napisał(a) Dorot@ i Tomislav » 27.04.2009 08:41
Witam Wszystkich! Nie mogę się oprzeć pokusie zrelacjonowania koncertu zespołu LADO z dedykacją dla tych, którym nie udało sie na ten spektakl dotrzeć...
Koncert LADO był wspaniały!!! Widownia zachwycona - były owacje na stojąco, bisy (jeden z tańców nawet 3-krotnie). Przykro jednynie, że tak marnie ten koncert promowano - moim zdaniem to wstyd dla nas jako gospodarzy
Nie wiem czy było tak we wszystkich miastach, ale muszę przyznać, że całość była dość fajnie zorganizowana. Potraktowano to wydarzenie jako okazję do promocji Chorwacji. Można było otrzymać przeróżne materiały reklamowe, foltery, mapy, a dla koneserów "chorwackich" zapachów nie zabrakło nawet woreczka lawendy
Przed koncertem odbyła się projekcja krótkiego filmu o chorwackich autostradach - gdy pomyślałam o naszych to... cóż, szkoda gadać... A po tym wprowadzeniu MIODZIO! Piękne tańce i pieśni, bajeczne stroje, bogactwo muzyki (w której słychać wpływy włoskie, węgierskie...) -wyliczać można długo. Ludzie na widowni bawili się znakomicie! Po uczcie dla ducha było też coś dla ciała - zorganizowano poczęstunek, na który zaproszono wszystkich chętnych. Można było degustować Kulen, Pršut, winko białe i czerwone oraz sporo innych pyczności
W tle leciał filmik reklamujący turystyczne walory Chorwacji (dvd było także jednym z upominków). Widać było, że strona chorwacka naprawdę się postarała i podeszła do sprawy profesjonalnie. Niestety o organizatorze ze strony polskiej nie można tego powiedzieć - plakat na słupie daleko poza centrum miasta to za mało
Ale dość malkontenctwa... Cała moja rodzinka - ze mna włącznie - wróciła do domu zachwycona! Kasia zdecydowanie miała rację pisząc, iż dla osób zainteresowanych kulturą Chorwacji koncert LADO to prawdziwa gratka! Szczerze polecamy!
Podobno jest nadzieja, że zespół odwiedzi Polskę także w przyszłym roku...