Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koncert Thompsona

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.06.2009 13:26

slapol napisał(a):
Bocian napisał(a):....
A to jakiś heavy metal jest?

Nieee...to taka klapa hrvatska, co to czasami w Omisu śpiewa...

Aaaa... to widziałem!!! Stali na dziedzińcu pośród starych budynków i tam śpiewali, bo akustyka była dobra... Był tam taki jeden stary dziadek z brodą, to ten Thompson? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.06.2009 13:35

Ola42 napisał(a):Pod niektórymi teledyskami MPT na youtube natknęłam się na komentarze Polaków, w których pisali, że 'muzyka Thompsona, jego teksty, wyrażają poparcie dla Ustaszów i tym samym poparcie dla Niemiec.' Pisali także, że 'zyskał on sławę dzięki podsycaniu nienawiści.' Oraz że 'używa faszystowskich symboli.' I 'potwierdza to młodzież na jego koncertach, która krzyczy 'gotowi do walki.''
Co sądzicie na ten temat? :wink:

Raczej nie byli to ludzie z Kielc, Poznania, Warszawy, Starej Miłosnej, Piaseczna, Krakowa, Nowego Sącza, Bytomia, Gliwic... :):)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2009 15:41

Ola42 napisał(a):Pod niektórymi teledyskami MPT na youtube natknęłam się na komentarze Polaków, w których pisali, że 'muzyka Thompsona, jego teksty, wyrażają poparcie dla Ustaszów i tym samym poparcie dla Niemiec.'

Ja sądzę, że nie znali tekstów jego piosenek.

Teksty piosenek MPT są przetłumaczone na język polski TU

Nie widzę w tekstach wyrazów poparcia dla Ustaszów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2009 18:58

Bocian napisał(a):
slapol napisał(a):

Aaaa... to widziałem!!! Stali na dziedzińcu pośród starych budynków i tam śpiewali, bo akustyka była dobra... Był tam taki jeden stary dziadek z brodą, to ten Thompson? :)

Nieee...Thompson to ta giwera, którą ten stary dziadek miał na plecach... :lol:
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.06.2009 19:05

slapol napisał(a):
Bocian napisał(a):
slapol napisał(a):

Nieee...Thompson to ta giwera, którą ten stary dziadek miał na plecach... :lol:

Drazen Zecic również miał , i syn Miso Kovaca , w tym sensie ;) że walczyli na froncie za dom ..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2009 19:35

Ola42 napisał(a):Pod niektórymi teledyskami MPT na youtube natknęłam się na komentarze Polaków, w których pisali, że 'muzyka Thompsona, jego teksty, wyrażają poparcie dla Ustaszów i tym samym poparcie dla Niemiec.' Pisali także, że 'zyskał on sławę dzięki podsycaniu nienawiści.' Oraz że 'używa faszystowskich symboli.' I 'potwierdza to młodzież na jego koncertach, która krzyczy 'gotowi do walki.''

Ola, żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat warto poczytać trochę o nim, o frontowej przeszłości i patriotyzmie, o historii Chorwacji, a także poczytać w/w teksty piosenek. Komentarze Polaków na youtube to nie jest wyznacznik prawdy o Thompsonie.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.06.2009 19:35

slapol napisał(a):poczytać w/w teksty piosenek. .

Niektore teksty są przetłumaczone na forum, także naprawdę warto poczytac. :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.06.2009 22:08

slapol napisał(a):

Ola, żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat warto poczytać trochę o nim, o frontowej przeszłości i patriotyzmie, o historii Chorwacji, a także poczytać w/w teksty piosenek. Komentarze Polaków na youtube to nie jest wyznacznik prawdy o Thompsonie.

Teksty MPT rzeczywiscie są patriotyczne :wink:
... puno Srba , puno Srba Neretva nosila ... 8O
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 26.06.2009 08:46

i niby ten tekst jest coś nie tego???

a co powiesz na nasze... teksty o miłości do "sąsiadów"

"szable w dłoń...bolszewika goń goń goń...."

a może...

"kiedy przyjdą podpalić dom....
...stań u drzwi bagnet na Broń...trzeba krwi...."

sprostowanie
przytoczony wyżej tekst utworu nie jest autorstwa Marko Perkovica vel Thompsona. To stara ustaszowska pieśń. Prawdą jest że zdażyło się w 2002 roku że Marko wykonał ten utwór raz czy dwa na koncercie...
Zamieszczony link to napewno nie Marko... hym Thompson ma zdecydowanie lepszy vokal :))
Ostatnio edytowano 26.06.2009 13:16 przez Bruno, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 09:33

...znaczy się, MY mamy prawo najeźdźcę pogonić z Ojczyzny, a Chorwaci nie, bo kilku się obrazi tekstami o wojnie ... :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2009 14:44

Problem jest jeden, roztrząsany przez moralistów -kombatantów... a mianowicie przynależność Cro do faszystowskiej części uczestników II wojny światowej. Gdyby Cro walczyła z Niemcami i o tym śpiewał Marco , to wszystko byłoby ok... Oczywiście użyłem skrótu Cro na wyrost, mając na uwadze część narodu chorwackiego.
Taką mają po prostu historię...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.06.2009 14:49

Bruno napisał(a):i niby ten tekst jest coś nie tego???

Prawdą jest że zdażyło się w 2002 roku że Marko wykonał ten utwór raz czy dwa na koncercie...

... O raz czy dwa za dużo :!:
Jeżeli MPT śpiewał ... to znaczy ,że jest faszystą i tyle :!:
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 26.06.2009 15:14

w sumie niech ci będzie...
ale nie musisz go oglądać, słuchać, grzebać po necie
...nie trać czasu i nerw
poza tym zawsze niechcący możesz wdepnąć w coś...
a wtedy sam zostaniesz faszystą.... jak ja... i paru innych tu !!:)
ZA DO SPREMNI!!!

acha i jak kogoś cytujesz...
nie wyrywaj wypowiedzi z kontekstu...bo to jest bardzo beee
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.06.2009 18:30

Bruno napisał(a):poza tym zawsze niechcący możesz wdepnąć w coś...

Potwierdzam. Ta choroba jest pierońsko zakaźna i przychodzi w najmniej spodziewanym momencie :D

pozdrav K
PS. Po mojemu mkm cytował poprawnie. Po prostu wyciął rzeczy nieistotne, a kontekst przecież jest dwa posty wyżej.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.06.2009 20:14

Bruno napisał(a):w sumie niech ci będzie...
ale nie musisz go oglądać, słuchać, grzebać po necie
...nie trać czasu i nerw
poza tym zawsze niechcący możesz wdepnąć w coś...
a wtedy sam zostaniesz faszystą.... jak ja... i paru innych tu !!:)
ZA DO SPREMNI!!!

acha i jak kogoś cytujesz...
nie wyrywaj wypowiedzi z kontekstu...bo to jest bardzo beee

... Najbardziej szkodliwa i zarażliwa w twórczości MPT dla Chorwatów , szczególnie młodego pokolenia , jest wrogość i nienawiść wobec Serbów . Jego antyserbizm jest nie do zniesienia . Krzewienie historycznych konfliktów przez tego artystę , jest po prostu chore . W Jego twórczości nie liczy się tyle muzyka , co to , kim jest i jaki światopogląd wyznaje . Ja czuję akurat sympatię zarówno do Chorwatów jak i Serbów ... Dlatego z Thompsonem mi nie po drodze ... BIJELO DUGME ... ZAKON ... ZA UVJEK :!:

...MPT ... faszyzm ... bardzo beee .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka