Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 21.08.2019 08:19

Havena napisał(a):Żadnych jaj sobie nie robię. Jesteśmy strasznie pogryzieni. Atakują między 17-19. Naprawdę masakra. Wczesnej byliśmy na kempingu, dramat. Teraz na kwaterze w okolicach Trogiru. Mam nadzieje, ze w Zadarze odpuszcza. Weź na wszelki wypadek off i fenistil. Nie zaszkodzi, a może pomoc.
Łukasz, widocznie zaczynaja kąsać podczas dziesiątego pobytu, my tez do tej pory nie mieliśmy z nimi problemu ;)

Pozdrawiam,
Havena

Może rzeczywiście są tacy, których komary uwielbiają kąsać. ..a innych nie. Masz rację lepiej coś zabrać ze sobą.
Pozdrawiam i udanego wyjazdu życzę
MrM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrM » 21.08.2019 08:55

Może w niektórych rejonach BV są komary, a w niektórych nie. Baska rozciąga się na ok 1,5 km, a np. komar tygrysi lata w promieniu 150m od "bazy". Ponieważ stworzenia typu komar, mucha końska czy kleszcz darzą mnie olbrzymią sympatią :roll: , w tym roku na wszelki wypadek jestem wyposażony w płyny z 30% deet i elektrofumigatory :wink:
antila
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antila » 21.08.2019 10:17

Jestem na KrK wioska Porat wieczorami i pojawiają się komary koło naszego apartamentu, ale mieszkamy tuż przy lesie. W centrum i na plaży komarów brak
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 21.08.2019 16:59

Havena napisał(a):Łukasz, widocznie zaczynaja kąsać podczas dziesiątego pobytu, my tez do tej pory nie mieliśmy z nimi problemu ;)

Pozdrawiam,
Havena

To nas omijają :lol: mieszkamy w pierwszej linii brzegowej w centrum, tutaj ich nie ma. Zresztą wieczorami spacerujemy z dziećmi po Baśce i nie powiedziałbym żeby tu były komary. :papa:
antila
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antila » 22.08.2019 16:46

Takie coś nas gryzie
image.jpeg
MrM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrM » 22.08.2019 17:50

Moim zdaniem na zdjęciu jest komar tygrysi. Niestety ten gatunek może przenosić wiele niebezpiecznych dla człowieka chorób.
antila
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antila » 22.08.2019 18:10

Też mi tak wygląda Czyli stwierdzam, że na wyspie występują komary tygrysie i to dość licznie.
marcopolo015
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopolo015 » 29.08.2019 02:51

Witam.
W lipcu byłem w Primosten, W pierwszą noc chociaż mieliśmy zamknięte okno ( klimka ) tak nas pogryzły komary że córka miała 7 dni bąble. Gospodyni dała nam zapach lawendy do gniazdka i codziennie wymienialiśmy wkład od tego momentu nie było już żadnego komara w apartamencie.
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 29.08.2019 05:39

Właśnie wstałam i tak mnie w nocy jakiś dziad pogryzł.. W tym roku są komary i mocno tną, Zaostrog
Havena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 29.08.2019 08:59

Teraz jesteśmy w Zatonie pod Zadarem i ZERO komarów! A nie, widziałam jednego w łazience, ale samiec, nie dziabał;) W efekcie wszystkie rany po BV wyleczone i będę mle wspominać pobyt.

Pozdrawiam,
Havena
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 31.08.2019 08:12

W Trpanj są i gryzą :D .
jober19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jober19 » 16.06.2020 20:14

Widać na riwierze Makarskiej jest sporo komarów tygrysich - czy w Chorwacji zdarzają się zakażenia chorobami tropikalnymi wskutek pogryzienia tych komarów?
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 18.06.2020 08:35

Zdrowy rozsądek i coś przeciw komarom to trzeba zabrać.
Ja nie słyszałem o jakichś przypadkach co nie znaczy że ich mogło nie być.

W zeszłym roku w PL też jakiś naukowiec spotkał ten rodzaj komarów.

W CRO komary są cholernie szybkie (przystosowane do życia w tamtym klimacie) to nie tak jak w Polsce że za nic komara to nawet dziecko potrafi.
robeau
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robeau » 26.06.2020 22:57

Ma ktos najnowsze informacje odnosnooe komarow w chorwacji?
Czy na wyspach typu Murter nie jest ich wiecej jak ktos gdzies napisał?????
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 26.06.2020 23:03

w Omis sa ale nie duzo. Dzieciaki pare babli maja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies