Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 02.02.2010 22:40

AndrzejJ. napisał(a):
Skrzypu napisał(a): Przyjeżdżają mieszkańcy Trogiru i Splitu, bo gdzie niby mają się kąpać? (Trogir i Split nie ma swoich plaż, sam gospodarz nam o tym mówił),.

W Splicie plaże Firule i Bačvice. W Trogirze też..... są plaże. :wink:

Jasne że są, ale Chorwatów mimo to na Ciovo nie brakuje, chociażby tych z Zagrzebia (cała masa aut pod apartamentowcami).

B_Magdalenka napisał(a):
Skrzypu napisał(a):A to jeszcze nie koniec. Zaraz wejdziemy na starówkę :wink:

zaraz znaczy dziś czy raczej jutro ? 8)
jakie miasta oprócz Trogiru nam jeszcze pokażesz ?

Raczej jutro, dopiero teraz ściągnąłem do domu :roll: . Będzie Split, Primosten, Szybenik, wodospady Krka no i samo Ciovo - Slatine, Okrug Donji, zatoka Tatinja.
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 02.02.2010 23:01

Skrzypu napisał(a):Raczej jutro, dopiero teraz ściągnąłem do domu :roll: . Będzie Split, Primosten, Szybenik, wodospady Krka no i samo Ciovo - Slatine, Okrug Donji, zatoka Tatinja.

świetnie ! wszystko oprócz wodospadów (chyba za daleko z 2-latką) zobaczę sama więc bardzo chętnie wcześniej poczytam u ciebie :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 03.02.2010 12:58

Skrzypu napisał(a): Koniec gadania, czas na fotki, do refleksji o Trogirze jeszcze wrócimy.
No to czekam na ten zapowiadany powrót :D :D :D

A co do tych łodzi - mnie też one niesamowicie ciekawiły, faktycznie mają nietypowe bandery (ja dzięki takiej jednej dowiedziałam się, że istnieje taki podatkowy raj jak Saint Vincent i Grenadyny).

pozdrawiam
:D
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 03.02.2010 13:45

Piękna relacja tym bardziej, że w tym roku wybieramy się na Ciovo - właśnie jesteśmy na etapie poszukiwania apartamentów ( zazwyczaj jeździmy w 2 - 3 rodziny ). I chciałabym tam jechać i boję się, tyle jest różnych sprzecznych opinii, ale chyba po twojej relacji zdecydujemy się ostatecznie na Ciovo.
Zdjęcia są przepiękne.
Pozdrowienia i pisz, pisz....
Ostatnio edytowano 03.02.2010 14:01 przez Heterka, łącznie edytowano 1 raz
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 03.02.2010 13:58

Hetera napisał(a):Piękna relacja tym bardziej, że w tym roku wybieramy się na Ciao - właśnie jesteśmy na etapie poszukiwania apartamentów ( zazwyczaj jeździmy w 2 - 3 rodziny ). I chciałabym tam jechać i boję się, tyle jest różnych sprzecznych opinii, ale chyba po twojej relacji zdecydujemy się ostatecznie na Ciao.
Zdjęcia są przepiękne.
Pozdrowienia i pisz, pisz....

Ciovo. :D
panpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) panpio » 03.02.2010 14:53

SUPER !
Nareszcie trafiłem na porządną relacje zanim się skończyła.
andre47
Globtroter
Czekamy

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 03.02.2010 17:49

My też czekamy na relację z Ciovo i całej Dalmacji chcemy by Twój opis był dla nas we wrześniu dobrym przewodnikiem , będzie jak znalazł odkrywanie na nowo tych miejsc które Ty nam odkryłeś w relacji , pozdrawiamy :smo:
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 03.02.2010 21:10

Dziś zanurzymy się w labiryncie trogirskich uliczek.

Na mnie największe wrażenie wywołuje ulica Gradska, biegnąca z północy na południe starego miasta od Bramy Lądowej do Bramy Morskiej. Mijając Trg Ivana Pavla II i idąc dalej prosto w stronę Bramy Morskiej skręcamy nagle ostro w prawo. Za zakrętem znajduje się jedno z moich magicznych miejsc, do których lubię często powracać. Właśnie tam ulica ta tworzy malowniczy zaułek, gdzie stary kamienny dom z dwoma balkonami i schodkami jest niezwykle ozdobiony śródziemnomorską roślinnością, tudzież wiszącym praniem. Na schodkach oczywiście obowiązkowa fotka, gospodarz domostwa nieśmiało uchyla drzwi i patrzy cośmy za jedni (w sumie to mam dla niego wyrazy współczucia, taki tabun ludzi przewala się co dzień przez jego włości).

Przechodząc dalej pod wąskim sklepieniem trafiamy na kolejny zaułek, przebijający urodą dopiero co poznane zakątki. Ukwiecone schodki prowadzą na pięterko a pelargonie, opuncje, kaktusy i pnącza dodają uroku temu miejscu. Obowiązkowo suszy się pranie leniwie powiewając na wietrze. Trzeba uważać żeby nie zostać z góry oblanym przez rączą gospodynię, wylewającą przez okno wodę z wiadra (lub coś innego ?). Kiedyś zostałem nieomal trafiony, trzeba być więc czujnym.

Idąc dalej skręcamy w lewo, gdzie już niewielka odległość dzieli nas od Bramy Morskiej i promenady, gdzie w cieniu palm możemy się rozsiąść w jednej z wielu kafejek. Ulica Gradska ma to do siebie, że wszędzie jej w Trogirze pełno - rozszczepia się tworząc małe labirynty. Przy niej też pod numerem 15 znajduje się kultowa lodziarnia Dovani, gdzie serwują podobno najlepsze lody w mieście. Mnie jednak tamtejsze lody niezbyt przypadły do gustu, wolałem te z Okrugu. Ciekawe miejsca kryje też uliczka Ribarska z restauracjami Tri Volta i Capo na czele. Do tej pierwszej często zaglądaliśmy, ale o tym później.

Uroku trogirskich uliczek nie sposób opisać w jednym słowie, trzeba je po prostu zobaczyć, poczuć i przeżyć. Dla mnie to kwintesencja śródziemnomorza.

Obrazek

Zaułek nr 1

Obrazek

Obrazek

Zaułek nr 2

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczki Trogiru

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 03.02.2010 21:29

Skrzypu napisał(a):
B_Magdalenka napisał(a):no proszę, czyli kontrowersyjne Ciovo ma swoich stałych bywalców :D super.

ja czekam na zdj. przede wszystkim Trogiru bo b. mi się podoba (ze zdjęć na razie) Wpadnę tam w sierpniu.

Trogir to dla mnie miejsce magiczne. Mógłbym tam snuć się godzinami. Właśnie ta bliskość Trogiru była jedną z głównych przyczyn naszej decyzji co do Ciovo.
I co ciekawe, będąc tam w zeszłym roku na przełomie lipca i sierpnia spodziewałem się większej ilości turystów. Owszem, było ich dużo, ale do tłoku to jeszcze daleko.
Czyli po fotkach Okrugu kolej na Trogir :?: :D

Nie mogło mnie tu zabraknąć :D jako czytelnika.
Ciovo było odwiedzane przeze mnie kilkakrotnie i chętnie sięgam po wspomnienia z tych miejsc... A Trogir.... zgodzę się z Tobą całkowicie....
uch, ale się rozmarzyłam...
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 03.02.2010 21:31

panpio napisał(a):SUPER !
Nareszcie trafiłem na porządną relacje zanim się skończyła.

Ma to swoje plusy i minusy - jeżeli relacja jest już ukończona to przynajmniej nie trzeba ze zniecierpliwieniem czekać na ciąg dalszy tak jak ma to miejsce teraz :)

Skrzypu pozdrawiam - super relacja, pisz jak najszybciej i jak najwięcej - świetnie się czyta i miło wspomina - Byliśmy w Trogirze i okolicach, w czerwcu ubiegłego roku (moja relacja błąka się gdzieś po forum) więc tym chętniej podróżuję z Tobą, oglądam znajome miejsca Twoimi oczami i odkrywam rzeczy które mi umknęły.
Swoją drogą jak ten czas leci ... już czas planować kolejną wakacyjną wyprawę :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 03.02.2010 21:32

Tak dla ogrzania.

Teledysk Bartka ze znajomego miejsca:)

B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 03.02.2010 21:52

o rrrany. moje baby ogrodniczki będą zachwycone takimi zaułkami. mam nadzieję,że do nich trafimy :lol:
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 03.02.2010 22:11

madzia1981 napisał(a):Tak dla ogrzania.

Teledysk Bartka ze znajomego miejsca:)

Kruca bomba, dla niego cały Trogir zamknęli 8O . Pusto że hej, takie rzeczy to tylko w Erze :lol:

B_Magdalenka napisał(a):o rrrany. moje baby ogrodniczki będą zachwycone takimi zaułkami. mam nadzieję,że do nich trafimy :lol:

Traficie, traficie. Wbrew pozorom Trogir łatwo rozpracować, tylko na początku można się poczuć nieco zdezorientowanym.
Ostatnio edytowano 04.02.2010 14:28 przez Skrzypu, łącznie edytowano 1 raz
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 04.02.2010 09:56

oglądając te zdjęcia chyba kupie sobie nowe cyfrowe cacko
andre47
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 04.02.2010 17:27

zdjęcia super , ja też muszę się podszkolić do wyjazdu z obsługi mojego aparatu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone