napisał(a) Jacek Cieślewicz » 13.08.2011 06:38
drinkman napisał(a):Witam,
mam pytanie odnośnie przewalutowania, otóż posiadam konto walutowe w EUR w mBanku, jaka opcja będzie najbardziej opłacalna?
a) płacić za wszystko kartą z konta walutowego (mBank) na miejscu (przewalutowanie z EUR na HRK)
b) płacić za wszystko kartą z konta debetowego w PLN (PKO BP) (przewalutowanie z PLN na HRK)
c) wypłacić gotówkę z konta walutowego w krajach UE, w których obowiązuje waluta EUR ( będę przejeżdżał przez Słowację, wybiorę tam EUR i na miejscu wymienię EUR na HRK)
d) standardowo wymienić gotówkę w kantorze (PLN na HRK)
PS. Czy za kwaterę głównie płaci się w EUR czy HRK
[/b]
a) Także posiadam konto w mBanku, tyle tylko że moje konto jest złotówkowe, ale prowadzone w euro (chyba o takie chodzi, a jeśli nie to chyba w tym przypadku bez znaczenia). mBank przy płatnościach kartą i wybieraniu pieniędzy w bankomacie (kuny oczywiście) pobierze za przewalutowanie 2%. No chyba że wybieramy euro to bez opłat.
b) Nie wiem dokładne jak to jest w PKO BP ale PeKaO S.A przy płatności taką kartą nie pobiera żadnych opłat, a za wypłatę w bankomacie pobiera 4,5%. Najlepiej zadzwonić do banku bo różnie może być. mBank przy karcie Visa pobiera opłaty, a przy MasterCard już nie.
c) to już chyba wynika z poprzednich odpowiedzi.
d) na forum jest wiele wypowiedzi w tej kwestii, najlepiej za wszystko płacić katą, tak jest opinia większości, a jak pobierać gotówkę to z bankomatu. kantor chyba jest najgorszym wyjściem.
ps. za kwatery zazwyczaj w euro.