napisał(a) Kir » 14.06.2005 11:30
Na większość już odpowiedzieli poprzednicy więc przeczytaj uważnie
Uwaga o rozbijaniu namiotu na samochodzie nie jest tylko żartem - widziałem takie rozwiązania, dość popularne we Francji zeby trochę grosza zaoszczędzic
grzegorztttt napisał(a):- jako że mam kombi i jedziemy we dwoje to na pojedyńczy nocleg dało by sie przenocowac w kombi(lub gołym niebem) po rozłożeniu siedzeń, wiec pytanie jak z noclegami pod chmurką , da rade znalezc jakies zacienione miejsca blisko morza?
Zacienione blisko morza do którego mozna dojechac samochodem
- takich miejsc nie ma lub prawie nie ma. To nie Polska czy Litwa gdzie na plażę wjeżdza się samochodem a drzewa rosną 100m od morza
Ale najważneijsze jest że w Hr w zasadzie nie wolno nocowac bez zameldowania. Nad ranem wzdłuż magistrali jeździ policja i sprawdza kto śpi na parkingu. Czasem mozna wytłumaczyć że jechałeś w nocy byłeś zmęczony i sie zatrzymałeś (w Hr nie wolno wg przepisów wsiadac za kierownicę jak sie jest zmeczony) ale czasem sprawdzają czy masz jakis rachunek za poprzedną noc. Jak cię 2 razy pod rząd złapią to mandat. A ci co jeżdżą kemperami to jeszcze bardziej są ścigani za nielegalne nocowanie. Jak chcesz spać na dziko to znajdz takie miejsce gdzie nikt nie przyjedzie (jak je znajdziesz) albo cofnij się od magistrali w głąb lądu na kilka km i na jakiejś lokalnej drodze można zanocować. Tylko co to za przyjemnosc - kempy nie są aż takie drogie zeby aż tak skąpić
grzegorztttt napisał(a):- jaką mapę Chorwacji kupić (zaznaczone kempingi , miejsca warte zwiedzenia
Ja bym proponował EuroCart Wybrzeże Dalmatyńskie - droga ale dobra.
A kempy to nie na mapie tylko w internecie trzeba poszukać a spis najlepiej w broszurkach na
http://pl.croatia.hr/ razem z cennikiem na ten sezon
grzegorztttt napisał(a):- w jakiej miejscowości rozbić sie na dłużej by była dobrą miejscowościa wypadową
A na jakim obszarze???? bo to jest jakieś 1700 km lini brzegowej ile km dla Ciebie to jest wypad a ile wyprawa i co chesz zwiedzać?
grzegorztttt napisał(a):- no i jakie kempingi polecacie ( w miare tanie, i zacienione bez nadmiernego tłoku)
Znowu: na jakim obszarze, podaj pole rażenia rad bo kempów to oni mają coś koło 200 a z przydomowymi to więcej - toż to można książkę napisac. A do Archiwum zagladałeś? jest dział kempingi tam jest mnóstwo informacji