Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koniec autostrady Ravca do Dubrovnika którą drogą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
twboss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twboss » 13.07.2010 09:46

Witam pytałem w innym wątku ale sprawa jakoś ucichła a wyjazd tuż tuż chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie samego zjazdu z autostrady w miejscowości RAVCA (koniec autostrady ) i dojazdu póżniej w strone Dubrovnika i Molunatu którą trase wybrać wg. strony http://map.hak.hr/ trzeba jechać na Velky Prolog potem maly Prolog potem Rogotin droga d62 i d513(wylot zaraz za Ploce) natomiast automapa pokazuje drogę E65 przez Vine i Peracko Blato wylot przed Ploce powiedzcie Panowie która droga jest lepsza. Jednocześnie chiał bym zaznaczyć że nie chce zjeżdzać w Sestanovac i jechać potem Jardanką.Pozdrawiam TW
[URL=http://img441.imageshack.us]

http://yfrog.com/c9dubrovnikj
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 13.07.2010 10:08

ja wczoraj wracałem z Dubrownika do Splitu tak jak Automapa (najnowsza) prowadziła, trasę ustawioną miałem na najszybszą. Mogę polecić tą trasę mimo że w pewnym momencie jest znak droga bez przejazdu, a nawet zakaz ruchu. Zaraz przy tym znaku rozmawiłem z tubylcami, którzy akurat robili coś przy winogronach i zapewnili mnie że to dobra i bezpieczna trasa, mimo że jest znak zakazu, ja akurat jechałem ta drogą wieczorem i może dlatego droga była przejezdna (roboty drogowe). Co do samego Dubrownika to trochę trudno zaparkować, zwróc uwagę gdzie parkujesz bo wszędzie jest parking płatny 10 kun za godzinę, sęk w tym że musisz pobrać karteczkę, jedna Pani nie wzięła i policzyli jej jak za cały dzień 170 kun mimo że była tylko 3 godziny. A i jeszcze jedna podpowiedź odnośnie restauracji, na początku są drogie ale potem już można znaleźć tańsze, np Barakuda Lazania 60 kilka kun, Pizza Calzone też coś koło tego i spagetti około 50 kun. A jeszcze jedna ważna rzecz, dotankuj sobie paliwa tak aby nie tankować w Bośni i Hercegowinie bo cena oleju napędowego to 2,05 euro!!! bęzyna jeszcze droższa.
Ostatnio edytowano 13.07.2010 10:34 przez Mariusz Gąsiorowski, łącznie edytowano 1 raz
twboss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twboss » 13.07.2010 10:25

A jeszcze jedna ważna rzecz, dotankuj sobie paliwa tak aby nie tankować w Bośni i Hercegowinie bo cena oleju napędowego to 2,05 euro!!! bęzyna jeszcze droższa.[/quote]

Dzięki serdeczne ja lecę jeszcze za Dubrovnik do Molunatu sam Dubrovnik zwiedzę sobie w pózniejszym terminie na luzie np wieczorkiem.[quote][/u]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2010 10:32

twboss napisał(a):A jeszcze jedna ważna rzecz, dotankuj sobie paliwa tak aby nie tankować w Bośni i Hercegowinie bo cena oleju napędowego to 2,05 euro!!! bęzyna jeszcze droższa.

/quote]
A nie chodzi czasem o 2 BAM :?:
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 13.07.2010 10:37

A to pewnie masz rację, myślałem że tam jest euro, tak mi ktoś mówił, a ja nie sprawdziłem, sorki za pomyłkę. Chociarz pamiętam że było napisane euro przy cenach paliw i żona też to pamięta, sam już nie jestem pewien.
twboss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twboss » 13.07.2010 10:54

[ mimo że jest znak zakazu, ja akurat jechałem ta drogą wieczorem i może dlatego droga była przejezdna (roboty drogowe).

Jednym słowem lepiej lecieć tą drugą opcją przy przez Vgorać Mali Prolog droga E65 bo niedajboże spotkają mnie Policjanci to mi niezły mandat dowalą .
Ostatnio edytowano 13.07.2010 10:55 przez twboss, łącznie edytowano 1 raz
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 13.07.2010 10:54

Dołączam do pytających, też gdzies już pytałem o ten zjazd. Z mapy z załączonego linka jak i jakiejs najnowszej papierowej co posiadam wychodzi na to, że po skręcie w Malim prologu jedziemy tylko jakoś 1/3 drogi do Ploce a potem odbijamy w lewo i wyjezdzamy juz za Ploce w okolicach Rogotin. Ze stron chorwackich wynika jakoby ten odcinek już był autostradowy (!!), natomiast ewidenctnie jest to wszystko okolica budowy więc może się okazać że to pusta autostrada wypadająca za Ploce a może się okazac ze to autostrada w budowie, nieprzejezdna albo przejezdna jednym pasem wśród robót drogowych... na stronce hac.hr (nie hak.hr bo to chyba inna strona) oznaczono ten kawałek kolorem zielonym jako JUŻ GOTOWY... może zatem ktoś udzieli aktualnej informacji?:)
twboss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twboss » 13.07.2010 11:00

może zatem ktoś udzieli aktualnej informacji?:)[/quote]

Dokładnie o to też mi chodzi co mapa to pokazuje inaczej a w sumie po dość długiej podróży nie chciał bym tam kombinować gdzie jechać.
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 13.07.2010 11:01

Chyba właśnie tą drogą wczoraj jechałem, droga istotnie to autostrada w budowie. Automapa mnie tędy pokierowała i okazało się że droga jest OK. (duży plus dla producenta automapy bo droga jeszcze nie ukończona a Automapa juz tą drogę ma, w dodatku jak dotąd wszystkie drogi nawet te małe są w bazie Automapy).
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 13.07.2010 11:09

No cóż, jesienią 2009 to chyba nie wyglądało za dobrze, może ktoś coś rozkmini bo moja znajomość germańskiego kończy się na ich habe wurst.;)

http://www.forum-kroatien.de/t518772f11 ... il-64.html
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 13.07.2010 11:19

Jechaliśmy końcem czerwca...
Nawet jak nie macie nawigacji, za Ravcą droga jest tak oznakowana, że można jechać bez zastanawiania się.
Teoretycznie w miejscowości Vrgorac powinno się skręcać w prawo na Ploce, ale na tablicy przed skrzyżowaniem Ploce jest skreślone. Trzeba jechać przez cały czas prosto, mam w domu zapisane nazwy miejscowości, przez które przejeżdżaliśmy.
Momentami droga jest zła, ALE PRZEJEZDNA W 100%!! Przejeżdża się po prostu przez budowaną autostradę np. między słupami, są wahadełka, ale przez cały czas się jedzie.
Wracając - w niedzielę - z Korculi, płynęliśmy promem do Splitu, więc nie wiem czy się coś nie zmieniło.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.06.2011 15:52

UWAGA!

Jadącym na Makarską Riwierę w części ZA Makarską - polecam zjazd w Šestanovcu!

Zjeżdżając w Ravčy mamy zamkniętą drogę przez Vrgorac do Makarskiej.

Kto się wybiera do Mostaru czy Medjugorje - musi jechać przez Metkovič lub skręcając w Ploče na Medjugorje górami (lepsza droga jest przez Metkovič).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone