napisał(a) Skrzypu » 03.02.2010 21:10
Dziś zanurzymy się w labiryncie trogirskich uliczek.
Na mnie największe wrażenie wywołuje ulica Gradska, biegnąca z północy na południe starego miasta od Bramy Lądowej do Bramy Morskiej. Mijając Trg Ivana Pavla II i idąc dalej prosto w stronę Bramy Morskiej skręcamy nagle ostro w prawo. Za zakrętem znajduje się jedno z moich magicznych miejsc, do których lubię często powracać. Właśnie tam ulica ta tworzy malowniczy zaułek, gdzie stary kamienny dom z dwoma balkonami i schodkami jest niezwykle ozdobiony śródziemnomorską roślinnością, tudzież wiszącym praniem. Na schodkach oczywiście obowiązkowa fotka, gospodarz domostwa nieśmiało uchyla drzwi i patrzy cośmy za jedni (w sumie to mam dla niego wyrazy współczucia, taki tabun ludzi przewala się co dzień przez jego włości).
Przechodząc dalej pod wąskim sklepieniem trafiamy na kolejny zaułek, przebijający urodą dopiero co poznane zakątki. Ukwiecone schodki prowadzą na pięterko a pelargonie, opuncje, kaktusy i pnącza dodają uroku temu miejscu. Obowiązkowo suszy się pranie leniwie powiewając na wietrze. Trzeba uważać żeby nie zostać z góry oblanym przez rączą gospodynię, wylewającą przez okno wodę z wiadra (lub coś innego ?). Kiedyś zostałem nieomal trafiony, trzeba być więc czujnym.
Idąc dalej skręcamy w lewo, gdzie już niewielka odległość dzieli nas od Bramy Morskiej i promenady, gdzie w cieniu palm możemy się rozsiąść w jednej z wielu kafejek. Ulica Gradska ma to do siebie, że wszędzie jej w Trogirze pełno - rozszczepia się tworząc małe labirynty. Przy niej też pod numerem 15 znajduje się kultowa lodziarnia Dovani, gdzie serwują podobno najlepsze lody w mieście. Mnie jednak tamtejsze lody niezbyt przypadły do gustu, wolałem te z Okrugu. Ciekawe miejsca kryje też uliczka Ribarska z restauracjami Tri Volta i Capo na czele. Do tej pierwszej często zaglądaliśmy, ale o tym później.
Uroku trogirskich uliczek nie sposób opisać w jednym słowie, trzeba je po prostu zobaczyć, poczuć i przeżyć. Dla mnie to kwintesencja śródziemnomorza.
Zaułek nr 1
Zaułek nr 2
Uliczki Trogiru