napisał(a) RobCRO » 07.06.2007 19:28
Koncert u Maksimiru bit će središnji i najveći u sklopu turneje Bilo jednom u Hrvatskoj, cijeli bend i ja želimo publici ne samo odsvirati pjesme nego im predočiti i sliku naše muzike, zaokružiti cijeli doživljaj i glazbeno i vizualno - govori Marko Perković Thompson u predvečerje velikog koncerta na zagrebačkom stadionu Maksimir u subotu 16. lipnja, na kojemu se očekuje između 40 i 50 tisuća ljudi.
Iako se u posljednja dva tjedna Thompsonova turneja odvijala uobičajenim ritmom, glazbenik iz Čavoglava cijelo je to vrijeme duhom bio na maksimirskoj pozornici, a fizički u iznimno zahtjevnoj organizaciji tog događaja.
Kada Marko Perković govori o slici muzike, aludira na sedam golemih LCD ekrana, koji bi zajedno s impresivnim light showom i pozornicom od 600 četvornih metara, nad kojom će se nadvijati 15-metarska skela, a okruživat će je dva svijetleća mača duljine 30 metara, trebali posjetiteljima pružiti sasvim nov doživljaj Thompsonovih pjesama. Kao i za gotovo sve ostalo, i za koncert na Maksimiru Thompson će reći da se nada da će proći dobro i obavezno dodati uzrečicu koju vrlo često koristi: ako Bog da.
Zašto smatrate da vam je maksimirski koncert važan u karijeri?
- Osjećam da sam dužan našem glavnom gradu Zagrebu jedan takav veliki koncert. S obzirom na zahtjevnost produkcije i samu veličinu stadiona, koji je naravno naš najveći, i ako Bog da na koncertu bude pun, bit će to poseban doživljaj. Vjerujem da će biti prava atmosfera, očekujem da će se stvoriti pravi naboj.
Jeste li zadovoljni prijemom albuma Bilo jednom u Hrvatskoj i dosadašnjim tijekom turneje?
- Ovo je petnaesti koncert i najvažnije je to što na ovoj turneji izvodimo svih dvanaest pjesama s novog albuma i stvarno smo ugodno iznenađeni što su sve te pjesme prošle kod ljudi, sve ih znaju i pjevaju zajedno s nama.
Kakva će biti playlista zagrebačkog koncerta, koliko starih stvari ćete odsvirati?
- Svirat ćemo pola starih pjesama i cijeli novi album.
Kako teče suradnja s Dinamom i Gradom Zagrebom?
- Uprava Dinama nam je u potpunosti izašla u susret, ne samo podrškom, nego su nam se i logistički stavili na raspolaganje i spremni su pomoći na bilo koji način.
Jeste li već slali pozivnice, primjerice, nekima od vodećih političara u Hrvatskoj? Pojedini ministri dosad su bili redoviti posjetitelji vaših koncerata...
- Ne šaljemo pozivnice s mišlju tko se čime bavi i na kakvoj je poziciji u društvu, već pozivamo svoje najbliže, obitelji, rodbinu i prijatelje.
Planirate li još na neki način pomoći svojem rodnom mjestu Čavoglavama, osim gradnjom crkve i ceste?
- Pa tu je okoliš crkve, golemi prostor, koji na neki način traži da ga se uredi. Planiram uz pomoć prijatelja i nekih firmi to napraviti, imamo dogovor s akademskim kiparom Mladenom Mikelinom da napravi veliki križ, raspelo, pa ćemo onda tražiti ljude koji to mogu asfaltirati i tako, ima puno posla.
Neću nastupati u predizbornim kampanjama
Hoćete li pjevati za nekoga u predizbornoj kampanji?
- Ne bih htio. Mene ne privlače stranke, više me zanimaju pojedinci, ima ih nekoliko koji su vrijedni spomena i žele pomoći Hrvatskoj, recimo Dragan Primorac je osoba koja je puno napravila i koja svojim radoma puno obećava i ja mu vjerujem da voli Hrvatsku. Profesor Josip Jurčević također, to su osobe koje su zanimljive, koje vrijedi podržati, a ovo strančarenje, tu se ne bih upuštao.
Što će biti sa Sarajevom, hoće li taj koncert ikada biti održan?
- Zovu me, vidjet ćemo što će biti od toga, ali uglavnom, ne odustajem. Nije dobro zatvarati vrata, meni je užasno žao što se sve dogodilo onako kako se već dogodilo, ali, što je tu je.
źródło: Jutarnji List