Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kompas, GPS i wysokościomierz w jednym

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 14.10.2012 11:48

Jako że Adriatyk i plaża, to nie jedyna forma "aktywności" jaką uprawiamy; bo oprócz tego jest jeszcze: motorowodniactwo, rowery, kajakarstwo, karawaning i góry, dlatego szukam pomocnego przyrządu. Wiele razy i w różnych okolicznościach korzystałem z ciekawych zdobyczy nauki jak: kompas, turystyczny GPS, czy kiedyś wysokościomierz. Niestety, wszystkie te przyrządy były oddzielne, a szukam czegoś w jednym opakowaniu. Stąd też moje pytanie do Was odnoście sprzętu. Ponieważ rozrzut moich farm wypoczynku jest dość duży, a jednocześnie nie są to formy wyczynowo - ekstremalne, poszukuję uniwersalnego urządzenia, które miałoby wysokościomierz, kompas i GPS z możliwościom zaznaczenia kilku punktów, lub tras, potrzebnych do powrotu. Dziś mam osobno dobry kompas igłowy, zegarek Casio - też z kompasem i do tego turystycznego Garmina etrex - tak zwanego żółtka. O ile w motorówce, czy w kajaku ilość gadżetów nie jest wielkim problemem, o tyle noszenie nadmiaru bagażu w plecaku w górach już nie koniecznie.
Czy możecie mi polecić jakiś przenośny odbiornik, nieciężkie urządzenie, które spełniałoby te oczekiwania? Nie musi być super firmowe, bogato wyposażone i nie musi mieć żadnych map. Wysokościomierz lepszy byłby chyba ten oparty na systemie GPS, niż metodzie barometrycznej, ale nie jest to bezwzględny wymóg. Pewnym ograniczeniem jest natomiast cena. Chciałbym na to coś wydać niewiele więcej niż 400 - 500zł.
Z góry dziękuję za wszelkie rady - Andrzej
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 14.10.2012 16:24

A nie myślałeś o zagarku Casio?
Używam takie dwa od kilku lat.Wskazania zupełnie przyzwoite.A obecne ceny są dość przystępne.
Jeden jest na baterie solarne czyli zero problemu z bateriami na całe życie.

Albo jakiś PPC. Starszy czy używany model dostaniesz do 200-300 zł
I do tego program freeware który to ma wszystko czego potrzebujesz

==================================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 14.10.2012 17:21

Zegarki Casio miałem i mam, ale chyba nie ma takiego, który miałby GPS z możliwością zaznaczenie kilku punktów trasy, po których mógłbym wrócić i kosztowałaby mniej niż 1000zł. A nie wiem, co to jest ten PPC...?
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 14.10.2012 17:51

Pocket PC - palmtop

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.10.2012 18:23

Smartphone z androidem + aplikacje, natomiast nie jestem zwolennikiem by wszystko mieć w 1. Pada 1 urządzenie i zostaje Ci obserwacja słońca jeśli będzie na niebie. Kompas zostawiłbym sobie tradycyjny.
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 14.10.2012 18:30

Zgadzam się,najlepszy tradycyjny kompas.
Ja oprócz tych wszystkich cudów techniki zawsze mam i papierowe mapy i tradycyjny sprzęt.
Nie ma rzeczy niezawodnych..

================================
Obrazek
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.10.2012 08:17

Szczególnie zależy mi na prostym GPS-ie z możliwością zaznaczenie kilku punktów i wysokościomierzem w jednym. Kompasy zawsze zabieram tradycyjne, o mapach nawet nie wspominając. Po prostu nie chcę oddzielnie mieć 3 urządzeń.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.10.2012 09:19

Mój ArcS spełnia te wymagania w 100% a dodatkowo mogę z niego zadzwonić :wink:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.10.2012 10:35

Rysio, nieprawda. Twój telefon nie ma wysokościomierza!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.10.2012 10:59

Praktycznie każda nawigacja i aplikacja podaje wysokość w m.n.p.m :wink: Mam nawet darmową aplikację która robi wykres wysokości i prędkości i zapisuje to. Np "Moje trasy".

Edit: Klik.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.10.2012 11:39

Może i tak, ale lepiej chyba mi kupić zegarek na prawą rękę z wysokościomierzem za 200zł niż dużo droższy telefon (byłby to mój 3). Poza tym szukam możliwie prostego urządzenia, bez map, wykresów, bogatego menu. Czym prostsze i uboższe w bajery, tym lepsze.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 17.10.2012 16:42

Rysio napisał(a):Praktycznie każda nawigacja i aplikacja podaje wysokość w m.n.p.m :wink: Mam nawet darmową aplikację która robi wykres wysokości i prędkości i zapisuje to. Np "Moje trasy".

Edit: Klik.

kurcze....Działa na zasadzie Start-Stop? Jeżeli zostawie gdzieś samochód i pójdę "w siną dal", to mogę później odtworzyć trasę odwrotną, celem odnalezienia samochodu np.?

terenowiec - wybacz za wkręt.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.10.2012 12:36

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.10.2012 14:02

MRK napisał(a):kurcze....Działa na zasadzie Start-Stop? Jeżeli zostawie gdzieś samochód i pójdę "w siną dal", to mogę później odtworzyć trasę odwrotną, celem odnalezienia samochodu np.?

Do takich celów tego nie używałem, ale można by ten program w sumie do tego wykorzystać, tyle że nie "w automacie" lecz patrząc na ślad który masz zapisany.

terenowiec napisał(a):A czy macie jakieś zdanie na temat takich urządzeń: http://allegro.pl/bushnell-lokalizator- ... 93588.html
i
http://allegro.pl/lokalizator-gps-kompa ... 29068.html

Każda sójka swój ogonek chwali:

Niezawodność takiego rozwiązania polega na tym, że cała kula ziemska objęta jest zasięgiem Global Positioning System. Co ważne, Backtrack nie potrzebuje żadnych map, aby wskazać drogę powrotną! Jest to przewaga w stosunku do typowych nawigacji GPS, które bez mapy nie pomogą nam w lesie, nad jeziorem lub kiedy chcemy odnaleźć samochód na parkingu.

Dla mnie to niezbyt plusowy plus że nie ma pokrycia w mapach, bo nawet dłuższa wycieczka do lasu może się skończyć nad brzegiem rzeki, jeziora albo innej przeszkody terenowej. Na morzu może to być wyspa lub cały półwysep który będziesz musiał opłynąć by wrócić do punktu wyjścia.

W dalszym ciągu uważam że telefon np z automapą będzie zdecydowanie bardziej pomocny, bo w ostateczności możesz jeszcze z niego zadzwonić :wink:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 12.11.2012 10:01

W obsłudze - proste jak budowa cepa
Nie trzeba wgrywać żadnych map

http://allegro.pl/okazja-mini-lokalizat ... 62750.html

jeszcze lepsze bo na baterie

Kompas Bushnell

http://allegro.pl/kompas-lokalizator-gp ... 88417.html

http://allegro.pl/lokalizator-gps-kompa ... 04179.html

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone