Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komaryyyy Wrrrrryyy!!!!!!!!!

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 30.06.2005 21:49

newoytek napisał(a):Cześć.Byłem w Omiszu i z komarami jest tam tak.Do nocy ni chu chu.Ale połóż się spać przy otwartym oknie to oczywiście już są.Na to my Raida do prądu i po bólu.Ale Raid musi być świeżutki , płytka góra 2 dni.

czy takiego raida można stosować przy dziecku?

pozdrawiam
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 01.07.2005 18:02

Generalnie wszystkie fumigatory i elektrofumigatory sa w pewnym stopniu szkodliwe dla ludzi. Nie powinno sie ich stosowac w zamknietych pomieszczeniach np. cała noc. A juz wogule przy dzieciach i zwierzetach domowych (nawet rybkach w akwarium).

Polecam kupic jakas tania lampe owadobójcza - koszt od 30 do 70 zł za podstawowe modele z swietlówka ultrafioletową.
Taka lampa zwabia swaitłem owady do siebie i zabija je prądem płynącym w spirali otaczajacej swietlówke. Im wiecej volt idzie na spirale tym lepsza lampa ;)
Uzywam takiej i dziala doskonale.

Obrazek

pzdr
Ania87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania87 » 17.07.2005 16:58

Uwaga,uwaga.... Dla wybierających się na wsyspę Rab - wziąść środki przeciwko komarom :).... Parę dni temu mnie pokąsały.... grrrr swędzi...
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.10.2006 10:50

Witam,

ja byłem w tym roku w Sukosanie i nie było komarów, za to na kampingu takie dziwne robalki - podobne do karaluchów - właziły wszędzie. Wytrzepywaliśmy je potem z tobołków jeszcze w Polsce :)
Nie gryzły, ale jakieś to takie średnio przyjemne, jak rano znajdujesz w łóżku dwa, trzy zgniecione, a w nocy coś Ci łazi po twarzy :)
pozdrawiam
damian
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.10.2006 11:20

Czyżby to były prusaki :?: :?: 8O 8O Tych skurkowańców pozbywaliśmy się przez 5 lat 8O ale wreszcie się udało :devil:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.10.2006 11:36

Tylko mnie nie strasz, że przewiozłeś je do domku z Cro?? 8O Ja kilka znalazłem w domciu, ale wydaje mi się, że już ich nie ma. Wróciliśmy na koniec sierpnia. Potem jeszcze przez jakiś tydzień się pojawiały, ale wydaje mi się, że już ich nie ma.
pozdro
damian
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.10.2006 12:04

Nie przywiozłem ich z Chorwacji kupiliśmy mieszkanie z "lokatorami". Ale gdy już myśleliśmy, że ich nie ma pojawiały się całymi stadami na nowo. Potrafiło ich nie być całymi tygodniami a potem przypuszczały na nasze mieszkanie szturm w ilościach zastraszających. Dziennie zabijałem ok 10 - 15 szt. Aż w końcu 3 razy co pół roku braliśmy gościa od dezynfekcji dezynsekcji i deratyzacji, wyprowadzaliśmy się na 2 dni z domu a on robił swoje i pomogło :devil: . Oczywiście robił to przy mnie - dawał mi maskę i mu pomagałem odsuwać meble i zglądać w każdą szczelinę w domu. Wszystkie progi, listwy przypodłogowe ciągi wentylacyjne, no wszystko wszystko wszystko... Po dwóch dniach wracałem do domu pierwszy i zgarniałem dziadostwo na szufelkę. błeee paskudztwo. Także moja rada - nie bagatelizować tylko obserwować uważnie co się będzie działo.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.10.2006 12:15

Dzięki,
będę uważał :)
pozdrawiam
damian
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.10.2006 14:00

choć wcześniej komarów nie spotykałem w Cro to w tym roku miałem tą nieprzyjemność w Ivan Dolac. Siedziały skubane w dziurach w skałach przy brzegu gdzie fale ze słoną wodą nie dochodziły natomiast woda była - słodka deszczowa w tych miejscach. Gryzły wyłącznie na samych skałach i trochę na deptaku - przy kwaterce około 50 metrów od brzegu spotkałem przez tydzień może 3 szt.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 17.10.2006 10:26

Byłam w Makarskiej dwa tygodnie i komary nie były jakąś specjalną udręką. W ciągu dnia nie było wogóle, nocą kilka gdzieś w pokoju bzykało, ale elektryczny wkład na komaty dawał im radę :lol:
aninia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 10.06.2007 17:50

jestem w Chorwacji zawsze w lipcu i na Istrii komarów nie spotkałam natomiast w Stari Gradzie Paklenicy niedaleko Zadaru było ich sporo :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 10.06.2007 18:35

aninia napisał(a):jestem w Chorwacji zawsze w lipcu i na Istrii komarów nie spotkałam natomiast w Stari Gradzie Paklenicy niedaleko Zadaru było ich sporo :wink:

Na Hvarze raczej ich nie ma, za to skorpiony, modliszki, jaszczurki i niesamowite roje pszczół, nie wspominając o ichniejszych świerszczach. Ale były z nami zaprzyjaźnione... :papa:
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.06.2007 20:31

Wróciliśmy właśnie z Tucepi i ani jednego komara nie spotkaliśmy :D
aninia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 15.06.2007 13:39

Na Istrii też jest dużo jaszczurek i wszechobecne mrówki :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2007 13:52

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komaryyyy Wrrrrryyy!!!!!!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone