Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kemilia
Cromaniak
Re: jak tam z komarami ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 08:33

Czyli jednym słowem M A S A K R A !!!! A moja Amcia ma alergię na to dziadostwo, bo po ukąszeniu 2 tyg. ma obrzęk :( Nie wiecie, czy jest na to jakiś lek na receptę czy coś ?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.07.2013 08:40

kemilia napisał(a):Czyli jednym słowem M A S A K R A !!!! A moja Amcia ma alergię na to dziadostwo, bo po ukąszeniu 2 tyg. ma obrzęk :( Nie wiecie, czy jest na to jakiś lek na receptę czy coś ?

Moja córka też ma na nie alergię :(
Nie wiem nic o specjalnych lekach, też chętnie się dowiem. Stosuję środki prewencyjne: spray na dziecko, plasterki, siatki do okien - bezczelnie wożę ze sobą zestawy siatka + taśma i naklejam gospodarzom na okna, potem zdejmuję przed wyjazdem. Po - fenistil, wapno...
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 03.07.2013 08:46

Mikromir napisał(a):
kemilia napisał(a):Czyli jednym słowem M A S A K R A !!!! A moja Amcia ma alergię na to dziadostwo, bo po ukąszeniu 2 tyg. ma obrzęk :( Nie wiecie, czy jest na to jakiś lek na receptę czy coś ?

Nie wiem nic o specjalnych lekach, też chętnie się dowiem. Stosuję środki prewencyjne: spray na dziecko, plasterki, siatki do okien - bezczelnie wożę ze sobą zestawy siatka + taśma i naklejam gospodarzom na okna, potem zdejmuję przed wyjazdem. Po - fenistil, wapno...

Dwa lata temu naszą małą też poważnie pogryzły. Poszedłem do apteki i mówię że coś na komary, pani pyta przed czy po? Wziąłem to i to. Maść po ugryzieniach nazywała się chyba Synopen, rewelacja! Niestety nie wiem czy ma to jakieś skutki uboczne, z językiem chorwackim kiepsko u mnie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.07.2013 08:48

Dzięki za info :-)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.07.2013 08:50

bouli1978 napisał(a):Właśnie wróciłem z Rogoźnicy. Komarów cała masa.

Och, te komary w Rogoźnicy na wyspie to ja jeszcze po 7 latach pamiętam :x
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 08:52

Mikromir napisał(a):

No to mamy ten sam zestaw podręczny :)
Córcia nauczyła się, że jak "kopruch" ją ugryzie to ma nie drapać, ale trzylatce ciężko opanować ten odruch.
Chyba przed wyjazdem pójdziemy do pediatry, może Pani Doktor pomoże.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.07.2013 09:03

Nie wiem czy takim maluchom (córka niedługo skończy 4) można wit. B podawać? Choć to pewnie bez znaczenia, bo paskudztwo takie niedobre, że żadne chyba małe dziecko tego nie wchłonie... ;-)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 03.07.2013 09:07

Mikromir napisał(a):Nie wiem czy takim maluchom (córka niedługo skończy 4) można wit. B podawać? Choć to pewnie bez znaczenia, bo paskudztwo takie niedobre, że żadne chyba małe dziecko tego nie wchłonie... ;-)

Nie wiem czy jest sens. Kiedyś próbowałem tego na sobie. Żadnych zmian w zachowaniu komarów nie zauważyłem. Myślę że lepszym rozwiązaniem jest używanie odstraszaczy w sprayu. Kupiłem w Chorwacji w aptece (nie pamiętam nazwy), miał piękny zapach i działał bardzo dobrze :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.07.2013 09:11

wojtek_p napisał(a):
Mikromir napisał(a):Nie wiem czy takim maluchom (córka niedługo skończy 4) można wit. B podawać? Choć to pewnie bez znaczenia, bo paskudztwo takie niedobre, że żadne chyba małe dziecko tego nie wchłonie... ;-)

Nie wiem czy jest sens. Kiedyś próbowałem tego na sobie. Żadnych zmian w zachowaniu komarów nie zauważyłem. Myślę że lepszym rozwiązaniem jest używanie odstraszaczy w sprayu. Kupiłem w Chorwacji w aptece (nie pamiętam nazwy), miał piękny zapach i działał bardzo dobrze :D

Pewnie masz rację, nigdy też nie wiadomo, czy się nie przedawkuje środka doustnego.
Z polskich sprayów dla dzieci mam przetestowany Orinoko junior - działał nawet w extra trudnych wiejsko-leśnych warunkach :-)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 09:14

wojtek_p napisał(a):

Też tak trzeba będzie zrobić.
Z domu zabiorę sprawdzonego Brosa + wapno w syropie + Fenistil w żelu.
A na miejscu trzeba będzie kupić coś ichniejszego :) Może lepiej zadziała na "ich" komary ☺
marpie7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marpie7 » 03.07.2013 09:25

Ludzie gdziekolwiek jedziecie bierzcie ze sobą arsenał przeciw
komarom. Nie wiadomo czego więcej komarów czy mrówek. Jestem na Ciovo - plaga!!! Ratunkuuuuuu!!!
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 09:34

marpie7 napisał(a):Ludzie gdziekolwiek jedziecie bierzcie ze sobą arsenał przeciw
komarom. Nie wiadomo czego więcej komarów czy mrówek. Jestem na Ciovo - plaga!!! Ratunkuuuuuu!!!

Zawsze tak robię, nawet teraz- w pracy-w torebce mam Brosa :) :lol:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 03.07.2013 10:18

wojtek_p napisał(a):
Mikromir napisał(a):

Dwa lata temu naszą małą też poważnie pogryzły. Poszedłem do apteki i mówię że coś na komary, pani pyta przed czy po? Wziąłem to i to. Maść po ugryzieniach nazywała się chyba Synopen, rewelacja! Niestety nie wiem czy ma to jakieś skutki uboczne, z językiem chorwackim kiepsko u mnie.

Rewelacyjna maść. Co roku kupuję na zapas bo u nas nie ma odpowiednika. Używaliśmy zarówno u dziecka jak i na sobie samych. Raczej nie masz się czego obawiać (chyba, że ktoś z Was ma uczulenie na jakiś składnik leku). Synopen świetnie sprawdza się również jako lek na oparzenia słoneczne. :papa:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 10:22

No własnie szukałam zamiennika Synopen na Googlach, ale nic nie znalazłam :)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 03.07.2013 10:41

kemilia napisał(a):No własnie szukałam zamiennika Synopen na Googlach, ale nic nie znalazłam :)

Ja szukałem zaraz po powrocie. Wygląda na to, że jest ich lokalny specyfik, ale fakt że działa rewelacyjnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone