Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KRIS_WLKP
Odkrywca
Komaryyyy Wrrrrryyy!!!!!!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 28.05.2005 18:40

Zastanawiamy się z mężem jak wygląda sprawa z owadami w Chorwacji. Konkretnie interesują nas okolice Zadaru, Splitu i Makarskiej. Czy są tam komary albo inne gryzące stworzenia? Jeśli tak, to co najlepiej wziąć ze sobą (maści, spray'e - które są najlepsze)? Niestety mąż jest bardzo lubiany przez te paskudztwa i obawiamy się, że mogą nam one popsuć wyjazd. Prosimy Was, kochani Cromaniacy o info na ten temat. Każda informacja jest dla nas cenna!
Pozdrawiamy gorrrąco

Sylwia i Krzysiek
adam_oka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_oka » 28.05.2005 19:06

Komarów w Chorwacji raczej niema lub jest mało :) Ja żadnego nie widziałem Pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.05.2005 19:23

Hej!
W Dalmacji spotkałem większą ilość komarów tylko w jednym miejscu - w Srimie koło Sibenika. Poza tym prawie nie widziałem. Ale może jeszcze w niewielu miejscach byłem.
Mnie też komary kochają, widać jestem słodki. Żeby jeszcze wszystkie kobiety tak samo myślały ;)

A najwięcej jest w Ada Bojana, ale to już nie Chorwacja tylko Czarnogóra.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 28.05.2005 21:14

Generalnie komarów w Chorwacji się nie spotyka.
Dawno temu widziałem tu taki post, autorstwa chyba Leona tłumaczącego ten fakt. Pamiętam, że wynikało z niego, że komary można spotkać tylko w pewnych miejscach, tam gdzie występują określone warunki, w zasadzie związane z zanieczyszczeniem ściekami, głównie fekalnymi.

PozdraV
J.
WoYo
Croentuzjasta
Re: Komaryyyy Wrrrrryyy!!!!!!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 29.05.2005 16:01

KRIS_WLKP napisał(a):Zastanawiamy się z mężem jak wygląda sprawa z owadami w Chorwacji. Konkretnie interesują nas okolice Zadaru, Splitu i Makarskiej. Czy są tam komary albo inne gryzące stworzenia? Jeśli tak, to co najlepiej wziąć ze sobą (maści, spray'e - które są najlepsze)? Niestety mąż jest bardzo lubiany przez te paskudztwa i obawiamy się, że mogą nam one popsuć wyjazd. Prosimy Was, kochani Cromaniacy o info na ten temat. Każda informacja jest dla nas cenna!
Pozdrawiamy gorrrąco

Sylwia i Krzysiek

W tamtym roku zanotowałem obecność komarów w Bibinje koło Zadaru.
Sam nie wiem co mogło być przyczyną. Może ogromna ilość winorośli u gospodarzy.

Pozdrawiam
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 29.05.2005 23:52

Rok 2001 - Novalja na Pagu - trochę komarów było, ale nie jakieś wielkie ilości. Rok 2002 - Murter - prawdziwy atak. Pełno tego latało nocą, ale jakiś chorwacki elektyczny "raid" pomógł. Rok 2003 - Selce - nie zauważyłem ani jednego przez tydzień.
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 30.05.2005 07:14

W 2003 - Brodarica - komary były i trzeba było mieć jakieś odstraszacze. My nie mieliśmy i byliśmy b. wdzięczni poprzednim mieśzkańcom naszej kwatery, za to że nie spakowali wszystkiego przy wyjęździe.
2004 - Klenowica - komaró raczej nie było, odstraszacze już zabraliśmy i w tym roku też zabieramy. Nie jest to ogromna pozycja w bagażu, a przydać się może
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 31.05.2005 08:23

Generalnie komarów w CRO NIE MA - przynajmniej ich nie spotkałem,
natomiast we znaki dawały się kilka lat temu muchy ,które wyglądały jak "nasze" ,ale gryzły niemiłosiernie, w zeszłym roku na Hvarze z kolei wieczorami dokuczały małe meszki jak owocówki, i na skórze pozostawiały kątrzące się rany.
pozdrav :wink:
KRIS_WLKP
Odkrywca
wrr

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 31.05.2005 08:57

Czy OFF dzaiłą na chorwckie owady, czy możecie polecić coś innego.
Co się sprawdza przy namiocie, na wieczorne nasiaduchy??
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 31.05.2005 09:29

W ubiegłym roku w Okrug Gornji były te "latające pijawki", ale właścicielka apartamentów wyposażyła nas w Raid-a.
W tym roku na Rab i Krk zabieramy na wszelki wypadek swojego "odstraszacza".

Darek
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 31.05.2005 09:35

tzn. jakiego "odstraszacza" ?? co się najlepiej sprawdza pod namiotem - my jedziemy pierwszy raz pod namiot ;-)
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 31.05.2005 09:45

Za bardzo Ci nie pomogę. My zawsze śpimy w apartamentach więc Raid lub inne podobne "paskudztwo".
To co mi w tej chwili przychodzi do głowy, to do spania przedłużacz od gniazdka i raida do namiotu (chyba stężenie oparów nie będzie dodatkowo usypiające :lol: ) a na wieczorne nasiadówki to chyba ogrodowe świece "antykomarowe".

Darek
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 31.05.2005 10:26

Osobiście spotkałem sie z jedynymi żrącymi owadami- mrówkami , takie brunatne i bardzo szybkie, jak wlazły mi do otwartego auta to dotkliwie pogryzły dzieciaka. Po za tym spotkałe jakieś wije około 6-8 cm, chodzace po ścianach ale nie wiem czy gryza . Profilaktycznie paskudztwo ubiłem! Taki ze mnie drań .
Korala
Croentuzjasta
Re: Komaryyyy Wrrrrryyy!!!!!!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 01.06.2005 22:25

KRIS_WLKP napisał(a):Zastanawiamy się z mężem jak wygląda sprawa z owadami w Chorwacji. Konkretnie interesują nas okolice Zadaru, Splitu i Makarskiej. Czy są tam komary albo inne gryzące stworzenia? Jeśli tak, to co najlepiej wziąć ze sobą (maści, spray'e - które są najlepsze)? Niestety mąż jest bardzo lubiany przez te paskudztwa i obawiamy się, że mogą nam one popsuć wyjazd. Prosimy Was, kochani Cromaniacy o info na ten temat. Każda informacja jest dla nas cenna!
Pozdrawiamy gorrrąco

Sylwia i Krzysiek

Generalnie komary w Chorwacji są, tyle że nie wszędzie.
Nie było takiego roku żeby nas nie żarły, ale nie potrafiliśmy w 100% określić gdzie się ich na pewno nie spotka bądź spotka.
Sprzyjają im miejsca "zakrzaczone" mokradła i rozlewiska czyli płytka ciepła woda, więcej jest w maju niż w lecie.
Na wyspach rzadziej, na stałym lądzie częściej.
Jak sucho i gorąco to mniej jak wilgotno to więcej.

Jako zabezpieczenie stosujemy:
spray przeciw komarom OFF na kark i kostki (dosyć skuteczny)
żarzące się spirale (zapomniałem nazwy, ale są w większości sklepów)
Wkładek "do kontaktu" raczej nie stosujemy bo zazwyczaj mamy do dyspozycji tylko 12 V, ale również są skuteczne.

a "po" najlepszy fenistil

na szczęście w prawie każdym sklepie można kupić coś na komary
(co zresztą potwierdza tezę że komary w Chorwacji są)
goska_owl
Plażowicz
Komary

Nieprzeczytany postnapisał(a) goska_owl » 23.05.2006 21:05

Czy w Chorwacji sa komary? Jeśli tak to w jakim terminie jest ich najwiecej?
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies