Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kombi + namiot

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzegorztttt
Podróżnik
Kombi + namiot

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 14.06.2005 10:20

Hej!
Pierwszy raz jadę do Chorwacji
Planuje w tym roku trochę pozwiedzać rejony Dalmacji.
Mam parę pytań:
- jako że mam kombi i jedziemy we dwoje to na pojedyńczy nocleg dało by sie przenocowac w kombi(lub gołym niebem) po rozłożeniu siedzeń, wiec pytanie jak z noclegami pod chmurką , da rade znalezc jakies zacienione miejsca blisko morza?
- czy mozna wykupić pojedyńczy nocleg na kempingu , nie płacąc za namiot (spanie w kombi)
- jaką mapę Chorwacji kupić (zaznaczone kempingi , miejsca warte zwiedzenia
- w jakiej miejscowości rozbić sie na dłużej by była dobrą miejscowościa wypadową
- no i jakie kempingi polecacie ( w miare tanie, i zacienione bez nadmiernego tłoku)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 14.06.2005 10:24

grzegorztttt napisał(a):Hej!
Pierwszy raz jadę do Chorwacji
Planuje w tym roku trochę pozwiedzać rejony Dalmacji.
Mam parę pytań:
- jako że mam kombi i jedziemy we dwoje to na pojedyńczy nocleg dało by sie przenocowac w kombi(lub gołym niebem) po rozłożeniu siedzeń, wiec pytanie jak z noclegami pod chmurką , da rade znalezc jakies zacienione miejsca blisko morza?
- czy mozna wykupić pojedyńczy nocleg na kempingu , nie płacąc za namiot (spanie w kombi)
- w jakiej miejscowości rozbić sie na dłużej by była dobrą miejscowościa wypadową
- no i jakie kempingi polecacie ( w miare tanie, i zacienione bez nadmiernego tłoku)

W nocy zacienione miejsce blisko morza? Ależ masz wymagania...
Ech... chłopie, coś kombinujesz 8O
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 14.06.2005 10:31

Jestem śpiochem i nie chce by mnie słonko budziło.....po to zacienione!!
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 14.06.2005 10:40

grzegorztttt napisał(a):Hej!
Mam parę pytań:

Witaj, też mam kombi :wink: ale nie śpię w nim... bo mi przeszkadza lodówka, dwoje dzieci na tylnych siedzeniach i cała lista rzeczy, "których nie można zapomnieć" (dostępne na stronie Jacunia) a do tego poduszki mam jednorazowego użytku :twisted: :evil: i nie jest to zgodne z normami Unii Europejskiej...

A teraz na poważnie :) myślę, że jedną noc można pewnie przespać nawet bez rozkładania siedzeń ale chyba nie wypocznie się odpowiednio... inny wariant to karimaty lub materace i spanie w śpiworze pod gołym niebem... kolejne rozwiązanie to kupno dwuosobowego igloo w promocji podobno za około 30 zł i rozkładanie na pojedyncze noce...
Opłata za jedną noc za namiot jest bardzo niska więc chyba nawet nie ma co oszczędzać np. 20zł
Nie ma żadnych problemów z pobytem na kempingach po jednej nocy... po to one również są... nie rozbijając namiotu, nie płacisz za niego... jeżeli śpisz na stojąco pewnie byłoby jeszcze taniej... ale co to za spanie... sorry to znowu a to moje drugie ja się odezwało :oops:
Na mapach nie ma wszystkich kempingów... niektóre sa zlikwidowane... lepiej zaplanować na podstawie internetu lub folderów... Zwiedzać warto wszystko... znowu prośba o przeglądnięcie wybranych tematów z forum i podjęcie jakiejś decyzji... np. podróż śladami (... ... ... ) i tutaj można wstawić kogoś, czyje relacje nam się spodobają :wink:

Pozdrawiam
Józek
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 14.06.2005 10:58

Chłopie jak będziesz spać w kombi to i tak bedziesz musiał rozbić namiot by tam schować bagaże.
Idż po rozum do głowy i rozbij namiot na kombi .
Tylko zabierz z sobą takie przyssawki do rurek.
Rozbijanie namiotów na kombi jest pewnie bezpłatne.
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 14.06.2005 11:18

Bagaże będą w boxie dachowym - chłopie...
Spanie w kombi to ostateczność , by na jedną noc nie rozbijac namiotu...
Ostatnio edytowano 14.06.2005 11:55 przez grzegorztttt, łącznie edytowano 1 raz
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 14.06.2005 11:29

grzegorztttt napisał(a):Bagaże będą w boxie dachowym

8O 8O 8O
A zapomniałeś o gazie :wink: w boxie prawdziwy cromaniak przewozi gaz... i ewentualnie kamizelki odblaskowe...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 14.06.2005 11:30

Na większość już odpowiedzieli poprzednicy więc przeczytaj uważnie
Uwaga o rozbijaniu namiotu na samochodzie nie jest tylko żartem - widziałem takie rozwiązania, dość popularne we Francji zeby trochę grosza zaoszczędzic

grzegorztttt napisał(a):- jako że mam kombi i jedziemy we dwoje to na pojedyńczy nocleg dało by sie przenocowac w kombi(lub gołym niebem) po rozłożeniu siedzeń, wiec pytanie jak z noclegami pod chmurką , da rade znalezc jakies zacienione miejsca blisko morza?

Zacienione blisko morza do którego mozna dojechac samochodem
- takich miejsc nie ma lub prawie nie ma. To nie Polska czy Litwa gdzie na plażę wjeżdza się samochodem a drzewa rosną 100m od morza
Ale najważneijsze jest że w Hr w zasadzie nie wolno nocowac bez zameldowania. Nad ranem wzdłuż magistrali jeździ policja i sprawdza kto śpi na parkingu. Czasem mozna wytłumaczyć że jechałeś w nocy byłeś zmęczony i sie zatrzymałeś (w Hr nie wolno wg przepisów wsiadac za kierownicę jak sie jest zmeczony) ale czasem sprawdzają czy masz jakis rachunek za poprzedną noc. Jak cię 2 razy pod rząd złapią to mandat. A ci co jeżdżą kemperami to jeszcze bardziej są ścigani za nielegalne nocowanie. Jak chcesz spać na dziko to znajdz takie miejsce gdzie nikt nie przyjedzie (jak je znajdziesz) albo cofnij się od magistrali w głąb lądu na kilka km i na jakiejś lokalnej drodze można zanocować. Tylko co to za przyjemnosc - kempy nie są aż takie drogie zeby aż tak skąpić

grzegorztttt napisał(a):- jaką mapę Chorwacji kupić (zaznaczone kempingi , miejsca warte zwiedzenia

Ja bym proponował EuroCart Wybrzeże Dalmatyńskie - droga ale dobra.
A kempy to nie na mapie tylko w internecie trzeba poszukać a spis najlepiej w broszurkach na http://pl.croatia.hr/ razem z cennikiem na ten sezon

grzegorztttt napisał(a):- w jakiej miejscowości rozbić sie na dłużej by była dobrą miejscowościa wypadową

A na jakim obszarze???? bo to jest jakieś 1700 km lini brzegowej ile km dla Ciebie to jest wypad a ile wyprawa i co chesz zwiedzać?

grzegorztttt napisał(a):- no i jakie kempingi polecacie ( w miare tanie, i zacienione bez nadmiernego tłoku)

Znowu: na jakim obszarze, podaj pole rażenia rad bo kempów to oni mają coś koło 200 a z przydomowymi to więcej - toż to można książkę napisac. A do Archiwum zagladałeś? jest dział kempingi tam jest mnóstwo informacji
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 14.06.2005 12:01

interesuje mnie rejon południowej Dalmacji
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2005 08:48

mysmy spali w swoim kombiku na trasie - bylo OK. w cro pewnie tez da rade jednak nie probowalismy
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 27.06.2005 20:15

JoeF napisał(a):

8O 8O 8O
A zapomniałeś o gazie :wink: w boxie prawdziwy cromaniak przewozi gaz... i ewentualnie kamizelki odblaskowe...

A co to za gaz :?: :?: :?:

POZDR
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 27.06.2005 20:53

darrou napisał(a):
JoeF napisał(a):

8O 8O 8O

POZDR

Zaradny i oszczędny cro-Maniak w box'ie przewozi zapas benzyny, oleju napędowego lub gazu LPG... Przejazd może wtedy wychodzić dużo taniej, czasem "ostatecznie" tanio... :evil: :twisted:
CIEKAWY WĄTEK

Pozdrawiam
Józek
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 27.06.2005 21:14

Chyba nie te czasy :?:
I coś mi tu zalatuje ironią.

POZDR
marlon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon » 27.06.2005 21:53

JoeF napisał(a):
darrou napisał(a):
JoeF napisał(a):

8O 8O 8O

POZDR

Zaradny i oszczędny cro-Maniak w box'ie przewozi zapas benzyny, oleju napędowego lub gazu LPG... Przejazd może wtedy wychodzić dużo taniej, czasem "ostatecznie" tanio... :evil: :twisted:
CIEKAWY WĄTEK

Pozdrawiam
Józek

ten watek jest oczywiscie moj :D
niestey odpowiedzi na moje pytanie noe dostalem
mimo wszystko zabieram ze soba 40 litrow ON
niezatankuje po drodze ani kropeli na stacjach :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.06.2005 13:05

ten watek jest oczywiscie moj :D
niestey odpowiedzi na moje pytanie noe dostalem
mimo wszystko zabieram ze soba 40 litrow ON
niezatankuje po drodze ani kropeli na stacjach :)

to sie chlopaki dobrali :D
moze dołączą do waszej ekspedycji jeszcze jacys zwolenicy konserw(oczywiscie polskich)

i tak kampania HR w telewizji bedzie wyrzucaniem pieniedzy w bloto
bo oto bogaci turysci z polski przez 2 tygodnie nie zostawili zlamanej lipy

Powrót do Kempingi