Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrola celna w Niemczech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta
Kontrola celna w Niemczech

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 30.10.2006 15:27

Witam,
wracając w tym roku z Chorwacji mieliśmy z moją dziewczynką dość ciekawe "doświadczenie".
Otóż niedaleko granicy austriacko - niemieckiej, w nocy, nagle przed nami w samochodzie zapalił się "kogut" i napisik
"Zollkontrole" i "follow me".
Więc zjechaliśmy na parking za tym pojazdem.
Dwoje jak zawsze "przystojnych":) Niemców (pan i pani) zaczęło nas wypytywać po niemiecku o to skąd jedziemy.
Moja dziewczynka już miała zacząć im odpowiadać (oboje komunikatywnie posługujemy się tym językiem), ale ja ją "trąciłem" i postanowiłem przećwiczyć ich z angielskiego.
Nowięc tu zaczął się problem, ale jakoś coś tam pan wydukał, pokazując na migi, raz na mnie, raz na bagażnik i mówiąc open :)
Potem zaczęli nam myszkować w bagażniku i sprawdzać, ale nic chyba nie znaleźli :) bo powiedzieli moment, zabrali dokumenty do wozu, coś sprawdzali ze 5 min. i oddali, żegnając na koniec goodbye :)
Miał ktoś może coś podobnego??
pozdrawiam
damian
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 30.10.2006 17:43

Jadę sobie zeszłego roku do Berlina. Późnym wieczorem ruszamy do Berlina. Z kolegą po auto. Piętnaście kilometrów za granicą zablokowana autostrada, patrol policyjny z wymalowanymi twarzami kieruje nas na objazd. Myślimy, że coś się stało, wypadek !
Zjeżdżamy ślimakami, uprzejmie kierowani jeszcze przez dwa czy trzy patrole, lecz groźnie wyglądającymi, ku naszemu zdziwieniu wjeżdżamy na jakieś lokalne boisko piłkarskie !
Nadal kierowani w odpowiednią część boiska stoimy. Rozglądam się w koło. Widzę mnóstwo aut, autobusów ciężarówki. W sumie wszystko co w tym czasie jechało tą trasą. Stoją auta z tablicami z różnych stron europy, Niemcy oczywiście też ! Na masztach potężne reflektory
Oświetlają cały teren potężnym światłem ! Wszystko przenośne. Zauważyłem kilka agregatów
prądotwórczych. Między tymi wszystkimi pojazdami kręcą się celnicy i policjanci.
Jedni sprawdzali stan techniczny pojazdów, inni zawartość bagaży, jeszcze inni w międzyczasie zbierali dokumenty. Koło nas stał bus policyjny, a nim istne biuro !!!!
Cztery stanowiska komputerowe, skanowali dokumenty, sprawdzali ich prawdziwość.
Wszystko odbywało się w idealnej ciszy i w niemieckim porządku! Szło im to bardzo sprawnie. Staliśmy około dwudziestu minut, trochę z szokowani ruszyliśmy dalej.
Ten styl pracy przypomniał mi z historii, te łapanki z czasów ........Każdy chyba wie !!!

Pozdrawiam

P.S.

Robert pamiętasz ?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.10.2006 18:09

Te kontrole są na terenie całej Unii i nie ma co wydziwiać.Niemców w Polsce i inne nacje też kontrolują polskie służby celne na głównych drogach.Czesi też kontrolują daleko od granicy.Porównywanie do dawnych czasów nie ma sensu.
A niedługo fruu do Chorwacji i pierwsza granica w Chorwacji.(2008).
A służby celne będą nadal pracować .Właśnie tak jak w Niemczech.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 31.10.2006 10:37

Witam,
z racji obowiązków służbowych dość dużo jeżdżę po Ewropie - całej. W Niemczech, z racji bliskości granicy jestem bardzo często (czasem wsiadam na swoją Kózkę i lubię sobie skoczyć po piwko do Greifswaldu - mają tam takie dobre własnego wyrobu).
W Cro też byłęm już kilka razy.
Ale to mi się zdarzyło pierwszy raz :)
Stąd moje a little confusion :)
Może Matiz mknący ;) 120km/h na czarnych jeszcze blachach ich "sprowokował"??
W każdym razie - NIE ZNACIE DNIA ANI GODZINY :)
pozdro
damian
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 31.10.2006 11:13

w tym wątku opisywałam jak to nas "uprzejmi sąsiedzi" kontrolowali... forum/viewtopic.php?p=163909&highlight=#163909
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 31.10.2006 13:27

No tak, ale to kontrola policji - a tu widać myśleli, że coś albo przemycamy, albo jakieś nielegalne towary na pokładzie.
No zdziwiło mnie to:)
Na szczęście nie interesowała ich reklamówka z "suchym" prowiantem na tylnym siedzeniu :) Cztery butelki 1,5l rakiji i śliwowicy :)
Dopiero po jakiejś pół godzinie zreflektowaliśmy się z moją Dziewczynką, że w zasadzie do tego mogliby się przyczepić :)
Aha i zero problemó z jazdą na polski, nowy dowód osobisty. Moje Kochanie przetestowało - zapomniała, że nie ma paszportu i jechała na do.
pozdrawiam
damian
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.11.2006 09:05

Nie wiem czy nie ma co wydziwiać. Niemcy w takiej sytuacji zawrócili statek i uciekli.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 06.11.2006 07:28

No i jeszcze ostatni komentarz, że polska propozycja odnośnie zrzeczenia się wszelkich roszczeń jest nie do przyjęcia :evil: Jany i niespodziewany mnie trafia

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone