Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mickanovi
Croentuzjasta
Re: jak tam z komarami ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 09.07.2013 15:49

Słyszałem, że używana dmuchana lala postawiona w bezpiecznej odległości od biesiadujących jest w stanie odwrócić uwagę sporej populacji komarów :D
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 09.07.2013 17:31

Jestem mega zdziwiony waszymi wypowiedziami. 8O Jadę do Chorwacji po raz n-ty i nigdy nie spotkałem chociażby jednej sztuki komara vel komarzycy (m.in z tego też powodu bardzo sobie cenię śródziemnomorski klimat). Jedynie w zeszłym roku na starym przejściu w Goricanie tak france gryzły, że ledwo zdołałem autko zatankować w drogę powrotną.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 09.07.2013 20:48

saturn_18 napisał(a):Jestem mega zdziwiony waszymi wypowiedziami. 8O Jadę do Chorwacji po raz n-ty i nigdy nie spotkałem chociażby jednej sztuki komara vel komarzycy (m.in z tego też powodu bardzo sobie cenię śródziemnomorski klimat). Jedynie w zeszłym roku na starym przejściu w Goricanie tak france gryzły, że ledwo zdołałem autko zatankować w drogę powrotną.

Szczęśliwiec...
W 2011 na Krk gryzły jak wściekłe. W ubiegłym roku w Marusici też nieźle dziabały.
Ale nie znechęcą nas tak łatwo :mrgreen:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.07.2013 07:38

wojtek_p napisał(a):
saturn_18 napisał(a):Jestem mega zdziwiony waszymi wypowiedziami. 8O Jadę do Chorwacji po raz n-ty i nigdy nie spotkałem chociażby jednej sztuki komara vel komarzycy (m.in z tego też powodu bardzo sobie cenię śródziemnomorski klimat). Jedynie w zeszłym roku na starym przejściu w Goricanie tak france gryzły, że ledwo zdołałem autko zatankować w drogę powrotną.

Szczęśliwiec...
W 2011 na Krk gryzły jak wściekłe. W ubiegłym roku w Marusici też nieźle dziabały.
Ale nie znechęcą nas tak łatwo :mrgreen:

W ub. roku w Marusici ( 15-28 lipiec ) nie było komarzyc :)
W tym roku niestety są :(
Strasznie gryzą na wyspie Bracz - info z wczoraj, cytuję " kuwa mamy pyski poszatkowane przez komary- masakra"
Cytat nr 2 " Nasze specyfiki nie działają, masakra!" Cytat nr 3 "Koniecznie się zabezpieczcie ( przed komarami) bo można zwariować"... Jednak bez zabić komarzycę się nie obędzie
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 10.07.2013 07:40

Cromaniacy !!!
a jak z komarami jest w Rovinj i okolicach ?

Pozdrav
betinaJ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) betinaJ » 10.07.2013 08:24

czy wyspa Krk /Malinska/ tez opanowana przez te france?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.07.2013 08:58

to nawet nie chodzi o różne miejscowości,jesteśmy aktualnie w Vodicach i na naszej kwaterze komarów znikoma ilość a u znajomych dwieście metrów dalej nie da rady na tarasie posiedzieć.
wycieczkovva
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wycieczkovva » 12.07.2013 09:31

Na Półwyspie Peljesac nie spotkałam ani jednego komara, ale to było na początku czerwca, może jeszcze za wcześnie na te przebrzydłe gadziny?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.07.2013 10:02

Co Wy do cholery z tymi komarami. Dziabnijcie tak z 0,5 litra Rakiji 50% na osobę, zagryżcie burkiem z serem - gwarantuje, że żaden komar Was nie ukąsi. Sprawdzone na Rivierze Makarskiej.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 12.07.2013 10:07

darek1 napisał(a):Co Wy do cholery z tymi komarami. Dziabnijcie tak z 0,5 litra Rakiji 50% na osobę, zagryżcie burkiem z serem - gwarantuje, że żaden komar Was nie ukąsi. Sprawdzone na Rivierze Makarskiej.

Ja tak robię, ale co z dziećmi?
WojtekW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 12.07.2013 10:09

Polecam wziąć Raida, takiego do kontaktu, żeby przesypiać normalnie noce, bez tych "upierdliwców". Wieczorem, na tarasie przeszkadzały w spożywaniu miejscowych trunków, ale tylko przez jakiś czas.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.07.2013 10:12

wojtek_p napisał(a):
darek1 napisał(a):Co Wy do cholery z tymi komarami. Dziabnijcie tak z 0,5 litra Rakiji 50% na osobę, zagryżcie burkiem z serem - gwarantuje, że żaden komar Was nie ukąsi. Sprawdzone na Rivierze Makarskiej.

Ja tak robię, ale co z dziećmi?

Wysmarować Rakiją :evil:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 12.07.2013 10:48

A słyszeliście o kocimiętce w spray'u ? Ponoć działa 10 x silniej niż substancje z wysokoprocentowym stężeniem DEET. Czytałam troszkę o tym ziele i pojawiają się obawy, ze poza komarami, możemy zostać zaatakowani miejscowymi kotami :D :D :D Kolejny z naturalnych specyfików anty-komarowych to wysmarowanie się olejkiem do ciasta- migdałowym lub waniliowym. Ostatnio polecił mi to tata, który będąc na rybach zastosował to rozwiązanie z pozytywnym skutkiem.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 12.07.2013 10:49

kemilia napisał(a): Kolejny z naturalnych specyfików anty-komarowych to wysmarowanie się olejkiem do ciasta- migdałowym lub waniliowym. Ostatnio polecił mi to tata, który będąc na rybach zastosował to rozwiązanie z pozytywnym skutkiem.

To znaczy? Złowił "na siebie" jako migdałową przynętę szczupaka? :)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 12.07.2013 10:53

sneer napisał(a):
kemilia napisał(a): Kolejny z naturalnych specyfików anty-komarowych to wysmarowanie się olejkiem do ciasta- migdałowym lub waniliowym. Ostatnio polecił mi to tata, który będąc na rybach zastosował to rozwiązanie z pozytywnym skutkiem.

To znaczy? Złowił "na siebie" jako migdałową przynętę szczupaka? :)

Nie szczupaka, tylko suma afrykańskiego :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone