Jako że Adriatyk i plaża, to nie jedyna forma "aktywności" jaką uprawiamy; bo oprócz tego jest jeszcze: motorowodniactwo, rowery, kajakarstwo, karawaning i góry, dlatego szukam pomocnego przyrządu. Wiele razy i w różnych okolicznościach korzystałem z ciekawych zdobyczy nauki jak: kompas, turystyczny GPS, czy kiedyś wysokościomierz. Niestety, wszystkie te przyrządy były oddzielne, a szukam czegoś w jednym opakowaniu. Stąd też moje pytanie do Was odnoście sprzętu. Ponieważ rozrzut moich farm wypoczynku jest dość duży, a jednocześnie nie są to formy wyczynowo - ekstremalne, poszukuję uniwersalnego urządzenia, które miałoby wysokościomierz, kompas i GPS z możliwościom zaznaczenia kilku punktów, lub tras, potrzebnych do powrotu. Dziś mam osobno dobry kompas igłowy, zegarek Casio - też z kompasem i do tego turystycznego Garmina etrex - tak zwanego żółtka. O ile w motorówce, czy w kajaku ilość gadżetów nie jest wielkim problemem, o tyle noszenie nadmiaru bagażu w plecaku w górach już nie koniecznie.
Czy możecie mi polecić jakiś przenośny odbiornik, nieciężkie urządzenie, które spełniałoby te oczekiwania? Nie musi być super firmowe, bogato wyposażone i nie musi mieć żadnych map. Wysokościomierz lepszy byłby chyba ten oparty na systemie GPS, niż metodzie barometrycznej, ale nie jest to bezwzględny wymóg. Pewnym ograniczeniem jest natomiast cena. Chciałbym na to coś wydać niewiele więcej niż 400 - 500zł.
Z góry dziękuję za wszelkie rady - Andrzej