Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KONKURS fotograficzny - Radość Chwili [SwiatObrazu.pl]

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dziks
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziks » 26.01.2005 02:20

Kraków 24.01.2004, Serwis SwiatObrazu.pl ogłasza ekscytujący konkurs fotograficzny 'Radość Chwili'dla pasjonatów fotografii cyfrowej. Nagrodą główną jest cyfrowa lustrzanka E-300 o wartości 4490 PLN.

www.swiatobrazu.pl/konkurs

Konkurs fotograficzny "Radość Chwili" zorganizowany razem z Partnerami jest ogólnopolskim przedsięwzięciem zakrojonym na szeroka skalę, mającym na celu popularyzację fotografii cyfrowej oraz promocję talentów fotograficznych. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich chcących podzielić się swoimi osiągnięciami, artystycznymi eksperymentami, z szeroką widownią, jaką jest społeczność użytkowników Internetu. Hasło przewodnie konkursu - "Radość Chwili" - pozwala autorom zdjęć na wykazanie się sporą inwencją twórczą i dość swobodną interpretację.

"W tym konkursie każdy na starcie ma równe szanse - dajemy szerokie pole do popisu wyobraźni autorów. O zwycięstwie zadecydują w równym stopniu umiejętności techniczne, jak i kwestia ciekawego pomysłu na zdjęcie. Choć zwycięzca może być tylko jeden, dla wszystkich uczestników przewidujemy pewne formy promocji; przede wszystkim jednak liczy się fakt uczestnictwa w tej największej imprezie tego typu w polskim Internecie. Zapraszam wszystkich, aby spróbowali swoich sił w konkursie 'Radość Chwili'." - mówi Dominik Maciaszek, redaktor naczelny serwisu Swiatobrazu.pl.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.01.2005 08:01

Tez ostanio mysle o tym konkursie... nawet przegladalem swoj zbior... :D

Pozdrav
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 26.01.2005 19:10

Przysyłanie prac do 15.03. Szanowne Jury będzie miało krótki czas by wybrać najlepsze prace na targi 17.03.
Gdzie się odbywają Targi foto?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.02.2005 21:11

To pewnie faworyt zdjęcie:wink:
http://swiatobrazu.pl/index.php?s=10671
choc nasz człowiek JoeF tez ma fajne zdjęcie choc nie z Chorwacji.
A targi sa w Łodzi.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 23.02.2005 22:11

platon napisał(a):choc nasz człowiek...

:D Ładnie to brzmi... Moja córka ucząc się kiedyś biologii stwierdziła, że jestem "człowiekiem z Cro - Magnon" :wink:

Pozdrawiam
Józek

P.S. Już o moim zdjęciu zapomniałem :)
A nie wyszło mi jeszcze tak jak było w zamyśle ale nie można go już podmieniać... Próbowałem uchwycić ruch przy zjeździe na sankach, ale przy słonecznym dniu na śniegu, przy ustawieniu czułości ISO=80, przysłony f=8, założeniu filtra szarego ND4 oraz filtra polaryzacyjnego (bo każdy z nich wydłuża czas naświetlania) udało mi się
osiągnąć jedynie czas równy 1/60 sek i nie było szans na jego wydłużenie. A jeszcze jak trudno złapać w takim pędzie odpowiedni moment, gdy od naciśnięcia spustu migawki do zrobienia zdjęcia upływa czas pewnie około 1 sekundy. Próbowałem sobie radzić wykonując zdjęcia w seriach po trzy i oczywiście używałem statywu. Zaraz po tym dniu dokupiłem sobie kolejny filtr szary ND4 i już teraz uzyskałbym zupełnie inne efekty, no ale cóż jeżeli nie wygram tej lustrzanki Olympusa, to... będę musiał sobie jakąś kupić, ale dopiero za kilka lat :wink: jak stanieją...
Link do zdjęcia gdyby ktoś chciał zobaczyć o czym piszemy

P.S. 2
Widzę, że Twój autoportret też znalazł się w konkursie... szkoda, że do wygrania mamy tylko jedną nagrodę główną :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.03.2005 15:05

pojawiło się II miejsce :wink:
http://swiatobrazu.pl/index.php?s=10721

patrząc na umiejętności niektórych to Józku cyfrowka nie będzie moja :?
widzę się tak koło 500 miejsca :lol:
a Tobie życzę powodzenia
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 01.03.2005 20:39

Zaskakujesz mnie, czyżbyś przejrzał wszystkie prawie 500 zdjęć konkursowych ?
Jeżeli tak, to znaczy, że w "matrix'ie" nic się przed Tobą nie ukryje.
Ja obejrzałem może około 50 zdjęć i byłem już zmęczony :wink:
Współczuję jurorom, ale prawdopodobnie odrzucą 80% zdjęć jako "nie na temat" ...

Pozdrawiam
Józek
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.03.2005 21:48

JoeF napisał(a):Zaskakujesz mnie, czyżbyś przejrzał wszystkie prawie 500 zdjęć konkursowych ?
Jeżeli tak, to znaczy, że w "matrix'ie" nic się przed Tobą nie ukryje.
Ja obejrzałem może około 50 zdjęć i byłem już zmęczony :wink:
Współczuję jurorom, ale prawdopodobnie odrzucą 80% zdjęć jako "nie na temat" ...

Pozdrawiam
Józek

Może dlatego ,ze przegladałem zdjęcia systematycznie nie byłem zmęczony :wink: .
Czy większośc jest nie na temat?
Chwila .Radość chwili.
Zdjęcie jest chwilą.A radość w zdjęciu jest tym co zdecydowana większośc w galerii przedstawiła.Radośc różnie pojęta.Dziecko,ukochane zwierzę,kochany pejżaż ,ukochana kobieta.Radośc miejsca,radośc z człowieka,radość ze zwierzęcia,radośc ze swojego istnienia :wink:
Czy radośc patrzenia na kogoś pedzącego do Ciebie.Pozdrawiam.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 02.03.2005 00:14

platon napisał(a):Czy większośc jest nie na temat?
Chwila .Radość chwili.
Zdjęcie jest chwilą.A radość w zdjęciu jest tym co zdecydowana większośc w galerii przedstawiła.Radośc różnie pojęta.Dziecko,ukochane zwierzę,kochany pejżaż ,ukochana kobieta.Radośc miejsca,radośc z człowieka,radość ze zwierzęcia,radośc ze swojego istnienia :wink:
Czy radośc patrzenia na kogoś pedzącego do Ciebie.

Zapewne w tym jest wiele racji ale myślę, że to co napisałeś jest właśnie względne. Każde zdjęcie może być bardzo osobiste i ważne bo przedstawia chwilę, w której uczestniczył fotografujący... natomiast przez oglądających może to być odbierane zupełnie inaczej, bo widzą na zdjęciu fragment obrazu zarejestrowany w ułamku sekundy a przecież ta ważna "chwila" trwała na pewno o wiele dłużej... i wyglądała trochę inaczej niż na zdjęciu.

Pozdrawiam
Józek

P.S. Jeżeli chodzi o niezgodność z tematem, to właściwie posłużyłem się opinią przeczytaną w dyskusji na ten temat na "cyberfoto" gdzie "pastwiono się" akurat nad zdjęciem bagnetu założonego na kałasznikowa... Jak już pisałem, ja przeglądałem tylko niewielką ilość zdjęć.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.03.2005 18:54

ostatnia szansa zakończenie konkursu 15.03. A to tuz tuż.
d'este
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) d'este » 13.03.2005 16:02

Szkoda że tak późno tutaj zajrzałem....Konkurs przeszedł koło nosa... :?
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 17.03.2005 21:55

17.03. Ciekawe jakie wyniki? może ktoś z naszych wygrał?Dziks chyba ogłosi niebawem.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 22.03.2005 18:29

Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 24.03.2005 09:50

dla tych co się niecierpliwią -ogłoszenie wyników konkursu 25.03.czyli jutro 8)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.03.2005 11:04

Prot napisał(a):dla tych co się niecierpliwią -ogłoszenie wyników konkursu 25.03.czyli jutro 8)

Ciekawe, do której setki trafimy :lol: Ja liczę na okolice 5...
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone