Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GSM
Cromaniak
Re: jak tam z komarami ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 22.07.2013 14:58

Olejki waniliowy oraz lawendowy są znane z tego iż odstraszają komary i meszki.Wchodzą również w skład niektórych specjalistycznych sprejów przeciw tym owadom.Natomiast jeżeli chodzi o różnego rodzaju związki chemiczne to najważniejszy jest tzw. DEET http://pl.wikipedia.org/wiki/N,N-Dietylo-m-toluamid i należy szukać preparatów które go zawierają(jeżeli krwiopijców jest bardzo dużo to takie z jak największym jego stężeniem,udziałem).
Jeszcze dodam,że najwięcej tych gadzin jest w północnej Skandynawii oraz takiej samej Rosji(np. okolice Murmańska) gdzie sprzedają specjalne kombinezony,osłony,siatki,kapelusze itp które chronią biwakujących w leśnych terenach bo same preparaty na niewiele się zdają
horror
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) horror » 22.07.2013 15:14

na "moje " polskie komary niestety nie działały zadne ofy, brosy i olejki. Próbowaąłm wszytskiego. Jedyne co mi pomagało to moskilex (polecam zdesperowanym). Na Pagu teraz komarów poki co mnie ma jakoś dużo, systematycznie się odkomarzam tym specyfikiem. Za to mam problem z czymś niezidentyfikowanym. Gryzie mnie ciagle, zwlaszcza w nocy. Może sa to jakies małe meszki.Na to niestety nie znalazłam jeszcze rozwiazania ;/
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 22.07.2013 17:56

GSM napisał(a):Olejki waniliowy oraz lawendowy są znane z tego iż odstraszają komary i meszki.Wchodzą również w skład niektórych specjalistycznych sprejów przeciw tym owadom.Natomiast jeżeli chodzi o różnego rodzaju związki chemiczne to najważniejszy jest tzw. DEET http://pl.wikipedia.org/wiki/N,N-Dietylo-m-toluamid i należy szukać preparatów które go zawierają(jeżeli krwiopijców jest bardzo dużo to takie z jak największym jego stężeniem,udziałem).
Jeszcze dodam,że najwięcej tych gadzin jest w północnej Skandynawii oraz takiej samej Rosji(np. okolice Murmańska) gdzie sprzedają specjalne kombinezony,osłony,siatki,kapelusze itp które chronią biwakujących w leśnych terenach bo same preparaty na niewiele się zdają

Oj nie tylko w okolicach Murmańska :wink:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 22.07.2013 20:31

bluesman napisał(a):Cres, kemp Baldarin były :) jeszcze ugryzło mnie w rękę jakieś ustrojstwo, po którym miałem dużą opuchliznę i potężnie powiększył mi się węzeł chłonny pod pachą. Ból przez 5 dni.
Może skorpion?Nigdy nie widziałem,ale chyba żyją w Cro?
stalowy.mis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stalowy.mis » 22.07.2013 22:43

a czy ktoś jest aktualnie na Ciovo i może mi powiedzieć jak tam wygląda sprawa komarów ?
juliaszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) juliaszek » 23.07.2013 18:28

lukasz22i napisał(a):
xxlgreg_ napisał(a):To ja powiem tak. Obecnie prawie riviera makarska tzn. Mimice (20 km od Makarskiej). Jak ktoś się wybiera ZABIERAĆ wszystko co możliwe przeciw komarom. Ja jestem 5 raz w Chorwacji i tylu komarów nie widziałem. A jak komuś znudzą się komary to jest "na zapleczu" milion meszek. I nie wiem co lepsze. Moja córka i znajomych syn pogryzieni jakby mieli ospę. Nasz gospodarz mówi że nie widział tu tyle komarów przez całe życie. Ja zażartowałem że Polacy w walizkach przywieźli komary bo tyle ich tu jest (Polaków i komarów) :)

Ja jestem 15km od Makarskiej tj. Igrane i komarów brak :)

Ej, nooo. Ja tydzień temu wróciłem z Igrane a ugryzienia pozostały na mych nogach do dzisiaj. W dzień było spokojnie jednak w nocy to jakaś masakra. Już w locie się wpijały i były bardziej upier...we niż te polskie. Jedyna szansa to pozamykać okna szczelnie i załączyć klimę. Drugi tydzień tak żyłem i niestety nie mogłem cieszyć się firankami fruwającymi poziomo od wiatru schodzącego z Biokova. Gospodyni nawet była zaskoczona ilością tego dziadostwa w tym roku.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 23.07.2013 21:14

bluesman napisał(a):Cres, kemp Baldarin były :) jeszcze ugryzło mnie w rękę jakieś ustrojstwo, po którym miałem dużą opuchliznę i potężnie powiększył mi się węzeł chłonny pod pachą. Ból przez 5 dni.

Znajomego też jak coś dużego i szarego dziabło za uchem na wodospadach KRKA to strasznie spuchło i węzeł po pachą wywaliło że nie mógł biegów zmieniać.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 23.07.2013 21:20

Rok temu w sierpniu w Mimicach ani jednego nie mieliśmy komara,ale tydzień wcześniej będąc w Seget k.Trogiru już można było być pogryzionym przez nie
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 23.07.2013 21:22

juliaszek napisał(a):
lukasz22i napisał(a):
xxlgreg_ napisał(a):To ja powiem tak. Obecnie prawie riviera makarska tzn. Mimice (20 km od Makarskiej). Jak ktoś się wybiera ZABIERAĆ wszystko co możliwe przeciw komarom. Ja jestem 5 raz w Chorwacji i tylu komarów nie widziałem. A jak komuś znudzą się komary to jest "na zapleczu" milion meszek. I nie wiem co lepsze. Moja córka i znajomych syn pogryzieni jakby mieli ospę. Nasz gospodarz mówi że nie widział tu tyle komarów przez całe życie. Ja zażartowałem że Polacy w walizkach przywieźli komary bo tyle ich tu jest (Polaków i komarów) :)

Ja jestem 15km od Makarskiej tj. Igrane i komarów brak :)

Ej, nooo. Ja tydzień temu wróciłem z Igrane a ugryzienia pozostały na mych nogach do dzisiaj. W dzień było spokojnie jednak w nocy to jakaś masakra. Już w locie się wpijały i były bardziej upier...we niż te polskie. Jedyna szansa to pozamykać okna szczelnie i załączyć klimę. Drugi tydzień tak żyłem i niestety nie mogłem cieszyć się firankami fruwającymi poziomo od wiatru schodzącego z Biokova. Gospodyni nawet była zaskoczona ilością tego dziadostwa w tym roku.

Widocznie już się najadły i zapadły w wieczny sen :D My od kilku dni całe wieczory spędzamy na dworze + balkon i jeszcze mnie żaden nie ugryzł, ba...nawet ich nie widuje :papa:
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 24.07.2013 05:05

Wczoraj rozmawiałem z naszą gospodynią w Marusici, mówi że nie zauważyła żeby było więcej tych gadzin. A ją też wyjątkowo lubią.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 24.07.2013 08:37

wojtek_p napisał(a):Wczoraj rozmawiałem z naszą gospodynią w Marusici, mówi że nie zauważyła żeby było więcej tych gadzin. A ją też wyjątkowo lubią.

A nasza znajoma powiedziała, że jest ich dużo więcej niż w ub. roku :D
W które miejsce do Marusici jedziecie i kiedy ?
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 24.07.2013 08:51

kemilia napisał(a):
wojtek_p napisał(a):Wczoraj rozmawiałem z naszą gospodynią w Marusici, mówi że nie zauważyła żeby było więcej tych gadzin. A ją też wyjątkowo lubią.

A nasza znajoma powiedziała, że jest ich dużo więcej niż w ub. roku :D
W które miejsce do Marusici jedziecie i kiedy ?

W które miejsce...hm, jest to domek pani Jasny która prowadzi agencję ATA, tuż obok przystanku autobusowego. Wyjeżdżamy 09.08. Niestety w tym roku miała ten termin tylko od soboty.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 24.07.2013 09:37

aaa to nawet nie wiem gdzie to :)
my mamy nizej, ale jedziemy jutro !!!!
pozdrawiam
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 24.07.2013 09:57

kemilia napisał(a):aaa to nawet nie wiem gdzie to :)
pozdrawiam

To udanego wypoczynku i podziel się proszę świeżymi info po powrocie :D
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 24.07.2013 10:07

wojtek_p napisał(a):
kemilia napisał(a):aaa to nawet nie wiem gdzie to :)
pozdrawiam

To udanego wypoczynku i podziel się proszę świeżymi info po powrocie :D

Obiecuję :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone