Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 22.02.2010 09:42

Pięknie , zazdroszczę tym co już byli na Ciovo , ja dopiero jadę we wrześniu i przyznaje , że to będzie mój pierwszy raz , cieszę się niezmiernie z tego faktu , że nareszcie poznam Chorwację naocznie , choć nie ukrywam , że Skrzypu już mi ją bardzo przybliżył . Dzięki Ci za to , bo Twoje opisy są rewelacyjne i lepsze od przewodników Pascala i innych wydawców . Pozdrawiam .Andrzej.
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 22.02.2010 13:24

Skoro będziesz we wrześniu to będziesz miał lepsze warunki do zwiedzania. Trogir to wiadomo, a jeszcze dochodzi Split (o nim w następnej relacji), Primosten, Szybenik, Krk (to wszystko w miarę blisko) nie mówiąc o samej wyspie.
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 22.02.2010 15:16

Skrzypu , bardzo dziękuję , i w takim razie wraz z żoną oczekujemy dalszych relacji , pozdrawiamy serdecznie wszystkich Cro-maniaków .
makek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) makek » 22.02.2010 15:20

Szukałem i znalazłem......,księżyc jakoś dziwnie zmalał, ale takie rzeczy się zdarzają

Obrazek
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 22.02.2010 15:24

andre47 napisał(a):Pięknie opisane .A ja mam pytanie , czy ktoś był w połowie września na Ciovo , czy we wrześniu też jest tak fajnie i kolorowo, jak opisuja nam Skrzypu ?

Jest pięknie ale inaczej: mniej kwiatów za to więcej owoców, tłok mniejszy na plaży, temperatury powietrza w dzień i w nocy dla nas z północy wspaniałe, temp wody 20 września 22-23st.C
Obrazek

Obrazek
dla ochłody można tak
Obrazek
a można i tak
Obrazek

Obrazek
granaty (sipaki) dojrzałe

Obrazek
obok (ze Splitu) przepływał jeden z większych transatlantyków MSC OPERA
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 22.02.2010 15:54

Wielkie dzięki "aprokop" to mi pasuje spokojniej i dużo owoców i może cicha zatoczka dla nas dwojga hhhmmmm :D
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 22.02.2010 16:09

andre47 napisał(a):Wielkie dzięki "aprokop" to mi pasuje spokojniej i dużo owoców i może cicha zatoczka dla nas dwojga hhhmmmm :D

Na pewno Wam się spodoba, wyczuwam w tobie podobne klimaty.
Częściej jeździmy w czerwcu ze względu na wnuki. temperatury może nie tak niskie ale dzień długi i przed wakacjami jest luz.
Woda jest krystalicznie czysta nawet w porcie widać ryby na głębokości ponad 2 m.
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 22.02.2010 16:14

No to super , cieszę się , że nie trzeba będzie walczyć o skrawek własnej plaży , a może ceny poza sezonem będą mniejsze , zobaczymy ... pozdrav.
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 22.02.2010 21:42

makek napisał(a):Szukałem i znalazłem......,księżyc jakoś dziwnie zmalał, ale takie rzeczy się zdarzają

Obrazek

Mnie się podoba klimat tego zdjęcia - w pełni oddaje atmosferę tamtego wieczoru.
We wspomnieniach wszystko co dobre jest "większe" i "lepsze" :) .

A poza tym to była tylko taka przenośnia literacka, odrobina fantazji nie zaszkodzi 8) .
Ostatnio edytowano 23.02.2010 07:01 przez Skrzypu, łącznie edytowano 1 raz
makek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) makek » 22.02.2010 22:19

Skrzypu napisał(a):A poza tym to była tylko taka przenośnia literacka, odrobina fantazji nie zaszkodzi 8) .

Wiem o co chodzi. Chociaż kiedy sobie wspominam, to też widzę go większego.
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 28.02.2010 11:58

W niedzielę postanowiliśmy pojechać do Splitu. I był to trafny wybór. Na moście żadnych problemów z wyjazdem, pierwszy raz śmignęliśmy przez niego jak błyskawica. Po drodze też ruch niewielki, a w Splicie to już pustki na ulicach. W sam raz jak nie wiemy gdzie jechać, można bezkarnie plątać się po uliczkach. I choć dwa lata temu już byliśmy w Splicie to pamięć jest trochę zawodna, a jak do tego nawala nawigacja to mały ruch na drogach jest zbawieniem. W końcu wylądowaliśmy na małym parkingu gdzieś po wschodniej stronie miasta, i na nosa i GPS-a obraliśmy kurs na centrum, czyli Pałac Dioklecjana.

Po przejściu kilkuset metrów utwierdziliśmy się w przekonaniu że idziemy w dobrą stronę, a jak weszliśmy na Trg Republike, to wiedzieliśmy, że jesteśmy już w domu. Po drodze trafiliśmy na targ rybny, szkoda że handel się już zakończył. Stamtąd parę kroków na Narodni Trg - "Pjaca" (urocze miejsce) i już Żelazna Brama zaprasza do wejścia na teren Pałacu Dioklecjana. Oczywiście główny punkt programu to katedra św. Dujama i perystyl z pretorianami chętnie pozującymi do zdjęć. Na dzwonnicę o wysokości 61m tym razem się nie wspinaliśmy, zaliczyliśmy ją podczas poprzedniego pobytu w Splicie. Nie sposób za to nie odwiedzić kramików rozłożonych w pałacowych podziemiach, choć szczerze mówiąc miałem kłopot z wyborem pamiątki ze Splitu (stanęło na breloczku do kluczy :D ).

Jako że Split już znaliśmy z wcześniejszych wyjazdów, czas nam minął na spokojnym włóczeniu się po jego zaułkach. Oczywiście odwiedziliśmy moje ulubione podwórko z suszącym się wiecznie praniem, posiedzieliśmy w knajpce, pomacaliśmy palec biskupa Grgura Ninskiego (na szczęście - dla tych co nie wiedzą), przeszliśmy się palmową promenadą wzdłuż wybrzeża.

Po spędzeniu paru ładnych godzin w Splicie bez większych problemów komunikacyjnych wróciliśmy do domu. Na niedzielny spacer w sam raz, polecam.

Obrazek

Perystyl...
Obrazek

... i pretorianie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Katedra św. Dujama
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zaczynamy zagłębiać się w uliczki
Obrazek

Styk starożytności z nowoczesnością :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój ulubiony zakątek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żelazna Brama
Obrazek

Obrazek

i na pożegnanie promenada
Obrazek
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 28.02.2010 12:27

Ładnie jest co zwiedzać , dziękujemy za kolejną odsłonę i pozdrawiamy autora .
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 28.02.2010 12:46

Jest to tak blisko Ciovo że grzechem było by nie pojechać. Tym bardziej że Pałac Dioklecjana jest objęty patronatem UNESCO.
Ze Slatine do Splitu w linii prostej jest rzut beretem, samochodem niestety trochę dalej bo musimy objechać zatokę.
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 28.02.2010 13:54

Skrzypu a czy do Dubrownika z okolic Ciovo można się wybrać ? czy jednak za daleko na jeden dzień ?
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 28.02.2010 14:13

Teoretycznie można, my jednak spasowaliśmy. Jest to kawałek krętej drogi, do tego upał, odpuściliśmy sobie. A jeszcze trzeba stamtąd wrócić. Obawiałem się, że będziemy za bardzo zmęczeni. Choć wiem że jest to do zrobienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009 - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone