Witam
Jestem tu nowy więc od razu się witam!!!
Przeglądałem już forum, ale jest tu tego tyle, że mój mały rozumek nie moze tego ogarnąć. W tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji. Nie wiem jeszcze dokładnie jak i na jakiego typu pobyt.
Z jednej strony chciałbym zobaczyć zwiedzieć jak najwięcej - czyli objazdówka, z drugiej jednak pobyczyłbym się trochę na gorącej plaży - czyli wczasy. Kompromisowe rozwiązanie - pobyt ze zwiedzaniem (ale tak to tylko w Erze).
Z jednaj strony pojechałbym samochodem, ale nie byłem jeszcze za granicą autem, a poza tym nie chce mi się siedzieć za kółkiem - po prostu cały czas chciałbym odpoczywać czyli pozostaje autokar.
Musze przyznać, ze jestem grymaśny i dotyczczas żadna wycieczka czy wczasy nie zabrały mi tyle czasu i wysiłku by coś wybrać. Jedyna rozwiązanie to jechać tam kilka razy .
No ale... po odsianiu nieciekawych ofert. pozostały:
- wczasy w Makarskiej
- objazdówka ze zwiedzaniem z FUNCLUB
- wczasy gdzieś w oklicach Dubrownika.
Po tym przydługawym wstępie mam kilka pytań:
- czy w Chorwacji jest i czy warto korzystać z komunikacji autobusowej( coś jak nasz PKS), czy będąc np na wczasch w Makarskiej będę w stanie bez specjalnego wysiłku pojechć do Dubrownika czy Splitu i innych ciekawych miejsc? Czy koszt samodzielnej wycieczki będzie niższy niż koszt wycieczek fakultatywnych organizowanych przez rezydenta?
- polecicie moze jakieś inne dobre objazdówki połączone z wypoczynkiem?
- czy jest jakiś biuro podróży organizujące wczasy z dojazdem w Cvtat? Już szukałem, ale nie znalazłem może pomożecie.
- no i jak już się zdecyduję jechać samochodem to czy Makarska będzie tym optymalnym miejscem do wypoczynku i zwiedzania?
Przepraszam, jeżli się powtórzyłem z tematem, ale jak już wspomniałem wczasy akurat w Chorwacji kosztują mnie dużo wysiłku tzn sam wybór, czuję się jak osioł któremu w żłóby dano w jeden owsa w drugi siano....
pozdrawiam
tomek