Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korčula 2011 - najlepsze z najlepszych

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.08.2011 20:58

Dzięki za zaufanie ... polecam się na przyszłość :wink:
Pozdrav :D ...
soprano71
Plażowicz
Bratnja Luka :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) soprano71 » 29.08.2011 15:33

Wspaniała plaża. Dzięki Twojej relacji trafiliśmy bez pudła:) Środek sierpnia a na plaży czasami byliśmy tylko my :) droga na szczęście odstrasza zbyt dużą ilość chętnych.
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 12.09.2011 00:06

a_nula i Marsallah jeśli to nie tajemnica napiszcie ile osób może znaleźć nocleg w kamiennym domu??
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 16.09.2011 19:27

Gratuluję relacji! Korczula w planach, więc zostawiam ślad, by Wasza relacja mi się nigdzie nie zawieruszyła.

Byłem wprawdzie na wakacjach w Orebiću, więc zaliczyłem parę krótkich wizyt w stolicy wyspy oraz jednodniowy wypad autem do Lumbardy i Pupnatskiej Luki, ale wyspa zasługuje chyba na dłuższy na niej pobyt. Pozdrawiam!
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 17.09.2011 16:22

Witajcie,
tak naprawdę Wasza relacja skłoniła mnie do wyjazdu na Korculę. Wyspa wspaniała, pogoda cudowna, dziś byliśmy na plaży Bacva i mnie poraziła - porażenie oznacza osunięcie się szczęki 30 cm poniżej szyi i pstryknięcie ok 100 fotek. :)
Jest zajefajnie. Tylko ryb nie mogę nigdzie dostać. Byłem dziś raniutko w Blato i lipa, jeden tubylec z 4 rybami średniej jakości. Może w Orebiciu jutro dostanę. pozdro
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 22.09.2011 11:41

miro.t napisał(a):a_nula i Marsallah jeśli to nie tajemnica napiszcie ile osób może znaleźć nocleg w kamiennym domu??

4-5

cooleczka napisał(a):tak naprawdę Wasza relacja skłoniła mnie do wyjazdu na Korculę. Wyspa wspaniała, pogoda cudowna
cieszymy się, że Tobie też się podoba :D

Co do rybek, to popytajcie swojego gospodarza, może coś doradzi. Na półwyspie na pewno coś dostaniecie. W przypadku całkowitej posuchy, zawsze możecie kupić mrożonkę - w Tommym (Vela Luka) wybór jest spory i choć nie ma to jak świeżynka, to np. mrożone kalmary smakują super.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 22.09.2011 18:27

cooleczka napisał(a):
Jest zajefajnie. Tylko ryb nie mogę nigdzie dostać...

Ryb multum

* W Prizbie codziennie około godziny 9.30 - 10 jeździ pan (a nawet trzy pany) picapami oferując świeże ryby (mają megafony na autkach).
* W Blato w "ribarnicy" obok kościoła znajdziesz prawie o każdej porze
* W Vella Luce na targu zakupisz wszelkie owoce jadranu (do godziny 9.00)

U panów z samochodów rybki po 20 kuna (makrele, uszate, gawuni, sardele...), te same rybki w powyższych po 60 - 70 kun
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.09.2011 20:52

Na dobranoc ... jeszcze jedna korculańska '' rybka '' :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.09.2011 22:55

gego napisał(a):
cooleczka napisał(a):
Jest zajefajnie. Tylko ryb nie mogę nigdzie dostać...

Ryb multum

* W Prizbie codziennie około godziny 9.30 - 10 jeździ pan (a nawet trzy pany) picapami oferując świeże ryby (mają megafony na autkach).
* W Blato w "ribarnicy" obok kościoła znajdziesz prawie o każdej porze
* W Vella Luce na targu zakupisz wszelkie owoce jadranu (do godziny 9.00)

U panów z samochodów rybki po 20 kuna (makrele, uszate, gawuni, sardele...), te same rybki w powyższych po 60 - 70 kun

...w tym roku w Zavalaticy również często bywali, wybór asortymentu ryb dość różnorodny, włącznie niekiedy z kalmarami, nawet nie trzeba było jeździć dalej... :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 23.09.2011 08:59

gego napisał(a):* W Blato w "ribarnicy" obok kościoła znajdziesz prawie o każdej porze

Hmm, podważam wiarygodność powyższej informacji z łatwością. W dni, w które jest jakakolwiek dostawa, czynne do wyczerpania towaru (9-11), ale do jakiejś 7 rano można tam dostać coś lepszego niż dziwactwa i drobnica, w dodatku nie codziennie. W niektóre poranki zamknięte na głucho. Poza rankami nieczynne.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 23.09.2011 11:13

Marsallah napisał(a):
Hmm, podważam wiarygodność powyższej informacji z łatwością...

nie wiem, nie mieszkam tam, nie upieram się przy swojej wersji, ale...

W powyższej rybarnicy byłem 2 razy (szukałem muli)
około 12 w południe i około 14
nie było dużego wyboru
jakaś duża ryba do suma podobna za 90 kun i małe sardele po 60
od biedy można było zakupić

no ale może miałem szczęście...

Pozdr.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 23.09.2011 15:06

[quote="gego"][quote="Marsallah"]

Hmm, podważam wiarygodność powyższej informacji z łatwością...

dokładnie, byłem koło 7,30 i stan jak opisałem wcześniej. Z Tommy'ego skorzystałem ;)
Dziś, po 20h autkiem już w domu...
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 26.09.2011 18:41

Marsallah napisał(a):...rezerwuję sobie prawo do poszukiwania 'idealnego dalmatyńskiego miasteczka', tak samo jak szukaliśmy w tym roku idealnej plaży. I choć na tym polu - w moim mniemaniu - ideału nie znaleźliśmy, to Bratinja Luka jest bliska perfekcji.
Ideałem byłoby małe miasteczko, praktycznie całe stare (kamienne chodniki, kamienice, jedynie asfalt na drodze dojazdowej...
Niewykluczone, że w poszukiwaniu takiego miejsca trzeba by oddalić się nieco od Jadrana...

Počitelj!
No i jeszcze Toledo :?
Fakt - dość trudne dojścia do Jadrana, zwłaszcza w tym drugim przypadku :wink:
A poważnie już mówiąc, to relację potraktowałem jak "instrukcję obsługi" Korculi - dzięki. Jedziemy tam (do Priżby :evil: ) 01.10 sprawdzić czy już wszystko będzie pozamykane :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 29.09.2011 22:39

Choć wolę Pelješac to z ogromną przyjemnością przeczytałam Twoją relację z Korčuli :wink:
Nie dosyć, że rzeczowa to jeszcze lekka i przyjemna w odbiorze. Aż dziw bierze, że facet tak świetnie pisze :wink: No chyba, że małża dyktowała :wink: :lol:

Wiele punktów na mapie Korčuli odbieram podobnie. Miasto mnie zupełnie nie powaliło, choć coś tam w sobie pewnie ma. Nie wspominając o moooocno przereklamowanej Lumbardzie. No szału nie ma :wink: Na plażyczkach, o jakich wspominasz nie byłam, ale z pewnością warte poświęcenia.

Wstydem i hańbą z którymi muszę żyć jest Dubrownik (sic! :wink: ), do którego nigdy nie udało nam się dotrzeć, mimo 4-krotnego pobytu w Cro :oops: Dobrze, że Wam się udało go liznąć chociaż, bo przecież, jak powiadają klasycy gatunku: 'kto nie był w Dubrowniku, nie był tak naprawdę w Chorwacji' :wink:

Pozdrawiam,
Anka
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 30.09.2011 19:12

Nie dyktowała, to w całości Bartka dzieło ;) ja tylko dodawałam gdzie nie gdzie swoje 3 grosze, żeby był ślad, że też w tej przygodzie brałam udział ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Korčula 2011 - najlepsze z najlepszych - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies