Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 01.02.2010 20:40

andrzej.k napisał(a):
Trogir to dla mnie miejsce magiczne. Mógłbym tam snuć się godzinami. Właśnie ta bliskość Trogiru była jedną z głównych przyczyn naszej decyzji co do Ciovo.

moja siostra była na Ciovo , potem Makarska i jeszcze jakaś wyspa,nie wiem dokładnie jaka. Powiedziała mi żebym tam nie jechał bo cytuje SYF JEST
ale im więcej czytam i zdiecia oglądam tym coraz bardziej jestem do tej wyspy przekonany.

SYF jest pojęciem względnym. Dla mnie ten skrawek wybrzeża nie różnił się specjalnie od innych. Faktem jest że na małej wysepce mamy kupę ludzi. Przyjeżdżają mieszkańcy Trogiru i Splitu, bo gdzie niby mają się kąpać? (Trogir i Split nie ma swoich plaż, sam gospodarz nam o tym mówił), jest też cała masa turystów. Może się komuś tam nie podobać, ale ja bym tego nie demonizował. Przynajmniej raz warto pojechać i wyrobić sobie zdanie. A bliskość Trogiru czy Splitu powinna ewentualne niedogodności wynagrodzić.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.02.2010 22:00

Z uporem maniaka twierdzę, że jest tam fajnie, a powiem więcej. Trogir to dla mnie najpiękniejsze miejsce w Cro, zwłaszcza nocą. Trogir IMHO przebił nawet Dubrownik, perełkę Adriatyku.
Co do syfu. Cóż, widziałem go w różnych zakątkach Chorwacji.
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 01.02.2010 22:11

Tak, plaże już odwiedziliśmy, najwyższy czas wybrać się na jakąś wycieczkę. Niemalże oczywistym wyborem jest Trogir, wszak granice miasta kończą się już na Čiovo. Teraz tylko pytanie jak tam się dostać ? Pieszo ... no trochę za daleko, choć pewnie by się dało. Samochodem ? I tu zagwozdka. Nie warto. Trzeba sobie uświadomić, że wyjazd z wyspy jest z lekka horrorem. W ciągu tygodnia udawało nam się to zrobić w czasie od 40 minut (rzadko) do godziny (częściej). W sobotę, w dniu powrotu do domu, Trogir pożegnaliśmy po dwóch godzinach. Jedynie w niedzielę było pusto, dlatego polecam ten dzień na wyjazdy. My zwiedziliśmy wtedy Split, było o tyle fajnie, że tam ruch też jakby zamarł i ludzi również było niewiele. Cóż nam zatem zostaje? Rejsik jedną z łajb, które co pół godziny odpływają z portu w Okrugu właśnie w stronę Trogiru. Kosztuje ta zabawa o ile dobrze pamiętam 15 kun od łebka (dzieci chyba 10), ale przynajmniej mamy pewny dojazd i nie musimy martwić się o parking.
Łajby kursują do późnych godzin wieczornych, nie ma zatem obawy, że nie załapiemy się na rejs powrotny. A i frajda większa niż samochodem, zwłaszcza dla dzieci.

Wsiadamy na pokład, zajmujemy miejsca przy burcie, a kolejni pasażerowie wsiadają i wsiadają. Co jest, nasza łódka chyba nie jest z gumy ? Poczułem się jak gdzieś w Azji, gdzie łodzie są dosłownie oblepione pasażerami i ledwo zipią przygniecione ich ciężarem. W końcu płyniemy, łajba pomału kołysze się na falach, smrodek spalin silnika diesla dodaje zaś uroku tej romantycznej podróży. Ściśnięci jak śledzie pomalutku dopływamy w rejon stoczni i mijając cypelek kierujemy się w prawo, skąd zaczyna roztaczać się panorama Trogiru z twierdzą Kamerlengo na pierwszym planie. Dopływamy w końcu do nadbrzeża, czas na wysiadkę. Jesteśmy w Trogirze.

Jaki jest Trogir nie muszę miłośnikom tego miejsca opisywać. Dla mnie, jak już wcześniej wspomniałem, jest to miejsce magiczne. Jeśli kogoś tu jeszcze nie było to musi jak najszybciej tą zaległość nadrobić.
Wiadomo że w Trogirze cumują najbardziej luksusowe łajby świata. Pewnego razu przechadzając się promenadą rzuciła nam się w oczy łódź motorowa "My Petra". Zaszokowany jej widokiem postanowiłem po powrocie do domu sprawdzić w necie co to za cudo. I co się okazało ? To jedna z siedmiu łodzi tego modelu na świecie wyprodukowana przez holenderską stocznię Heesen Yachts. Pływa aktualnie pod maltańską banderą. Jej długość to bagatela 44m. Jednak mnie najbardziej zaskoczyła pojemność zbiorników paliwa - 63 000 litrów !!! No cóż, dwa silniki o łącznej mocy 5.444 kW (przeliczcie to na KM :lol: ) trzeba czymś nakarmić. Pojemność zbiorników na wodę to też bagatela - 16 000 litrów. Ciekawe kto wtedy balował na tej łodzi ?? A nie była to jedyna taka łajba przy trogirskiej keji.

Koniec gadania, czas na fotki, do refleksji o Trogirze jeszcze wrócimy.

Właśnie dopływamy do Trogiru (he he, raczej odpływamy, ale co to za różnica :lol: ).

Obrazek

Promenada. Jedno z magicznych miejsc, które nie sposób ominąć. Palmy, sklepiki, knajpki no i łajby tworzą niezapomniany klimat tego miejsca. Zwłaszcza wieczorem.
No i "My Petra" 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nadbrzeże widziane od strony mostu i wyspy Čiovo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beaa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beaa » 02.02.2010 10:16

Skrzypu napisał(a):
Beaa napisał(a):Adaś , zgadzam się z każdym Twoim słowem.
Pozdrawiam.

Co za niespodzianka :D Miło Cię tu widzieć, pozdrowienia dla całej rodzinki :wink:

Ja już chrzest zaliczyłam w Firleju, teraz czas na Twój w Jankowie. :D
Beaa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beaa » 02.02.2010 10:20

:D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.02.2010 10:23

Skrzypu napisał(a): No cóż, dwa silniki o łącznej mocy 5.444 kW (przeliczcie to na KM :lol: )

To zaledwie 7403 KM czyli 46 moich samochodów. :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.02.2010 10:34

Adam,K napisał(a):
Skrzypu napisał(a): No cóż, dwa silniki o łącznej mocy 5.444 kW (przeliczcie to na KM :lol: )

7401,77 KM ale kto by to liczył :lol:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.02.2010 11:04

JacYamaha napisał(a):
Adam,K napisał(a):

7401,77 KM ale kto by to liczył :lol:

Jeśli chodzi o ścisłość to 5444 X 1.3596 = 7401,6624 ale jak powiedziałeś, kto by to liczył. :D
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 02.02.2010 11:58

W każdym razie dużo :lol:
Ale jak policzycie ile w takim razie pojemności zbiornika paliwa tej łajby przypada na jeden samochód Adama,K to wychodzi, że wóz ten musiałby mieć bak na 1370 litrów :roll: 8O

Beaa napisał(a):
Skrzypu napisał(a):
Beaa napisał(a):Adaś , zgadzam się z każdym Twoim słowem.
Pozdrawiam.

Co za niespodzianka :D Miło Cię tu widzieć, pozdrowienia dla całej rodzinki :wink:

Ja już chrzest zaliczyłam w Firleju, teraz czas na Twój w Jankowie. :D

Co nas nie zabije to nas wzmocni :lol:
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 02.02.2010 13:38

doczekałam się :lol: piękne jest to miasteczko. myślę,że będzie to moja pierwsza "dalsza" wycieczka jeszcze przed Rogoznicą i Primostenem.
Skrzypu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skrzypu » 02.02.2010 13:58

A to jeszcze nie koniec. Zaraz wejdziemy na starówkę :wink:
Zdecydowanie Trogir ma większą rangę niż Primosten czy Rogoznica.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 02.02.2010 14:31

Pamiętam Trogir z 2007, byłam nim zauroczona, to miasteczko ma w sobie coś magicznego :)

Czekam na Twoje zdjęcia :lol:
andre47
Globtroter
Gratulacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre47 » 02.02.2010 14:34

Gratuluję , pięknie opisane wspomnienia z wakacji i ładne zdjęcia , już się nie mogę doczekać wyjazdu , a to dopiero we wrześniu , pozdrawiam.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.02.2010 19:46

Skrzypu napisał(a): Przyjeżdżają mieszkańcy Trogiru i Splitu, bo gdzie niby mają się kąpać? (Trogir i Split nie ma swoich plaż, sam gospodarz nam o tym mówił),.

W Splicie plaże Firule i Bačvice. W Trogirze też..... są plaże. :wink:
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 02.02.2010 20:21

Skrzypu napisał(a):A to jeszcze nie koniec. Zaraz wejdziemy na starówkę :wink:

zaraz znaczy dziś czy raczej jutro ? 8)
jakie miasta oprócz Trogiru nam jeszcze pokażesz ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kontrowersyjne Ciovo - Okrug Gornji 2009 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone