Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

konto walutowe w EUR - czy warto?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drinkman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drinkman » 13.08.2011 00:48

Witam,

mam pytanie odnośnie przewalutowania, otóż posiadam konto walutowe w EUR w mBanku, jaka opcja będzie najbardziej opłacalna?

a) płacić za wszystko kartą z konta walutowego (mBank) na miejscu (przewalutowanie z EUR na HRK)

b) płacić za wszystko kartą z konta debetowego w PLN (PKO BP) (przewalutowanie z PLN na HRK)

c) wypłacić gotówkę z konta walutowego w krajach UE, w których obowiązuje waluta EUR ( będę przejeżdżał przez Słowację, wybiorę tam EUR i na miejscu wymienię EUR na HRK)

d) standardowo wymienić gotówkę w kantorze (PLN na HRK)

PS. Czy za kwaterę głównie płaci się w EUR czy HRK

[/b]
Jacek Cieślewicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Cieślewicz » 13.08.2011 06:38

drinkman napisał(a):Witam,

mam pytanie odnośnie przewalutowania, otóż posiadam konto walutowe w EUR w mBanku, jaka opcja będzie najbardziej opłacalna?

a) płacić za wszystko kartą z konta walutowego (mBank) na miejscu (przewalutowanie z EUR na HRK)

b) płacić za wszystko kartą z konta debetowego w PLN (PKO BP) (przewalutowanie z PLN na HRK)

c) wypłacić gotówkę z konta walutowego w krajach UE, w których obowiązuje waluta EUR ( będę przejeżdżał przez Słowację, wybiorę tam EUR i na miejscu wymienię EUR na HRK)

d) standardowo wymienić gotówkę w kantorze (PLN na HRK)

PS. Czy za kwaterę głównie płaci się w EUR czy HRK

[/b]

a) Także posiadam konto w mBanku, tyle tylko że moje konto jest złotówkowe, ale prowadzone w euro (chyba o takie chodzi, a jeśli nie to chyba w tym przypadku bez znaczenia). mBank przy płatnościach kartą i wybieraniu pieniędzy w bankomacie (kuny oczywiście) pobierze za przewalutowanie 2%. No chyba że wybieramy euro to bez opłat.

b) Nie wiem dokładne jak to jest w PKO BP ale PeKaO S.A przy płatności taką kartą nie pobiera żadnych opłat, a za wypłatę w bankomacie pobiera 4,5%. Najlepiej zadzwonić do banku bo różnie może być. mBank przy karcie Visa pobiera opłaty, a przy MasterCard już nie.

c) to już chyba wynika z poprzednich odpowiedzi.

d) na forum jest wiele wypowiedzi w tej kwestii, najlepiej za wszystko płacić katą, tak jest opinia większości, a jak pobierać gotówkę to z bankomatu. kantor chyba jest najgorszym wyjściem.

ps. za kwatery zazwyczaj w euro.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.08.2011 07:27

Najlepiej jechać z euro, a na wszelki wypadek mieć kartę.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.08.2011 08:22

Witam. Moja opcja: 600-800 kun w gotówie, bo jakąś gotówę na początek trzeba mieć, 500 - 600 euro w gotówie na kwaterę, reszta (czyli praktycznie wszystko na trasie i na miejscu ) karta mBanku. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 13.08.2011 08:33 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 13.08.2011 08:31

http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... _rates.jsp

Każdy może samodzielnie ustalić jaki będzie mieć przelicznik przy wypłacie z bankomatu. Wystarczy wiedzieć jaka jest prowizja naszego banku i wyliczenie jest banalne.

Przykładowo mbank na dziś - moja karta (debetowa visa z delfinkiem - e-konto) jest w PLN (z EURO jako walutą rozliczeniową), prowizja za przewalutowanie - 2%, wypłata w kunach chorwackich = 1 kuna = 0.569056 :)

Przy takich cyferkach - tylko płacenie kartą, a na drobne kwoty wypłata z bankomatów.
Proste i przyjemne liczenie. Do wyliczenia potrzeba jedynie znać odpowiednie pozycje z tabeli opłat i prowizji dla swojej karty/rachunku:)

W przypadku mbank - eKonto (cytat z tabeli opłat i prowizji):
1. prowizja od wypłaty gotówki w bankomatach za granicą = 0 zł
2. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, i dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji

ING jest już ciut droższy - prowizja 3% - ale nadal wychodzi sporo mniej niż kuna kupiona w polskim kantorze.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.08.2011 08:42

Przy wypłacie ok. 1000pln prowizja za granicą ok. 30pln; tak więc mamy 3% prowizję za wyjęcie kasy ze ściany.
Kurs kantorowy euro był wtedy na poziomie 4pln, bank liczył 4,1pln
Nie wszystko złoto, co się świeci...

EDIT. Kolega wyżej mnie ubiegł. Dokładnie tak. Kasę chorwacką dostaniesz na granicy SLO-CRO bez problemu. Kurs także nie jest jakiś zabójczy.
Kantory w większych ośrodkach oferują więcej, niż na wsiach.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.08.2011 08:53

Kiedyś wymieniałem forinty i złote na poczcie chorwackiej. Tam był dobry przelicznik. Fajnie to wyglądało, jak pracownica poczty sprawdzała poprawność obcej waluty na podstawie wyświechtanych kserówek tych nominałów :)
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 13.08.2011 09:08

Dla konta walutowego w mbank w EURO -
http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... esults.jsp

1 euro w przybliżeniu wychodzi dziś 7,26 kn. Chyba nieźle?
Jaka jest cena skupu EURO dziś w kantorze w cro?
Wygodę i bezpieczeństwo karty vs gotówki...pominę;)

Oczywiście jeśli ktoś ma kartę, która ma wyższe koszty wypłaty i przewalutowania - wtedy liczenie też może być inne.
Na co dzień mam rachunki w ING,
mbank założyłam właśnie ze względu na wakacyjne wyjazdy - chwalę sobie.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone