają w tej "Kuflotece".
Na stół leci......točeno pivo i Blue Lagun ....czy jakoś tak.

Obrazek

Browar pierwsza klasa!

Tak wypiliśmy , pogadaliśmy , posiedzieliśmy tak do 16:00 na plaży i czas się zwijać , mi już burczy w brzuchu i nie dość że točeno pivo wzmogło apetyt , to Jadran też zrobił swoje.
Jestem głodny jak cholera , z tym że na Konobę to trochę za wcześnie jak dla mnie to zapada decyzja:
-idziemy na Ćevapčići! :D

Jak ktoś ma ochotę szybko , smacznie i niedrogo zjeść to polecam Fast food zaraz naprzeciwko mariny w Lumbardzie.
Asia zamówiła se frytki , bo mówi że woli oszczędzać brzuch na wieczorną Konobę , ja Ćevapčići w bułce.
Kelner przyniósł taaakąąąąą bułęęęęęę!!!!!! 8O

Obrazek

Pytanie teraz jak to zjeść , by nie uwalić tego co najcenniejsze , Cropelca na klacie......

cdn.
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 21.06.2014 15:36

Możesz dokładniej opisać co to te Ćevapčići? tzn. "z czym to się je"? ;) Nie próbowałam, a wygląda smakowicie :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.06.2014 15:39

Ten Blue Lagun ładnie wygląda na zdjęciu. Ciekawe czy smakował Twojej Asi. Ona chyba tak jak ja, nie przepada za piwem. :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2014 15:53

szrek27 napisał(a):Możesz dokładniej opisać co to te Ćevapčići? tzn. "z czym to się je"? ;) Nie próbowałam, a wygląda smakowicie :D

Mięso mielone bardzo drobno zmielone , z bardzo drobną posiekaną cebulką , chyba odrobina czosnku i przyprawy , smażone lub pieczone na grillu , wygląda to tak . :)

Obrazek

Podawane przeważnie z frytkami lub z bułką , sałatą i ajwarem....PYCHA! :D

Jak nie próbowałaś to polecam !
Na Cropli jest sporo przepisów na to. :)

A próbowałaś burkaw Cro? :lol:

dhmegi napisał(a):Ten Blue Lagun ładnie wygląda na zdjęciu. Ciekawe czy smakował Twojej Asi. Ona chyba tak jak ja, nie przepada za piwem. :D

Wiesz , próbowałem w smaku nawet dobre ale słabe jak diabli i nawet moja Asia to potwierdziła.
Co do piwa .....khym , khym .....to czasem wypije z sokiem malinowym , ale to musi być już jakieś Święto. 8O
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.06.2014 15:58

dhmegi napisał(a):Ten Blue Lagun ładnie wygląda na zdjęciu. Ciekawe czy smakował Twojej Asi. Ona chyba tak jak ja, nie przepada za piwem. :D

Wiesz , próbowałem w smaku nawet dobre ale słabe jak diabli i nawet moja Asia to potwierdziła.
Co do piwa .....khym , khym .....to czasem wypije z sokiem malinowym , ale to musi być już jakieś Święto. 8O[/quote]

Ja się w tym roku skusiłam na kilka łyków Karlovacko, ale Limun lub Laganini. Nawet mi smakowało, to taka oranżada, ale za dużo nie mogłam tego wypić. Za to domace bijelo vino - pierwsza klasa.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2014 15:59

maniust napisał(a):
A więc .......

Przed nami nie jestem pewny , ale chyba wyspa Knezić (widać na niej tylko jeden jedyny dom , ktoś się nieżle chyba ustawił :) ) , a w tle półwysep Peljesac .

Obrazek

Wyspy Škoji

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2014 15:59

Przyprawę do tego dania dostaniesz w np. w Kauflandzie.
Jednakże takiej wołowiny, jak Cro, w RP nie uświadczysz.

Jedna z rzeczy, która kłóci sie we mnie, to fast foody i „budy" w Cro.
Tego znieść nie mogę!
Pamiętam, jak z 7 lat temu w Supetarze zobaczyłem ta skalę, się załamałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić .... -...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone