Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Konkurs fotograficzny "Moja Chorwacja" 2021

Dział poświęcony konkursom fotograficznym "Moja Chorwacja" oraz "Podróże Cromaniaków"
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.09.2021 18:46

Można też inaczej (interpretacja):
są tu pary małżeńskie, które mają swoje osobne konta i każdy pisze za siebie.
Spędzają wspólnie urlop, każdy pstryka swoje zdjęcia.
Przykładowy "on" po powrocie nie pozkazuje "jej" wszystkich zdjęć, bo ma już takie wybrane na konkurs.
I nie pokazuje dlatego, że taki regulaminowy (choć fajnie by było, gdyby), tylko dlatego, że jest ciekaw, czy "ona" się domyśli przeglądając konkurs, że to on pstryknął.

Ot, taka luźna interpretacja.

Ale...
w regulaminie nie ma nic na temat "prawa do poinformowania męża, które zdjęcie jest jest autorstwa".

Moja interpretacja (wcale nie musi być właściwa):
jeśli się okaże, że "ona" zagłosowała na "jego" zdjęcie (lub vice versa), a "wszyscy" wiedzą, że są rodziną,
to nie oznacza to DQ, lecz domniewywa się, że tak wyszło.
Ot, trafił/a w gust żony/męża. Bywa :wink:
A do tego momentu zdjęcie było dla głosującego anonimowe.

Jednak jeśli patrzysz na wyniki i chcesz czy nie, zaczynasz "hmmm'kać"... :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.09.2021 19:01

Rozkręciłeś te zadymę tylko i wyłącznie dlatego, że dotyczy to Kapitańskiej Baby. Od dawna macie jakiś problem ze sobą ( nie interesuje mnie jaki) , a Ty przy każdej nadarzającej się okazji wbijasz w nią szpilę. I nie zaprzeczaj, bo niejednokrotnie zwracałem Ci na to uwagę.
Mam wątpliwości czy gdyby chodziło o kogoś innego grzebał byś tak zapalczywie w kronikach imperium. Śmiem twierdzić, że nie.

Jak zapewne wiesz, bo wertowałeś regulamin na wszystkie możliwe strony, Morski napisał tam wyraźnie żeby wszelkie wątpliwości związane z konkursem zgłaszać mu na PW.
Dlaczego tego nie zrobiłeś?
Bo to by było mało medialne?
Bo igrzysk by nie było?

Widzisz złamanie regulaminu u innych, a nie dostrzegasz go u siebie?
No bo czymże jest Twoje zachowanie jeśli nie złamaniem regulaminu :?: :idea:

Jak to leciało?
Drzazga w czyimś tak, belka w swoim nie ?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 26.09.2021 19:06

Tak sobie myślę, jakie to polskie i jakim trzeba być próżnym aby takie rzeczy robić ?, moja głowa tego nie ogarnia ale może pewna Pani powinna wystartować w jakimś mam talent itp. jeżeli ma takie parcie na swoją "najzajebistość". Zwykły fajny konkurs taki dla frajdy i nawet tutaj kombinatorstwo.

Konkurs musi być bo jest to fajny dodatek do forum, niech się wstydzą ci co kombinują a bobo bardzo dobrze robi, że to piętnuje. Regulamin jest jaki jest i jak ktoś jest cwaniak i w założeniu ma na celu ominąć system to tak czy siak to zrobi, nie ma co wymyślać skomplikowanych zapisów bo "cwaniak" i tak da radę.

P.S
mało tu siedzę ostatnio i nie wnikam w gierki i przepychanki, oceniam tylko to co czytam powyżej.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.09.2021 19:57

anakin napisał(a):No bo czymże jest Twoje zachowanie jeśli nie złamaniem regulaminu :?: :idea:
W związku z powyższym wnioskuję o dobrowolne poddanie się karze.
Przy czym chcę zaznaczyć, że nie złamałem regulaminu forum, a regulamin konkursu, który nie jest integralną częścią regulaminu forum.
Jako karę proponuję pozbawienie mnie "praw wyborczych" (zarówno pasywnych jak i aktywnych) w wyżej wymienionym konkursie.
Może być dożywotnio.
Nie mam również nic przeciwko skasowaniu zdjęć (dwa, trzy?), które tam do tej pory zamieściłem.
Nie powinno to stworzyć problemów "organizacyjnych", gdyż integralność dotychczasowych kalendarzy (miejsca 1 - 12) nie zostanie naruszona.

anakin napisał(a):Rozkręciłeś te zadymę tylko i wyłącznie dlatego, że dotyczy to Kapitańskiej Baby.
Nie.
anakin napisał(a):Od dawna macie jakiś problem ze sobą
Tak.
anakin napisał(a):a Ty przy każdej nadarzającej się okazji wbijasz w nią szpilę.
Słowo "każdej" jest nadużyciem.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.09.2021 22:02

Widzę, że jeden niezawodny user musiał „umilić” nowy wątek konkursowy więc dodam od siebie swoje trzy grosze jako, że jestem tu wywołana nickiem.

W mojej opinii są na tym forum ludzie, którym chce się coś zrobić, ożywić to miejsce, zorganizować fajną zabawę dla użytkowników (Morski Pas), przygotować naklejki forumowe czy kalendarze.
I oczywiście są tacy, którzy szukają tylko sposobności aby rozpętać wojnę, obrażać innych, siać ferment wśród normalnych miłych osób. Nie pomogą, nie dadzą nic od siebie – jedyne co potrafią to mącić.

W konkursie organizowanym przez Morskiego biorę udział od kilku lat – tak dla zabawy, nigdy nie zależało mi ani na miejscu ani na kalendarzu – i tak go nie kupuję (a to, że mi nie zależy na kalendarzu widać było po tym, jak zabroniłam publikacji w nim zdjęcia mojego delfina, który zajął dość wysokie miejsce w konkursie).
Lubię robić zdjęcia i lubię je pokazywać – ot, taka moja dziwna zajawka.
Czasem w nim głosowałam, czasem nie – zupełnie bez emocji i bez ciśnienia.
Do czasu aż zostało w nim umieszczone to zdjęcie:

kt.jpg

Uważałam, że jest ono niezgodne z regulaminem gdyż autora bardzo łatwo można było rozpoznać – zamieszcza tak wiele zdjęć własnej osoby w relacjach, że nikt z czytających te relacje nie wmówi mi, że nie zna tej pani.
I powołujac się na zapis przywołany tutaj przez Habanero :

Cytat z regulaminu...
4. Konkurs jest anonimowy. Autorzy zdjęc są zobowiązani do zapewnienia anonimowości swoich prac w każdy możliwy sposób. Podczas trwania konkursu zdjęcia nie mogą być dostępne w internecie w sposób umożliwiający identyfikację autora. Jeśli zdjęcie już jest opublikowane, to autor jest proszony o usunięcie go na czas konkursu. Nicki autorów będą ujawnione równocześnie z ogłoszeniem wyników.

P.S.
Dla potomności "jak się przewala regulamin".

Zgłosiłam przez PW do organizatora konkursu rzucające się w oczy łamanie regulaminu przez autorkę zdjęcia.
Co było dalej każdy może przeczytać w wątku konkursowym sprzed dwóch lat.
Relatywizowanie zapisów regulaminu miało tu miejsce jak widać już wcześniej - i to jest ok.
Patrząc po wynikach głosowania nad kwestionowanym przeze mnie zdjęciem ewidentnie widać, że osoby mocno udzielające się w relacjach Kateriny tj: Abakus68, travel i nieobecny już na forum tomekkulach vel tomekwgurach bezbłędnie rozpoznali na zdjęciu bardzo dobrze znane sobie kształty.

Rok temu wrzuciłam dwa zdjęcia – ot kolejny raz dla zabawy. Mój mąż/kochanek/cichy lub jawny wielbiciel – mający oddzielne konto na forum zagłosował na nie – bo miał taką ochotę. Bez moich próśb, bez podtekstów – lubi moje zdjęcia i w ten sposób chciał docenić moją pracę.
Drugi cytowany tu user baunty zagłosował bo miał również taką ochotę – mówiłam Mu, że wrzuciłam zdjęcia do konkursu, wiedział, że byłam na Vrgadzie, sam pytał które to moje zdjęcia – ale żebym go szczególnie prosiła? Nie przypominam sobie.
A jak widać zdjęcia absolutnie nie kojarzyły się ze mną o czym mogą świadczyć głosy Habanero, który nie darzy mnie sympatią i jestem przekonana, że nie zagłosowałby świadomie na moje zdjęcia.

Najbardziej bezczelne jest to, że userzy wytykają mi łamanie regulaminu sami jednocześnie łamiąc tenże regulamin - mam tu na myśli punkt mówiący o zgłaszaniu wszelkich uwag na PW - ja tak robiłam, boboo już nie, nieumieszczanie rozpoznawalnych zdjęć - Habanero, travel, Katerina - to tak na szybko co pamiętam. Więc jakim prawem takie osoby (łamiące regulamin) osądzają innych?

Na tym forum zaczyna się robić tak, że za żeglowanie mam hejt, za morsowanie hejt, za stosunek do pandemii - hejt. I to wszystko od osób, które w zyciu chyba nie robią nic innego niż negowanie wszystkiego i wszystkich. Wyrazy współczucia dla Was hejterów.

Tak czy inaczej – nie ustawiałam konkursów jak wiele osób mi tutaj próbuje udowodnić, nie znam nawet nicków większości osób, które głosowały na moje prace. Dziwne jest to co dzieje się tutaj – zawsze myślałam, że takie miejsca służą spotkaniom ludzi „zafiksowanych” danym krajem (u nas Chorwacją) ale jak widać – myliłam się.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.09.2021 05:00

Morski Pas napisał(a):Masz pomysł jak zrobić, żeby krewni i znajomi nie głosowali na zdjęcia królika?
Tak mi przyszło do głowy...
dużo spraw w życiu codziennym jest regulowana... pieniędzmi :?
Dzisiaj, wykonanie przelewu to "sekunda-pięć".
To forum też chyba ma możliwość tworzenia grup userów ze "specjalnymi" prawami.
(np. do głosowania w danym temacie)
I już.
Prawo do zamieszczania zdjęć/do głosowania uzyskują userzy, którzy dokonali przedpłaty na kalendarz.
(chcesz mieć wpływ na wygląd kalendarza? to to go zobowiązująco zamów [i przedpłać])

To tylko taki pomysł na konkurs zdjęć do kalendarza.
Czy problem całkowicie zniknie? Chyba nie. Ale raczej się znacząco zmniejszy.

A "zwykłe" zdjęcia?
Przecież jest w menu "Galeria".
Tak, wiem, "beta". Ale od czego jest admin? (od moderowania są moderatorzy).
Obłożyć to "gwiazdkami rankingowymi", zrobić kwartalną albo roczną listę i po bólu.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.09.2021 07:55

A ja durny cały czas myślał że to tylko zabawa. :roll:
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 27.09.2021 08:20

dids76 napisał(a):A ja durny cały czas myślał że to tylko zabawa. :roll:

Popatrz na to. Nie brzmi znajomo?

https://www.o2.pl/informacje/rodzice-os ... 646152384a
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.09.2021 08:45

Właśnie czytam wątek od początku i to była również moja pierwsza myśl już po pierwszych wątkach.

Przecież cały ten konkurs jest jedynie fajną zabawą. Nie ma tutaj żadnych nagród ani innych przywilejów za wygraną (to już typowanie LM czy innych mistrzostw jest bardziej prestiżowe, bo tam dostaje się napis przy awatarze), o zwycięzcy pamięta się może przez kilka dni.

Umieszczanie zdjęć w kalendarzu? Mam kalendarz, ale ze względu na ładne zdjęcia - mam w doopie, kto je robił, zazwyczaj nawet nie spoglądam na autora, bo co to za różnica? Zresztą to można bardzo łatwo rozwiązać, nie umieszczając danych autorów pod zdjęciami.

Więc nie za bardzo rozumiem, o co ta cała awantura, a tym bardziej nie rozumiem tej śmiesznej agitacji niektórych o głosowanie na ich fotki... Jak dzieci na fejsbooku o lajki...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.09.2021 08:54

Kapitańska Baba napisał(a):mam tu na myśli punkt mówiący o zgłaszaniu wszelkich uwag na PW - ja tak robiłam, boboo już nie
Prawie połowicznie się zgadza. boboo nie zgłaszał.
Ale brakuje w tej "układance" jednego/dwóch zgłoszeń.
Coś w stylu: "słuchaj Morski, mój mąż/luby/whatever oraz jeden z userów (takie i takie nicki) wiedzą które zdjęcia są moje i chyba zagłosują. Jeśli tak, to anuluj te głosy. Przecież to tylko zabawa, a przy takowej ma być sprawiedliwie i czysto".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.09.2021 10:24

Mój cennik :wink: :
12pkt - duży słoik dżemu figowego Dida Boža
10pkt - 4pack Ožujsko Grejp
8pkt - magnes z Zagrzebia, bo ućkło kupić :mrgreen:

@Morski dzięki, że trwasz i trwaj dalej.

Jeżeli jest to problemem (dla mnie nie jest), można ewentualnie urealnić regulamin do bieżących realiów.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.09.2021 13:04

marekkowalak napisał(a):

Właśnie czytam wątek od początku i to była również moja pierwsza myśl już po pierwszych wątkach.

Przecież cały ten konkurs jest jedynie fajną zabawą. Nie ma tutaj żadnych nagród ani innych przywilejów za wygraną (to już typowanie LM czy innych mistrzostw jest bardziej prestiżowe, bo tam dostaje się napis przy awatarze), o zwycięzcy pamięta się może przez kilka dni.

Umieszczanie zdjęć w kalendarzu? Mam kalendarz, ale ze względu na ładne zdjęcia - mam w doopie, kto je robił, zazwyczaj nawet nie spoglądam na autora, bo co to za różnica? Zresztą to można bardzo łatwo rozwiązać, nie umieszczając danych autorów pod zdjęciami.

Więc nie za bardzo rozumiem, o co ta cała awantura, a tym bardziej nie rozumiem tej śmiesznej agitacji niektórych o głosowanie na ich fotki... Jak dzieci na fejsbooku o lajki...

Podpisuję się obiema rękami pod tymi wpisami, dołączam swoją osobę do grona tychże głupców, którzy myśleli , że to tylko zabawa. Duży podziw mam dla Organizatora tej ZABAWY, że mu się chce, nieważne czy na tym zarabia, czy nie. Ja na kalendarz już czekam , zamawiam, jakikolwiek by nie był i czyjekolwiek zdjęcia w nim się znajdą. Nie szukam teorii spiskowych, pewnie są różne grupy sympatyzujące ze sobą i tego nie unikniemy, że ktoś zagłosuje na zdjęcie swojego męża/ żony/ i innych pokrewnych. Moje zdjęcia nigdy się w nim jeszcze nie znalazły, taki ze mnie fotograf. :oops:
Ważne , że efekt finalny zawsze jest piękny.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.09.2021 13:39

Łoj ale się tutaj odwala ?
Nie uczestniczę, nie głosuję ale czasami zaglądam.
Teraz też chciałem to uczynić...
...zwątpiłem.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 27.09.2021 14:03

Konkurs organizujemy od 2004 roku, ja prowadzę go od 2008. Odkąd pamiętam zawsze na forum były podgrupy i towarzystwa wzajemnej adoracji. Problem głosowania na autora, a nie na zdjęcie istnieje od pierwszej edycji konkursu. Wszyscy zainteresowani o tym wiedzieli, były dyskusje na ten temat, ale przez 17 lat nikt nie wymyślił sposobu jak to wyeliminować.

Na forum piszemy anonimowo. Ja wiem o Was tyle i ile sami na forum napiszecie, nie czytam w Waszych myślach, więc nie mam możliwości sprawdzenia kto głosował na zdjęcie, a kto na autora. Do tej pory jakoś to się kręciło, ale skoro w tym roku sprawa nabrała aż takiej wagi to ja nie widzę innego rozwiązania jak zakończenie zabawy w konkursy fotograficzne.

Dla mnie to kein problem, bo nie czerpię z tego żadnych korzyści, może poza kilkoma peanami na moją cześć po zakończeniu konkursu. Moje ego poradzi sobie bez tego.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.09.2021 18:30

Morski Pas napisał(a):Konkurs organizujemy od 2004 roku, ja prowadzę go od 2008. Odkąd pamiętam zawsze na forum były podgrupy i towarzystwa wzajemnej adoracji. Problem głosowania na autora, a nie na zdjęcie istnieje od pierwszej edycji konkursu. Wszyscy zainteresowani o tym wiedzieli, były dyskusje na ten temat, ale przez 17 lat nikt nie wymyślił sposobu jak to wyeliminować.

Na forum piszemy anonimowo. Ja wiem o Was tyle i ile sami na forum napiszecie, nie czytam w Waszych myślach, więc nie mam możliwości sprawdzenia kto głosował na zdjęcie, a kto na autora. Do tej pory jakoś to się kręciło, ale skoro w tym roku sprawa nabrała aż takiej wagi to ja nie widzę innego rozwiązania jak zakończenie zabawy w konkursy fotograficzne.

Dla mnie to kein problem, bo nie czerpię z tego żadnych korzyści, może poza kilkoma peanami na moją cześć po zakończeniu konkursu. Moje ego poradzi sobie bez tego.
.
Myślę i mam nadzieję, że skoro od kilkunastu lat się kręciło to teraz też się zakręci mimo tej teorii spiskowej. Bez tego nie byłoby prawdziwego zakończenia sezonu. Morski Pas, nie możesz się poddać , tylko dlatego że jeden czy dwóch ma jakieś teorie. Może prawdziwe, może nie, jeśli ma rację, co może być możliwe, to nikt nic na to nie poradzi, a tylko kombinator powinien się wstydzić, jak nie przed nami, to przed samym sobą. Trudno.
PS 1. Ja do konkursu staję , i nie mam tutaj swojego kółka adoratorów. Liczę na uczciwość, bez względu na wynik kalendarz kupię, może nawet dwa :)
PS 2. Mam nadzieję że nie trzeba będzie robić referendum, czy konkurs powinien się odbyć czy nie. Regulamin jest znany każdemu i uważam żeby nic nie zmieniać.
PS 3. Myślę że większość podziela moje zdanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konkurs fotograficzny "Podróże Cromaniaków" - zapraszam!

Konkurs fotograficzny "Moja Chorwacja" 2021 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone