Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koncert Thompsona

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 26.06.2009 21:15

co za bełkot...

...byłem na 4 koncertach Thompsona:
2005 - Posusje (BiH)
2007 - Frankfurt nad Menem (D)
2007 - Split (HR)
2008 - Rokitno (BiH)
...na żadnym z nich nie poczułem że, ktoś wpycha mi karabin
do rąk i karze zabijać Serbów, za każdym razem moje doznania,
wrażenia były zupełnie inne...patriotyzm, miłość do ojczyzny,
przywiązanie, gotowość na poniesienie ofiary, jedność i braterstwo...

...ani razu nie spotkałem się z wrogością wobec mnie i tych, którzy wraz ze mną przemierzyli setki kilometrów aby uczestniczyć w muzycznym święcie... a przecież nie ukrywaliśmy się z tym kim jesteśmy...
z daleka widać było nasze koszulki i flagi... jaki był tego efekt...
szacunek i sympatia ze strony tych wszystkich chorwackich "faszystów"
od tych starych co pamiętają trudne czasy, przez tych młodych zbuntowanych (bo młodość to bunt - przeciw wszystkiemu i wszystkim) do.... dzieci, które z pewnością nienawiść do "innych" wyssały z mlekiem matki...
Nie zgadzam się i nie rozumiem jak można kreować wyroki nie rozumiejąc, nie znając zupełnie tematu... niestety to takie bardzo polskie...

Moje zainteresowania muzyczne są bardzo szerokie, poznawanie bałkańskich rytmów zacząłem od tego co najłatwiej dostępne, "przytupy", "folki", "romantyczne" zawodzenia, potem przyszedł rock, hardrock, punk, hardcore i wszystkie odmiany metalu...
nie selekcjonuję muzyki ze względu na kraje skąd pochodzą zespoły... bo muzyka jest albo dobra albo do bani...

...a Thompson...to dla mnie synonim Chorwacji... Zaustavi Se Vjetre... Lijepa Li Si, czy Geni Kameni ... tak właśnie ją widzę.
Ostatnio edytowano 08.07.2009 19:52 przez Bruno, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 21:15

Mkm, jak Ci nie po drodze, to w porządku, nie słuchasz, nie pójdziesz na koncert i wszystko.
Daleki jestem od tego, by Cię na siłę do czegoś przekonywać, jednak chyba umiesz wyciagać wnioski z historii i trochę "wczuć się w rolę"...no gdybyś Ty na froncie walczył z Niemcami podczas II WŚ, gdybyś się napatrzył na cały ten wojenny syf, gdybyś w końcu po ponad 10 latach od zakończenia tego syfu i uzyskania (wywalczenia) niepodległości dla Polski śpiewał o Ojczyźnie, Bogu, Patriotyzmie....to jak przyjąłbyś opinie jakiegoś gościa z innego kraju, o tym, że jesteś faszystą czy innym, bo nie lubisz Niemców, a ON (ten facet z innego kraju) akurat lubi Niemców i Polaków ....i Ty "krzewisz historyczne konflikty" i "to jest chore"....i jest "szkodliwe dla młodego pokolenia".... :roll:
Kolego, no wytłumacz tym Matkom i Ojcom, którzy stracili podczas serbskiej agresji swoje dzieci, że antyserbizm w ICH wykonaniu jest beeee....
Byliśmy kiedyś na koncercie Thompsona w Splicie...przed nami stała babcia z wnukami...i 4/5 czasu koncertu (bo pewnie na tyle jej zdrowie pozwalało)...stała, śpiewała teksty i trzymała palce rąk w kształt litery "V"...czy odważyłbyś się, by powiedzieć jej, że jest faszystką :?:
Postaw się w ICH sytuacji, może inaczej spojrzysz na fakty historyczne i w inny sposób pomyślisz o tych sprawach...
P.S.
Podczas, gdy my śpiewaliśmy obok "babci" na trybunach, "nasi" przed sceną trzymali barwy PL-CRO z napisem "Thompson-Polska". Wcale się tego nie wstydzę i nie uważam się za faszystę...trochę pokory, zrozumienia zasady "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Ci mkm życzę....
Pozdravki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 21:17

No to daliśmy teksty w tym samym czasie.... :lol:
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 26.06.2009 21:20

...co za zbieżnoś myśli, w czasie i przestrzeni
Pozdrowienia dla BRESLAU...z BROMBERGU :))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 21:26

WZAJEMNIE :lol: ...no i powiedzmy, przecież nie jest to propaganda....po prostu wczujmy się w ichniejsze rozumienie problemu...jeśli postrzegamy ICH na Bałkanach jako naszych Braci...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.06.2009 21:41

Bruno napisał(a):co za bełkot...

.

Nie chodzi o bełkot w jego tekstach bo to siara jak mało.Ale tego po prostu nie da się słuchac.
Wyobrażcie sobie Adriatyk , plaża i jego muzyka. :D
Oczywiście są gusta i guściki i jak się komuś jego teksty podobają i jego muzyka to jego sprawa.Myślę ,że nasi niektórzy forumowicze słuchają go po prostu z przyjażni do siebie.Zeby było o czym gadac w ,,kupie''.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.06.2009 21:46

slapol napisał(a):Mkm, jak Ci nie po drodze, to w porządku, nie słuchasz, nie pójdziesz na koncert i wszystko.
Daleki jestem od tego, by Cię na siłę do czegoś przekonywać, jednak chyba umiesz wyciagać wnioski z historii i trochę "wczuć się w rolę"...no gdybyś Ty na froncie walczył z Niemcami podczas II WŚ, gdybyś się napatrzył na cały ten wojenny syf, gdybyś w końcu po ponad 10 latach od zakończenia tego syfu i uzyskania (wywalczenia) niepodległości dla Polski śpiewał o Ojczyźnie, Bogu, Patriotyzmie....to jak przyjąłbyś opinie jakiegoś gościa z innego kraju, o tym, że jesteś faszystą czy innym, bo nie lubisz Niemców, a ON (ten facet z innego kraju) akurat lubi Niemców i Polaków ....i Ty "krzewisz historyczne konflikty" i "to jest chore"....i jest "szkodliwe dla młodego pokolenia".... :roll:
Kolego, no wytłumacz tym Matkom i Ojcom, którzy stracili podczas serbskiej agresji swoje dzieci, że antyserbizm w ICH wykonaniu jest beeee....
Byliśmy kiedyś na koncercie Thompsona w Splicie...przed nami stała babcia z wnukami...i 4/5 czasu koncertu (bo pewnie na tyle jej zdrowie pozwalało)...stała, śpiewała teksty i trzymała palce rąk w kształt litery "V"...czy odważyłbyś się, by powiedzieć jej, że jest faszystką :?:
Postaw się w ICH sytuacji, może inaczej spojrzysz na fakty historyczne i w inny sposób pomyślisz o tych sprawach...
P.S.
Podczas, gdy my śpiewaliśmy obok "babci" na trybunach, "nasi" przed sceną trzymali barwy PL-CRO z napisem "Thompson-Polska". Wcale się tego nie wstydzę i nie uważam się za faszystę...trochę pokory, zrozumienia zasady "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Ci mkm życzę....
Pozdravki

Ja Ci życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na konflikt balkański .
Nie mam nic przeciw patriotycznym i religijnym pieśniom tego ''wybitnego '' artysty , ale antyserbskiemu podsysaniu młodzieży na koncertach , mówię stanowczo NIE :!:

Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 21:59

mkm napisał(a):...
Ja Ci życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na konflikt balkański.....

Rozumiem mkm, że to nasze, "obiektywne" spojrzenie na konflikt i tragedie rozgrywające się ponad 1000 km od naszych granic jest jak najbardziej obiektywne... :?: :? 8O
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.06.2009 22:16

slapol napisał(a):
mkm napisał(a):...
Ja Ci życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na konflikt balkański.....

Rozumiem mkm, że to nasze, "obiektywne" spojrzenie na konflikt i tragedie rozgrywające się ponad 1000 km od naszych granic jest jak najbardziej obiektywne... :?: :? 8O

Obiektywnie to możemy jedynie splunąć i zaśpiewać ...
Laku noc :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 22:25

Laku noc mkm :lol: ,
nie śpiewajmy jednak o "wspólnej" Jugosławii...wiadomą rzeczą był fakt, że sztucznie utrzymywana przez Tito, nie przetrwa długo....bo religia inna, bo świadomość historyczna inna, bo w końcu dążenia do własnych Ojczyzn...też inne...i niech już nigdy nie poleje się tam krew...a do Hrvatów pojedźmy...i wspierajmy ich w Eurolandzie...bo chyba taka najbliższa przyszłość... :lol:
Pozdravki
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 27.06.2009 10:11

AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że nasi niektórzy forumowicze słuchają go po prostu z przyjażni do siebie.Zeby było o czym gadac w ,,kupie''.

I tu się mylisz kolego. Ja na przykład, lubię słuchać Thompsona, bo mi się podoba jego twórczość, a wcale się z tym na forum nie afiszowałem, ani nie brałem udziału w dyskusjach, bo wiem, że żadna ze stron tej drugiej nie przekona. "De gustibus non est disputandum".

pozdrav K
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.06.2009 12:04

MorskiPas napisał(a):I tu się mylisz kolego. Ja na przykład, lubię słuchać Thompsona, bo mi się podoba jego twórczość,

pozdrav K

Też lubię słuchać Thompsona.Jeden kawałek , drugi kawałek , trzeci kawałek i najbardziej ulubiony moment ....ta cisza jak wyłączę.Koncert Thompsona na żywo ma inne realia .Ludzi tłum ,razem okrzyki , razem gesty , chóralne śpiewy, sztuczne ognie , dymy , flagi , godła , koszulki, włosy pod barwy narodowe, tatuaże pod wykonawcę, razem podskoki , razem falowanie rąk, świeczki , zapalniczki, pochodnie , powietrze wibruje , komórki mózgowe wibrują , łączą się z komórkami innych słuchających , tłum staje się jednością ,ręce wyciągają się same w geście , wszyscy skandują , wyją .A on śpiewa, śpiewa, śpiewa . Jak piszą ci co byli jest bosko.Też lubię słuchać Thompsona.
Jest dobrze.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 27.06.2009 12:40

AndrzejJ. napisał(a):
MorskiPas napisał(a):I tu się mylisz kolego. Ja na przykład, lubię słuchać Thompsona, bo mi się podoba jego twórczość,

pozdrav K

Też lubię słuchać Thompsona.Jeden kawałek , drugi kawałek , trzeci kawałek i najbardziej ulubiony moment ....ta cisza jak wyłączę.Koncert Thompsona na żywo ma inne realia .Ludzi tłum ,razem okrzyki , razem gesty , chóralne śpiewy, sztuczne ognie , dymy , flagi , godła , koszulki, włosy pod barwy narodowe, tatuaże pod wykonawcę, razem podskoki , razem falowanie rąk, świeczki , zapalniczki, pochodnie , powietrze wibruje , komórki mózgowe wibrują , łączą się z komórkami innych słuchających , tłum staje się jednością ,ręce wyciągają się same w geście , wszyscy skandują , wyją .A on śpiewa, śpiewa, śpiewa . Jak piszą ci co byli jest bosko.Też lubię słuchać Thompsona.
Jest dobrze.

Andzej wyraził swoją opinię , bo ma do tego prawo , nie podoba mu się twórczość thompsona , i tyle w temacie , a inni nie powinni tego podważać .. Pozdrav
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 27.06.2009 13:48

Adam.B napisał(a):
Andzej wyraził swoją opinię , bo ma do tego prawo , nie podoba mu się twórczość thompsona , i tyle w temacie , a inni nie powinni tego podważać .. Pozdrav

wypowiedź bez sensu
teraz to już nawet chyba Andrzej kula się ze śmiechu...

...pytanie retoryczne, czy tu ktoś komuś narzucił czego ma słuchać...
a gdyby nawet to chyba tytuł wątku jasno sugeruje czego dotyczy,
po kiego grzyba, ktoś jeśli nie lubi twórczości Marko...zaglada tu i traci czas..
ja nie lubię Majkiela, nie jeżdżę na LPG, ...więc nie tracę czasu na czytanie o tym postów...:)

Ps..
a Andrzej jasne że ma prawo :)...zawsze miał :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.06.2009 21:16

Bruno napisał(a):
wypowiedź bez sensu
teraz to już nawet chyba Andrzej kula się ze śmiechu...

Ps..
a Andrzej jasne że ma prawo :)...zawsze miał :)

...Ruszaj się, Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden zginął już kwiat!....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka