Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić ....

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andeo
Cromaniak
Re: Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić ..

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 23.06.2014 10:46

Fajnie się czyta,na wesoło :)
My lecielismy z Gdańska w tamtym roku,teraz 2DDW ,samochodem .Przygoda z szalonym kierowcą tez mi nie obca,miałam wątpliwa przyjemność jechać z takim, autobusem w nocy...nigdy więcej :mrgreen:
Odwiedzę Korćulę na pewno,może nawet zaryzykuję i wejdę na wieżę :lol:
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 23.06.2014 11:07

Oj tak, ryzykiem też bym to nazwała... Jak dotarłam na kratkę u góry, włączył mi się lęk wysokości :/ Jakoś na "stare lata" się go nabawiłam... W jednej ręce bilecik, w drugiej aparat - brak kieszeni, żeby ręce były wolne, by móc się czegoś uchwycić... Spojrzenie w dół - kurka, coś za wysoko jestem... :? Spojrzałam w górę ku wyjściu "na świat" - nie, nie dam rady. Postałam rozkraczona - ani w tę, ani we wtę. Słyszę krzyki męża i córki, że chcą pomachać. Za cholerę, nie wejdę! Zrobiłam kilka fotek z miejsca, do którego przyrosłam i roztrzęsiona zmierzałam ku dołowi, a zejście wcale nie polepszyło mojego stanu, z uwagi na to, że też jest hardkorowe... Mąż widząc mnie na dole bladą jak ściana, nie miał sumienia robić mi wyrzutów za stracone kuny ;)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 23.06.2014 11:29

maniust napisał(a):
maluszek napisał(a):zamiast pójść spać.. przeczytałam od pierwszej do ostatniej strony opowieści o Korčuli i czekam na więcej :lol:
Mam nadzieję mogłaś zasnąć?! :oczko_usmiech:

śniłam o Korčuli.... :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.06.2014 12:00

andeo napisał(a):Odwiedzę Korćulę na pewno,może nawet zaryzykuję i wejdę na wieżę :lol:

Wiecie co , zmierzyłem miarką w pracy teraz "stan piwnej warstwy ciała" i tak na moje oko, przy 120 cm. można jeszcze włazić , powyżej tej normy , liczą się już każde milimetry , grozi zakleszczeniem w murach. :oczko_usmiech:
szrek27 napisał(a):Mąż widząc mnie na dole bladą jak ściana, nie miał sumienia robić mi wyrzutów za stracone kuny ;)
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. :D
maluszek napisał(a):śniłam o Korčuli.... :roll:

Liczę że nam kiedyś o niej opowiesz. :mrgreen:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 23.06.2014 12:03

maniust napisał(a):
maluszek napisał(a):śniłam o Korčuli.... :roll:

Liczę że nam kiedyś o niej opowiesz. :mrgreen:

Będę tam za miesiąc z małym okładem, więc na pewno opowiem.... :mrgreen:
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 23.06.2014 12:05

szrek27 napisał(a):Oj tak, ryzykiem też bym to nazwała... Jak dotarłam na kratkę u góry, włączył mi się lęk wysokości :/ Jakoś na "stare lata" się go nabawiłam... W jednej ręce bilecik, w drugiej aparat - brak kieszeni, żeby ręce były wolne, by móc się czegoś uchwycić... Spojrzenie w dół - kurka, coś za wysoko jestem... :? Spojrzałam w górę ku wyjściu "na świat" - nie, nie dam rady. Postałam rozkraczona - ani w tę, ani we wtę. Słyszę krzyki męża i córki, że chcą pomachać. Za cholerę, nie wejdę! Zrobiłam kilka fotek z miejsca, do którego przyrosłam i roztrzęsiona zmierzałam ku dołowi, a zejście wcale nie polepszyło mojego stanu, z uwagi na to, że też jest hardkorowe... Mąż widząc mnie na dole bladą jak ściana, nie miał sumienia robić mi wyrzutów za stracone kuny ;)

oj mój pewnikiem ,by się nagadał (oczywiście z troski o mnie :wink: ) :mrgreen:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2014 12:35

No pięknie opowiadasz, po prostu poezja, są i emocje (co dalej jeszcze się przydarzy :?: ) i zasiedzę się jeszcze i zakupów nie zrobię o pakowaniu zapomnę.
A tak sobie myślę toć to jeszcze 4 dni, jak by komuś coś to zwalę na Ciebie :D że przed kompem siedzę zamiast pisać co jeszcze żuci do auta :(
Pozdrawiam i podziwiam barwną opowieść :papa:
jolek.d
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek.d » 23.06.2014 12:41

jara napisał(a):
dhmegi napisał(a):
FUX napisał(a):Burek to mięso i ciasto rozwałkowane na cieniutkie warstwy poprzetykane mieloną wołowiną.
Bomba kaloryczna, ale jakże smaczna.

Ale są również burki z serem a także na słodko. Mnie najbardziej smakuje ten z serem.

Właśnie w Korculi jadłem z serem

burki są też ze szpinakiem
wszystkie pyszne
jolek.d
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek.d » 23.06.2014 12:46

Po chwili w naszą stronę biegnie jakiś kundel , na rasowca to to nie wyglądało. :?
Wpada do Jadrana sam bez pana , nikogo , wykąpał się , otrzepał się i poleciał z powrotem w górę do apartamentu. Nie złe jaja ....... :lool:

I mandatu mu straż miejska nie wlepiła ! :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.06.2014 13:05

c.d. Luzik trochę w pracy to jedziemy dalej , dobrze że HD zabrałem z chałupy. :oczko_usmiech:

Tak więc po zejściu z wieży i po lodzie , z uwaloną Cropelką , trza się w końcu rozejrzeć za jakąś furą z czterema kołami i trzema pedałami , automaty nie wchodzą w grę , bo ja lubię pedałować (bez skojarzeń) :oczko_usmiech:
Widziałem już wcześnie na Google Street View gdzie mniej więcej jest "Rent a car" to włazimy do pierwszego i pytam :

-koliko auto za godina?!

Za ladą siedzi jakaś młoda chorwatka i wytrzeszcza mocno gały! 8O 8O 8O

No co , czy ja po czesku mówię ?! ........ se myślę , po chwili się zorientowałem , że palnąłem babola jak nic :oops: , przecież u nich godina to rok!

-oprostite dan dan !!!!

Pani szuka fury po katalogach , no jest jakiś mondeo za 70 ojro!
-koliko?! .......masakra !

No nic idziemy szukać dalej , jeden "Rent" , drugi "Rent", trzeci "Rent" , czwarty "Rent" i "scenki" nam normalnie opadają , najtaniej co jest to jakiś matiz za 53 ojro + 7 ojro za atocasko , tragedia cenowa , chyba im się doopach poprzewracało !!! 8O 8O

A mieliśmy takie fajne wizje , Korculowe zatoczki , karniak po Peljesacu , a tu doopa. :(
Niestety , ale zrezygnowaliśmy , to nie na nasze możliwości finansowe , rozumiem że to wakacje , ale nie tak żeby się zarzynać finansowo.
Pozostaje komunikacja miejska lub tylko taryfa .

Rozgoryczeni trochę , idziemy dalej , trzeba zatem coś się odstresować i najlepszą rzeczą na stres to oczywiście dobrze zjeść. :oczko_usmiech:
Usiedliśmy zatem w restauracji niedaleko tej "cholernej" wieży i zamawiamy:

Obrazek

Ta końcówka z kalmara była najpyszniejsza. :mrgreen:

Obrazek

Po obfitym żarciu czas się zwijać z tej Korčuli , bo dochodzi 15:00 i mamy zaraz transport powrotny taryfą z Warszawiakami do Lumbardy. :lol:
Przyznam szczerze , że w Cro się jeszcze nigdy tak taryfą nie rozbijałem , a to jeszcze nie koniec. :mrgreen:

Po drodze jeszcze cyknąłem....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakoś tak nie mam zwyczaju pstrykać tyle krzaczorów , ale te w Cro jakoś wpadają same pod obiektyw naszej" małpy".

Ooooo - Warszawka już stoi to idziemy na taryfę i wioo z powrotem do Lumbardy. :D

Dalsza część dnia to "taplanko" w Jadranie i "smażalnia cielska" , bo sunce w końcu wylazło i przestało w końcu piżdzić.
Bora poszła na Italię. :D

To jeszcze dwa zachodu i lulu.....

Obrazek

Obrazek

Laku noć :papa:

Jutro znów Korcula i "wiocha" w Orebicu. :oops:
Ostatnio edytowano 23.06.2014 14:09 przez maniust, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.06.2014 13:14

21monika napisał(a):No pięknie opowiadasz, po prostu poezja, są i emocje (co dalej jeszcze się przydarzy :?: ) i zasiedzę się jeszcze i zakupów nie zrobię o pakowaniu zapomnę.
A tak sobie myślę toć to jeszcze 4 dni, jak by komuś coś to zwalę na Ciebie :D że przed kompem siedzę zamiast pisać co jeszcze żuci do auta :(
Pozdrawiam i podziwiam barwną opowieść :papa:

Mam nadzieję , że nie zapomnisz o paszportach , objeżdzie autostrady słoweńskiej i kun kupionych w PL. :mrgreen:

No dobra żartowałem. :lol:

Dzięki , fajnie że się podoba. :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2014 13:15

maniust napisał(a):No co , czy ja po czesku mówię ?! ........ se myślę , po chwili się zorientowałem , że palnąłem babola jak nic :oops: , przecież u nich godina to rok!

:lol: a mało to razy się tak palnęło, tylko popatrzyli dziwnie :roll:
maniust napisał(a):No nic idziemy szukać dalej , jeden "Rent" , drugi "Rent", trzeci "Rent" , czwarty "Rent" i "scenki" nam normalnie opadają , najtaniej co jest to jakiś matiz za 53 ojro + 7 ojro za atocasko , tragedia cenowa , chyba im się doopach poprzewracało !!! 8O 8O

faktycznie przegięcie 8O
maniust napisał(a):Usiedliśmy zatem w restauracji niedaleko tej "cholernej" wieży i zamawiamy:

Ta końcówka z kalmara była najpyszniejsza. :mrgreen:

piękny zestaw, aż ślinka cieknie
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 23.06.2014 13:26

U mnie zrobiło się luźniej w pracy (nie ma interesantów) to popatrzyłam na zdjęcia i te krzaki przecudne ,juz bym leciała do domu się pakowac ,ale to jeszcze 16dni i Korcula :D i Jadran
,ale czekam na dalszy ciąg i tę czy tą "wiochę " :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.06.2014 13:29

te kiero napisał(a):faktycznie przegięcie 8O

No mówię ci w doopach im się po przewracało :evil:
Jeszcze długo przed urlopem sprawdzałem w necie jakie ceny i spoko za 30-40 Ojro można było znaleść (pierwszy link z brzegu) http://croatia.rentalcars24h.com/korcula-city , a na miejscu w Korčuli .......masakra :!:
Nie czaję o co kaman..... :|
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.06.2014 13:34

mada10000 napisał(a):czekam na dalszy ciąg i tę czy tą "wiochę " :D

Już widzę reakcję mojej żony , jak przeczyta tą "wiochę" Obrazek , ale to sama zrobiła to zdjęcie. :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Korčula 2014 , ten "mały Dubrovnik" potrafi zachwycić .... -...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone