napisał(a) marze_na » 23.07.2021 09:14
freediver69 napisał(a):Bardzo proszę o nie przenoszenie mojego wątku w istniejący już wątek o podobnej tematyce. Moje pytanie zostało wcześniej przeniesione i nie otrzymałem ŻADNEJ odpowiedzi bo utonęło pod kłótniami.
Widziałam to Twoje pierwsze pytanie zadane w osobnym wątku, a później jak chciałam odpowiedzieć to już go nie mogłam znaleźć. Do covidowego szamba, gdzie został przeniesiony, od dłuższego czasu nie zaglądam

.
freediver69 napisał(a):Chciałbym w tym miejscu zapytać podróżujących do Splitu samolotem o kontrole dot. paszportów covidowych, testów PCR czy antygenowych.
Leciałam w pierwszej połowie lipca na trasie Wrocław - Split - Wrocław. Podstawowa zmiana na lotniskach w stosunku do czasów
przedcovidowych to dodatkowe kontrole paszportowe.
Przed wylotem wizzair wysłał informacje, żeby wypełnić druk enter croatia, do którego załączyliśmy nasze paszporty covidowe. Po przylocie na lotnisku w Splicie kontrola przed wejściem do hali przylotów. Było kilka czynnych stanowisk, wszystko przebiegło sprawnie. Straż graniczna wzięła tylko dowód osobisty/paszport, informacje o szczepieniu mieli już w systemie. Przy wylocie kontrola paszportowa zaraz za bramkami bezpieczeństwa i tam też pokazaliśmy tylko dowód. Wszystko płynnie.
Najgorzej wspominam powrót do Wrocławia. Przed wejściem do hali przylotów dzielili pasażerów na dwie kolejki - osobno zaszczepionych i osobno tych z testami i do kwarantanny (bez testów). Każdą kolejkę obsługiwał tylko jeden strażnik. Nam się trafił wyjątkowo powolny i gburowaty. Też niby brał tylko dowód, ale trwało to wieczność, a kolejki posuwały się bardzo wolno

.