Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrola prędkości na autostradach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 22.06.2006 11:19

Post z niemieckiego forum:

Barolo napisał(a):Am letzten Samstag habe ich erste Erfahrungen damit gesammelt.

Irgendwo zwischen Zadar und Karlowac, auf der fast leeren Autobahn, überholt mich plötzlich ein weisser Mondeo und winkt mich an einen Parkplatz. Zivilstreife. Nette Polizisten mit geringen Englischkenntnissen zeigen mir in ihrem Wagen ein Video auf dem meine Fahrt über mehrere Kilometer festgehalten ist - und natürlich auch die gefahrene Geschwindigkeit.

Anhand eines echt wirkenden Dokuments erklärn sie mir den Strafrahmen für zu schnelles Fahren:

Erlaubt sind 130 kmh (nicht Meilen)

Toleranz bis 160 (finde ich sehr großzügig, aber die wenig befahrenen Autobahn gibts auch her)

160 bis 180 kmh Strafe 300 Kuna

180 bis 200 kmh Strafe 500 Kuna

über 200 kmh Strafe 2000 Kuna und 3 Monate Fahrverbot in HR.

Also, wenn ihr Schnellfahrer seid, stellt den Tempomat auf max. 199 kmh ein.

Grüsse Christian

PS: Ich bekam eine zusätzliche Toleranz und wurde um eine Stufe heruntergesetzt. Danke!

skrót dla nie znających niemieckiego:
na autostradzie między Zadarem a Karlovacem białe Mondeo z kamerą filmuje wyczyny kierowców a później zaprasza do kasy:

tolerancja do 160 km/h

160 do 180 kmh manadat 300 Kuna

180 do 200 kmh mandat 500 Kuna

ponad 200 kmh mandat 2000 Kuna i 3 miesiące zakazu jazdy w HR.

Autor cytowanego postu został potraktowany ulgowo i obniżono mu karę o jeden poziom.[/i]
Ostatnio edytowano 22.06.2006 11:36 przez Korala, łącznie edytowano 2 razy
jachupda
Globtroter
Re: Kontrola płatności na autostradach

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 22.06.2006 11:23

Korala napisał(a):Post z niemieckiego forum:

Barolo napisał(a):Am letzten Samstag habe ich erste Erfahrungen damit gesammelt.

Irgendwo zwischen Zadar und Karlowac, auf der fast leeren Autobahn, überholt mich plötzlich ein weisser Mondeo und winkt mich an einen Parkplatz. Zivilstreife. Nette Polizisten mit geringen Englischkenntnissen zeigen mir in ihrem Wagen ein Video auf dem meine Fahrt über mehrere Kilometer festgehalten ist - und natürlich auch die gefahrene Geschwindigkeit.

Anhand eines echt wirkenden Dokuments erklärn sie mir den Strafrahmen für zu schnelles Fahren:

Erlaubt sind 130 kmh (nicht Meilen)

Toleranz bis 160 (finde ich sehr großzügig, aber die wenig befahrenen Autobahn gibts auch her)

160 bis 180 kmh Strafe 300 Kuna

180 bis 200 kmh Strafe 500 Kuna

über 200 kmh Strafe 2000 Kuna und 3 Monate Fahrverbot in HR.

Also, wenn ihr Schnellfahrer seid, stellt den Tempomat auf max. 199 kmh ein.

Grüsse Christian

PS: Ich bekam eine zusätzliche Toleranz und wurde um eine Stufe heruntergesetzt. Danke!

skrót dla nie znających niemieckiego:
na autostradzie między Zadarem a Karlovacem białe Mondeo z kamerą filmuje wyczyny kierowców a później zaprasza do kasy:

tolerancja do 160 km/h

160 do 180 kmh manadat 300 Kuna

180 do 200 kmh mandat 500 Kuna

über 200 kmh mandat 2000 Kuna i 3 miesiące zakazu jazdy w HR.

Autor cytowanego postu został potraktowany ulgowo i obniżono mu karę o jeden poziom.[/i]

No prosze i tam TV dotarla ;)
Niezle ale 160 jak dla mnie to spokojnie wystarcza :)

pozdrawiam
Jachu
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.06.2006 12:14

Całe szczęście też się mieszczę w granicach tolerancji :lol:
a wyjazd już za dwa tygodnie.
Pozdrav.
diggie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) diggie » 22.06.2006 13:22

..a po cholere tak sie spieszyc, nie lepiej to "spacerkiem" do 140km/h sobie podjechac i ogladac krajobraz :)
WASP
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WASP » 22.06.2006 13:41

Ja na szczęście tez w tej granicy się mieszczę a nawet wiele niżej 160 zgadzam się 140 to jest wystarczająca prędkość by jechać spokojnie i z relaksem :D :D
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 22.06.2006 14:11

Obrazek

Też się w tej granicy zmieszczę...chyba.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 22.06.2006 14:16

Żartowałem :wink: :lol:
Ciągne przyczepke więc 120 km/h powinno mi wystarczyć...na sfilmowanie.
POZDRAV!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.06.2006 15:52

Zibuś napisał(a):Żartowałem :wink: :lol:
Ciągne przyczepke więc 120 km/h powinno mi wystarczyć...na sfilmowanie.
POZDRAV!

Także będę musiał się pilnować. Do 100, myślę że nie będą się czepiali....

FUX
Morsu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 22.06.2006 19:23

Witam

Trochę z innej beczki - ale mam pytanie do FUX

Razem jedziemy w to samo miejsce w podobnym czasie - może podasz mi swoje GG lub Skype - to Cię troszkę pomęczę jak tam jest i kilka innych pytań - a i omówimy spotkanie przy piwku
mój mail to : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Czekam na info
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.06.2006 07:13

Nie trzeba jachać aż tyle aby mieć wątpliwą przyjemność z policją. Ja miałem na liczniku około 80 km/h i też mnie drapnęli. Ponoc było ograniczenie do 50km/h. :( Jednak to sie zdarzyło na Wegrzech.
W CRO do tej pory bez negatywów, choc czytając te dane muszę zwolnić. Szkoda forsy, przyda się na inne cele bardziej przyjemne. Do 160 km/h .... można ale przecież i tak wiekszość zasuwa szybciej. Wiedzą o tym i chcą podreperować budzet policyjny, wykazać się. To tak jak u nas, zuch chłopaki.
tboy
Croentuzjasta
oko

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 23.06.2006 08:35

ehhh, żeby u nas drogówka była tak tolerancyjna

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone