Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koniec odliczania. Odpalamy!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Koniec odliczania. Odpalamy!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 10.08.2005 07:22

Pozdrawiam wszystkich "Cromaniaków" i tych co wrócili i tych co dopiero jadą. Już za godzinę będziemy w drodze do Cro. Do zobaczenia na trasie i na ekranie monitora za miesiąc. Pozdrawiam i życzę samych przyjemności! :sm:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 10.08.2005 07:45

Witam
Szerokiej drogi i wakacji w Chorwacji na MAXA
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2005 07:53

hmmm tak z ciekawości ... to kolega na miesiąc do Chorwacji ... ???
hmm .. ale niektórzy mają dobrze ...

miłego ..
djwojtek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djwojtek » 10.08.2005 08:19

Wejde w temat

A kto odpala miedzy 14 a 16 sierpnia w stronę blizej Splitu?

Pozdrawiam
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 13.09.2005 20:42

bjur napisał(a):hmmm tak z ciekawości ... to kolega na miesiąc do Chorwacji ... ???
hmm .. ale niektórzy mają dobrze ...

miłego ..

"Bilo milo ale się skończylo". Właśnie przed paroma godzinami wróciłem. Najgorsze jest to, że na nowy wyjazd trzeba czekać niemal cały rok. Pozdrawiam :sm:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 14.09.2005 07:58

To o jakąś opowieść z Południa bardzo prosimy, bo w ojczyźnie jesień i zimno!!! Gdzie byłeś, jak było?
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 14.09.2005 20:04

wiolak3 napisał(a):To o jakąś opowieść z Południa bardzo prosimy, bo w ojczyźnie jesień i zimno!!! Gdzie byłeś, jak było?

No cóż, opowiadania było by na kilka wieczorów! Przed wyjazdem pilnie śledziłem wszystkie dyskusje na Cro i pomomo, że byłem tam kilka razy znalazlem na forum sporo ciekawych wiadomości. Właściwie to trzeba śledzić wspomnienia, uwagi, zalecenia bywalców przez cały czas. Ja zaczynam przygotowania do wyjazdu urlopowego w pażdzierniku/listopadzie. Zbieram materiały różna, m.in. z Forum Cro. Najistotniejsze w całej wędrówce wakacyjnej było to, że nie miałem nieprzyjemnych niespodzianek z policją, techhnicznych z samochodem i pontonem z silnikiem, pogodą i zdrowiem - czyli raj na ziemi. W tym roku byłem tylko na Istrii i zaczęłem od kempingu Każela, 2 km na pd. od Meduliny. Naturalnie jak zwykle opłuwałem okoliczne wysepki i wybrzeże pontonem (dł. 3.5 m, silnik 5 KM), a więc nie wybierałem się do Ankony i Wenecji. Ponieważ podróżuję kamperem, to po przyjeździe na kemping stawiam go i nie używam na jakieś dojazdy. Zakupy zawsze robimy rowerami lub dopłyawmy pontonem. Co do kempingu to jest fasjny, duży, patelnia i dużo drzew (pinie, sosny, oliwki), dobre sanitariaty, market itd. Plaża kamienista, woda jak wszędzie w Cro krystalicznie czysta. Byliśmy tam 13 dni 1 kosztowało nas to 1900.95 Kn (2 osby, pies, kamper + przyczepka podłodziowa) i płaciliśmy kartą. Tą formę płatności stosujemy wszędzie i chwalimy sobie, łącznie z autostradami. W tym pierwszym okresie pobytu czasami podlewało nas z nieba i niesterty podmyło mi jedno koło i były duże kłopoty z wyjazdem. Glina jest niesamowita, ale na szczęście byliśmu z przyjaciółmi i pomogli. Na tym kempingu jest możliwość wynajęcia domku z klimatyzacją nad samym brzegiem - fajne. To był okres odpoczynku, ale właściciele starają się o rozrywki, był m.in. cyrk samochodowy. Obok jest kemping FKK, duży i ładny. Sama medulina to niewielkie miasteczko i dużo luksusowych hoteli i jest też kemping "Medulin" - mnie się nie podoba, przeładowany w przeciwieństwie do "Każeli". Na dzisiaj już kończę i pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi