Chcę dać Wam pomysł na małą przekąskę , obiadek ...
Chodzi o - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Perce-pierre.jpg .
Po polsku - koper morski .Pewnie większość z Was widziała go na chorwackim wybrzeżu .Można go JEŚĆ ( nie kwiaty ). Jest smaczny i zdrowy ( dużo vit.C ) .
Moja koleżanka prowadzi rest. w Visie i serwuje go jako danie. Jest to przysmak Włochów i Angl.
A jeść go można : 1. na surowo -dodatek do sałatek ;
2. zamarynować (pikla)- super przekąska ;
3.ugotowany ( najlepiej z ziemniakami ,podawany z czosnkiem i oliwą ).
Można ugotować go razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,dodając koper(sporą ilość) na sam koniec do podgotowania .Odcedzić ,dodać czosnek ,polać oliwą .
Nazw chor. jest kilka .Jedna z nich- PETROVAC ( od św. Piotra - patrona rybaków ).
Serdecznie Was namawiam na spróbowanie - warto
Pozdrowienia