Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Konto w ING + Visa Electron

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta
Konto w ING + Visa Electron

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 21.03.2008 14:27

Wiem, że temat płatności i wymiany walut to temat rzeka.
Ale ja mam pytanie do posiadaczy kont w ING i zwykłych kart Visa Electron. Czy płatność ta kartą jest opłacalna w Chorwacji ?

Oto odpowiedź jaką uzyskałem z Banku. Po prostu nic mi to nie wyjaśnia:

"zgodnie z obowiązującą Tabelą Opłat i Prowizji za dokonanie transakcji
bezgotówkowych za pośrednictwem Karty Visa w walucie innej niż
USD do kwoty transakcji doliczona jest prowizja za
przewalutowanie transakcji w wysokości 2.8%. Nadmienię, iż
walutą rozliczeniową Karty Visa jest USD. Transakcje dokonane
w innej walucie przeliczane są na USD z zastosowaniem kursu
obowiązującego w systemie VISA International w dniu rozliczenia
transakcji. "
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.03.2008 15:40

Bierut napisał(a):Wiem, że temat płatności i wymiany walut to temat rzeka.
Ale ja mam pytanie do posiadaczy kont w ING i zwykłych kart Visa Electron. Czy płatność ta kartą jest opłacalna w Chorwacji ?

Oto odpowiedź jaką uzyskałem z Banku. Po prostu nic mi to nie wyjaśnia:

"zgodnie z obowiązującą Tabelą Opłat i Prowizji za dokonanie transakcji
bezgotówkowych za pośrednictwem Karty Visa w walucie innej niż
USD do kwoty transakcji doliczona jest prowizja za
przewalutowanie transakcji w wysokości 2.8%. Nadmienię, iż
walutą rozliczeniową Karty Visa jest USD. Transakcje dokonane
w innej walucie przeliczane są na USD z zastosowaniem kursu
obowiązującego w systemie VISA International w dniu rozliczenia
transakcji. "

Ja ma konto (wspólne z żoną) w ING Banku Śląskim - prowizja ta była już znana rok temu. U nas jest tak, że ja mam VISA ELektron, a żona MAESTRO (czyli taki elektron Mastercarda). Kredytówek nie posiadamy. No i jadąc do Chorwacji wszędzie płaciła żona swoją kartą. Takie karty dwóch różnych operatorów ma też tą zaletę, że nie wszędzie honorują wszystkie. Np. nie wiem jak teraz, ale w Moriborze na stacji gazu LPG [tej przy zakładzie gazowniczym] honorowali tylko Mastercard/Maestro. Moim elektronem to mógłbym się tylko powachlować w ten upalny dzień.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 25.03.2008 14:36

Właśnie zamówiłem Maestro. W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś różnica w kosztach pomiędzy Electronem i Maestro płacąc w Chorwacji ? Bo w strefie Euro Maestro jest tańsza (przewalutowanie bezposrednio z Euro bez prowizji, gdzie Elektron przeliczany jest z USD na Euro, potem na zł. + prowizja banku) .
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 25.03.2008 20:58

Drugi ważny aspekt właściwego wyboru karty pod kątem operacji zagranicznych to kwestia rozliczenia transakcji. Oczywiście zawsze zależy nam na tym, by kwota obciążenia naszego rachunku, wyrażona w PLN, była jak najniższa. Aby tak było, należy bliżej zastanowić się nad tym, co tak naprawdę decyduje o kosztach operacji walutowej. Są to dwa główne czynniki:
- wymiana waluty obcej na złotówki
- prowizje pobierane przez bank

W obu tych zagadnieniach istnieją pewne mity, które należy rozwiać. Po pierwsze, żaden bank nie jest instytucją charytatywną i nie rozlicza naszych operacji walutowych po kursie NBP !!! Po drugie, na naszej transakcji zarabia nie tylko nasz bank, ale także organizacja, której logo znajduje się na karcie. Instytucja taka, jak np. Visa International czy Europay, również nie jest organizacją charytatywną !!!

Rozliczenia transakcji wykonanych kartami systemu Visa rozliczane są generalnie*) według ścisłego schematu:

waluta -> USD -> PLN

natomiast transakcje kartami systemu EC rozliczane są według takiego schematu:

waluta -> EUR -> PLN

Pierwszego przewalutowania (na USD lub EUR) dokonuje centrum organizacji firmującej kartę (odpowiednio: Visa lub Europay), natomiast drugie przewalutowanie wykonuje nasz bank. Widać więc wyraźnie, że nasz krajowy bank w żadnym przypadku nie sprzedaje nam waluty transakcji !!! Bank sprzedaje nam dolary lub euro, w zależności od tego, jakiej karty użyliśmy do wykonania płatności. Jeżeli dodamy do tego fakt, że zarówno przy przeliczaniu z waluty na USD, jak i z waluty na EUR odpowiednie organizacje stosują własne kursy wymiany, a nasz krajowy bank sprzedaje nam USD lub EUR po swoim kursie sprzedaży, zrozumiemy, dlaczego uzyskane w efekcie obciążenie rachunku w PLN jest wyższe, niż wynikałoby to z oficjalnej tabeli kursów NBP. O ile na prowizję przy pierwszym przewalutowaniu nie mamy wpływu, o tyle w przypadku drugiego możemy decydować o zastosowanych kursach wymiany, wybierając ofertę tańszego banku.

Konsekwencją metod rozliczania, stosowanych przez Visę i Europay, jest właściwy dobór kart pod kątem uzyskania jak najniższych kursów wymiany. Należy zwrócić uwagę, że waluty krajów grupy euro są na sztywno związane z EUR, więc uzyskujemy o jedno przewalutowanie mniej. W efekcie, płacąc np. w Niemczech, znacznie taniej będzie
używać do tego celu kart MC i Maestro. Visa zaś doskolane sprawdzi się w USA. W pozostałych krajach jest z tym bardzo różnie i trudno tu o jednoznaczną regułę.

Przyglądając się kwotom obciążenia uzyskiwanym dla wypłaty DEM dwoma różnymi kartami tego samego banku (Maestro i VE z BZWBK oraz Maestro i VE z BSK) zauważymy, iż karty Maestro okazały się w teście o około 2,7% tańsze, niż karty VE.

Kolejny problem dotyczy prowizji od operacji zagranicznych, stosowanych przez nasze rodzime banki. W przypadku transakcji bezgotówkowych zwykle prowizje nie są pobierane (chociaż są od tego wyjątki, np. karta
MC z LG, która w Polsce jest bezprowizyjna). W przypadku wypłat z bankomatów, banki krajowe pobierają zwykle prowizje. Mamy tu do czynienia z dwoma rodzajami prowizji:
- prowizja w stałej kwocie, niezależna od kwoty wypłaty (np. Citibank)
- prowizja procentowa, zależna od kwoty wypłaty (większość banków)

Prowizja w stałej kwocie wynosi zwykle około 3-4 zł (np. Citibank - 3,50 zł, BOŚ - 4 zł) i jest bez wątpienia opłacalna przy dużych kwotach - np. przy wypłacie 300 marek niemieckich używając karty Maestro Citibanku zapłacimy tylko 3,50 zł, podczas, gdy przy użyciu karty mBanku zapłacilibyśmy około 12 zł prowizji. Oczywiście przy wypłatach niewielkich kwot znacznie korzystniejsza jest prowizja procentowa (bo np. 3% od 200 koron czeskich to około 0,72 zł i tyle zapłacilibyśmy używając kart Banku Śląskiego). Niestety, większość banków zabezpiecza się przed tak niewielkimi prowizjami od małych kwot wypłat, stosując opłaty minimalne (najczęściej jest to 10 zł - mBank, BZWBK, i inne, 8,50 zł - Inteligo, prowizji minimalnych nie stosuje np. Bank Śląski). Prowizja minimalna powoduje, że wypłaty kwot niższych niż około 500 zł wyrażone w walucie, jest po prostu nieopłacalne (bo wypłacając 200 koron czeskich z użyciem karty np. mBanku zapłacimy około 23 zł za walutę, ale dodatkowo 10 zł za wypłatę, co stanowi prawie 50% kwoty wypłaty !!!). Przy wyborze karty należy więc sprawdzić, czy tabela opłat i prowizji banku przewiduje prowizję minimalną za wypłatę w obcym bankomacie.

Należy w tym miejscu wspomnieć o tym, iż istnieją również karty pozbawione całkowicie prowizji od wypłat z bankomatów zagranicznych (karta VE Fortis Banku). Niestety, z przeprowadzonych testów wynika, iż bank ten stosuje wyjątkowo niekorzystne kursy wymiany. Mimo to jednak w większości testów karta ta była najtańszą w eksploatacji kartą Visa. Wynika to z faktu, iż różnice w kursach walut poszczególnych banków zwykle nie przekraczają 1-1,5%, natomiast minimalna prowizja procentowa większości banków, stosowana przy wypłatach z bankomatów zagranicznych, wynosi 2%.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 25.03.2008 21:09

Oczewiście DEM niemieckie to historia ale chodzi o zrozumienie mechanizmu ..A morał prosty nie ma nic za darmo .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2008 21:18

mirnie napisał(a): ..A morał prosty nie ma nic za darmo .

To akurat jest oczywista oczywistość podobnie jak to, że nikt za darmo nie wymieni Ci waluty w kantorze :wink:
Chodzi tylko o to, żeby nie utrudniać sobie życia jak jedziemy na wakacje:
1) biegając z wywalonym językiem po kantorach w RP i szukając gdzie najtaniej,
2) dokonując czynności j/w w HR tyle, że szukając gdzie sprzedamy najdrożej
a później jest efekt taki, że obiegamy się jak głupi z drzwiami i jesteśmy max 2-3 dychy PLN-ów do przodu na wszystkich operacjach :wink:
Pozdrav
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 26.03.2008 08:11

Dlatego też problem płatności kartami za granicą chciałbym rozgryźć teraz. I mam już pewne efekty. Zamówiłem dodatkową kartę (Maestro). Jest ona znacznie tańsza do użytkowania w strefie Euro. A co do Chorwacji to będę używał obu i stwierdzę co się bardziej opłaca.
A, że w moim banku karta jest bez opłat dodatkowych (trzeba z niej korzystać na min. 100 zł/m-c) to nie ma się nad czym zastanawiać.

Mirnie - dzięki za wyczerpujące informacje.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 26.03.2008 18:34

Piotrku_B zupełnie się z Tobą zgadzam .
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 26.03.2008 19:49

mirnie napisał(a):Drugi ważny aspekt właściwego wyboru karty pod kątem operacji zagranicznych to ...
[ciach]

Czy to jest Twój tekst? Bo jeśli nie (a domyślam się, że nie) to wypadałoby zacytować źródło lub choć wspomnieć o autorce.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 26.03.2008 22:49

Proponuje kartę Visa electron z mBanku rozliczanie wszystkich transakcji w Euro , brak prowizji za wpłaty w bankomatach na calym świecie, prowizje od transakcji całkiem normalne i konto całkowicie za darmo.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.03.2008 08:52

Blums napisał(a):Proponuje kartę Visa electron z mBanku rozliczanie wszystkich transakcji w Euro , brak prowizji za wpłaty w bankomatach na calym świecie, prowizje od transakcji całkiem normalne i konto całkowicie za darmo.

Też są prowizje: Co prawda rozliczane jest w euro, ale i tak jest pobierana prowizja 2%, gdzyż w cenniku jak pisze:

W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji

Chyba się zgodzisz, że Kuny to nie Euro (które jest walutą rozliczeniową)?

Inna zaleta to brak dodatkowej prowizji od wypłaty - jak np. w ING. Ja mam konto i tutaj i tuaj więc mogę wybierać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 10:22

Odświeżę temat mimo, że mój postulat z ING nie jest bezpośrednio związany...
Zastanawiam się nad zmianą konta osobistego, które zresztą i tak rok temu zmieniłem...z PKO BP przeszedłem do Citi Handlowego ale poza tym, że z konta w sumie jestem zadowolony - nie mam żadnych profitów...wiem, że niektóre banki takie zapewniają...chodzi mi o opinie klientów, obiektywne jednak - nie na zasadzie, że każdy chwali swoje bo ja swojego nie chwalę..
1. konto ma być za zero, naturalnie pod pewnymi warunkami,
2. wybór gotówki ma być bezpłatny ze wszystkich bankomatów,
3. karta debetowa, czyli do bankomatu ma być bezpłatna w każdym tego słowa znaczeniu,
4. konto ma mieć jednocześnie obok siebie konto oszczędnościowe oprocentowane przynajmniej 3%,

Nigdy nie korzystam z placówek, wszystkie przelewy ( 20-30 miesięcznie ) wykonywane są przez internet. Tak więc na oddziałach mi nie zależy. Zależy mi na dobrym i czytelnym serwisie internetowym.
Ze wstępnych ustaleń doszedłem do wniosku, że obecnie najlepsze warunki oferuje BGŻ oraz Millenium...macie jakieś konkretne propozycje i pomysły w kontekście konta osobistego ?
Jeśli chodzi o kartę kredytową - pozostanę przy Citibanku bo mam dobre warunki jako wieloletni klient ( niskie oprocentowanie plus zwolnienie z opłat wynegocjowane ostatnio...)
Pzdr
aGuśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGuśka » 27.07.2012 11:00

To ja odpowiem łopatologicznie :)
Wypłacałam (tydzień temu) z bankomatu w Tucepi 200kun i pobrało mi prowizji 3zł. ING Bank Śląski karta Visa.
W sklepach, na stacjach i gdzie tylko się dało płaciłam kartą i to byłam najlepsza opcja. Kasę miałam tylko na chlebobułki, lody i poszek :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 16:54

A mnie nie obchodzi w tym przypadku jak jest w Chorwacji...jeżeli masz coś sensownego do powiedzenia to śmiało a jak takie bzdety masz zamiar cisnąć to poszukaj innego wątku...
aGuśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGuśka » 27.07.2012 20:10

Sam w poście wyżej napisałeś, że "Twój postulat nie jest bezpośrednio związany z ING", więc może Ty poszukaj innego wątku, bo ten jest o ING. Debata jest o płatności kartą o czym i ja napisałam. Opłaca się bardziej niż branie ze sobą EUR i wymienianie na kuny. Tobie się nie przyda to info, ale inni może skorzystają.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone