Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Konto w ING + Visa Electron

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2012 17:07

A czy do konta osobistego w ING dokładane jest również oszczędnościowe ? Jeżeli tak to ile oprocentowane ?
Jeżeli na osobisty rachunek są regularne wpływy i nie robi się debetu, czy bank nagradza klienta w jakiś sposób ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.07.2012 17:24

Bartulo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartulo » 30.07.2012 17:35

Blums napisał(a):Proponuje kartę Visa electron z mBanku rozliczanie wszystkich transakcji w Euro , brak prowizji za wpłaty w bankomatach na calym świecie, prowizje od transakcji całkiem normalne i konto całkowicie za darmo.

ja proponuję z mbanku ale w systemie mastercard.
Sprawdziłem wypłacając w Makarskiej trzema kartami z różnych banków jedna za drugą i tylko mastercard z mbanku nie brało prowizji i kurs był najkorzystniejszy. Pozostałe brały po 10 zł prowizji.

http://www.mbank.pl/karty/kredytowe/mas ... -standard/

Wątków an forum o tym całe mnóstwo choć warto temat uaktualniać bo banki zmieniają warunki raz na jakiś czas.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2012 17:40

FUX napisał(a):http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=995046#995046

Przepraszam...przeoczyłem to :wink:
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 30.07.2012 17:42

Trudno pisać o kontach i odczuciach z tym związanych, bo zawsze może ktoś uważać, że to jakaś kryptoreklama ...

Ja mam konto w ING chyba już około 15 lat. I prywatne i firmowe. Wybrałem je dlatego, że na pewno była to wtedy najlepsza oferta. Wtedy porównałem wiele ofert, wszystko przeliczyłem, również tzw. niewymierne przesłanki, np. liczba oddziałów w okolicy, itp. Dziś co do prywatnych rachunków, to jestem przekonany, że ING Bank Śląski wciąż jest w ścisłej czołówce polskich banków. I mogę polecić.

Z firmowym bywało różnie. Od superoferty, poprzez totalne nieporozumienia z wysokością opłaty miesięcznej z prowadzeniem konta, przez co o mało się z nimi nie pożegnałem, do stanu mniej więcej dla mnie satysfakcjonującego ... Na rynku są banki tańsze, ale droższych znajdzie się bardzo wiele.

Co do pytań:
Co do oszczędzania fakty są tutaj:
http://www.ingbank.pl/indywidualni/oszc ... ednosciowe

Wynika z tego, że jesteś w stanie wyciągnąć 5,75 % (minus podatek).

Czy je dodają? Sam decydujesz - wszystko jesteś w stanie sam zrobić przez internet. Zakłądasz jedno, dwa ... Jak chcesz ...

Jeżeli są regularne wypływy na rachunek i nadwyżkę przelewasz ma rachunek oszczędnościowy, to bank dodaje ci chyba 0,5 % bonusu na oprocentowaniu.

Masz jeszcze program punktowy - bankujesz - punktujesz. Za transkakcje kartą, posiadane depozyty i coś tam jeszcze, bank dodaje ci punkty, które możesz wykorzystać na zakupy na specjalnej stronie banku. Czy to ma sens - różnie bywa ... Jeżeli korzysta się z promocji, to można kupić coś po atrakcyjnych cenach. Normalnie - nie za bardzo. W internecie znajdzie się przeważnie tańsze oferty ...

Jak program ruszał, to dali według mnie rewelayjne oferty. Ja na przykład kupiłem Nikona D80 z porządnym obiektywem za mniej więcej 60 % ceny intenetowej ... Ale chyba coś takiego już się nie powtórzyło ...

Może jeszcze dodam w sprawie tych prowizji...
Dwa lata temu zrobiłem sobie po powrocie małe porządki i stwierdziłem, że niekoniecznie prowizja za wypłatę znacząco podnosi cenę kuny. Bo inny bank może zastosować inny kurs, już mniej korzystny. I ogólnie zawsze wychodziło podobnie. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2012 18:03

Trafna i wyczerpująca odpowiedź, dzięki której na temat ING już się czegoś dowiedziałem...dziękuję !
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 31.07.2012 18:05

Czyli spokojnie można brać taką kartę w kieszeń i dokonywać płatności na terenie Cro transakcji bezgotówkowych jak i płacić nią w knajpkach, barach i gdzie tylko są honorowane płatności plastikiem :?
Obrazek
Czy lepiej euro w kraju zakupić i szukać dobrej wymiany i dobrego przelicznika już na miejscu :?
Ktoś już pisał że po przewalutowaniu i prowizji kuna w ING wychodzi poniżej 60gr, tak więc zastanawiam się czy jest sens całej tej bieganiny :? :roll:

Jeśli sobie sam zadałem pytanie i odpowiedziałem to przepraszam, ale mając Wasze potwierdzenie będziemy bardziej spokojni :)
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 31.07.2012 21:30

arcymagus napisał(a):Czyli spokojnie można brać taką kartę w kieszeń i dokonywać płatności na terenie Cro transakcji bezgotówkowych jak i płacić nią w knajpkach, barach i gdzie tylko są honorowane płatności plastikiem :?
Obrazek
Czy lepiej euro w kraju zakupić i szukać dobrej wymiany i dobrego przelicznika już na miejscu :?
Ktoś już pisał że po przewalutowaniu i prowizji kuna w ING wychodzi poniżej 60gr, tak więc zastanawiam się czy jest sens całej tej bieganiny :? :roll:

Jeśli sobie sam zadałem pytanie i odpowiedziałem to przepraszam, ale mając Wasze potwierdzenie będziemy bardziej spokojni :)

Jadąc w ub.r. wzięliśmy euro wyliczone na kwaterę, a pozostałe wydatki w większości załatwialiśmy płacąc MasterCard z ING lub podpierając się gotówką ze ściany. Tak jak napisałeś - rozliczenie po wakacjach było sympatycznym zaskoczeniem w stosunku do cen walut w kantorach.
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 01.08.2012 19:20

Dziękuje arabesqa74 za odpowiedz. :nice:

Poprzednio jak podróżowaliśmy przez inne kraje to wszędzie płaciliśmy właśnie naszą kartą z ING gdzie przelicznik był naprawdę korzystny za przeprowadzoną operację. Tak więc chcieliśmy się upewnić w naszych przypuszczeniach co do Cro :P
slams
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slams » 01.08.2012 19:34

Włączę parę groszy na temat zapłaty kartą.
Posiadam kartę VISA w ING, Konto Direct
Dzisiaj wróciliśmy z Primosten, część zakupów (autostrada,paliwo) zapłata właśnie kartą.
Przykładowe pozycje po przeliczeniu:
23.07.2012 154 HRK (z kun na euro, euro na zł)- 89,13 PLN
29.07.2012 221,32 HRK - 124,80 PLN

Prowizji nie ma żadnych (przynajmniej na razie), w regulaminie tak jest
i się osobiście dopytałem.
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 01.08.2012 21:20

slams napisał(a):Włączę parę groszy na temat zapłaty kartą.
Posiadam kartę VISA w ING, Konto Direct
Dzisiaj wróciliśmy z Primosten, część zakupów (autostrada,paliwo) zapłata właśnie kartą.
Przykładowe pozycje po przeliczeniu:
23.07.2012 154 HRK (z kun na euro, euro na zł)- 89,13 PLN
29.07.2012 221,32 HRK - 124,80 PLN

Prowizji nie ma żadnych (przynajmniej na razie), w regulaminie tak jest
i się osobiście dopytałem.

slams dzięki za parę Twoich groszy :o

Jak się przeliczy kwoty podane przez Ciebie to tak w pierwszej 0,578 a w drugiej jeszcze lepiej 0,563 za kunę wychodzi tak więc całkiem całkiem dobry przelicznik 8)
Pozdrawiam :hut:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.08.2012 21:31

Przy ca. 2,500 juro na wakacje w ch... oszczędności przy tych 0,02 pln/juro... :roll:
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 01.08.2012 21:48

FUX napisał(a):Przy ca. 2,500 juro na wakacje w ch... oszczędności przy tych 0,02 pln/juro... :roll:

Nie wiem czy w ch...nie wiem czy 0,02pln 8O wiem że poniżej 0,60gr za kunę i wiem że karta załatwia wiele spraw i udogodnień :roll:
A ca 2,500 to jesteś gość :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.08.2012 21:51

Bo ja wiem.

Kilka osób, daleka droga, paliwożerne auto, to i trochę kasy potrzeba.... :roll:
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 01.08.2012 22:02

FUX napisał(a):Bo ja wiem.

Kilka osób, daleka droga, paliwożerne auto, to i trochę kasy potrzeba.... :roll:

Fakt zgadza się że kasy zawsze potrzeba, czy jesteś na miejscu czy jesteś na wyjeździe :)
Fakt kilka osób, auto paliwożerne ?!5,4 ( tak wyszło ostatnio po przejechaniu trasy 2,650km i to w różnym usytuowaniu i położeniu drogi), że kasy potrzeba to fakt i to istotny ale 2,500 juro:!:
Każdy tak się bawi na co go stać i nie mi to oceniać :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Konto w ING + Visa Electron - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone