Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chmary komarów spotkałem w Srimie koło Szibenika i na czarnogórskiej Ada Bojanie.
A w zeszłym roku to ich pewnie wszędzie było więcej bo takie wilgno-zapleśniałe było tamto lato
komary oczywiście są, ale podczas moich pobytów w Cro jeszcze nigdy nic mnie nie użarło (za pierwszym razem zaopatrzyłem się w środki przeciw insektom, niepotrzebnie zresztą) za to w Polsce strrasznie cierpie z powodu komarzyc, szczególnie w nocy.
Andrzej G napisał(a):Byłem w ubiegłym roku we wrześniu i może nie było ich wiele ,ale wystarczą 2 sztuki aby zepsuc pół nocy.W tym roku obowiązkowo biorę środki przeciw komarom
pozdr
Byłam na Hvarze dwukrotnie i ani razu nie miałam do czynienia z komarami:) Mam nadzieje,ze bedzie tak i tym razem:) Wyjazd juz w sierpniu:)
W tym roku nie widziałem ani jednego komara. Plagą na dzikich plażach w Igrane i Živogošče były natomiast duże muchy z wielkimi zielonymi patrzałkami. Muchy te straszliwie kąsały osoby wychodzące z wody - ciekawostka. Codziennie ukatrupialiśmy ze 4-5 takich much. Ugryzienie bardziej wkurzające od komara, na łokciu nawet paskudny strup się zrobił.
W tamtym roku bylam w Chorwacji pod koniec sierpnia, zwiedzilam cale wybrzeze od północy po Dubrownik, spalismy na polach namiotowych ale nie w namiotach tylko obok namiotu na matercu w strojach kapielowych i zadnego komara nie widzialam doslownie ani jednego, w ogole zadnych tego tupu owadów tam nie bylo, jedynie wciaz cykajace cykady, ech... mam nadzieje, ze w tym roku tez uslysze ten wspanialy dzwiek:)
Kochani właśnie wróciliśmy z Chorwacji [okolice Sibenika a dokładnie Primosten] komarów nie ma;nia ma także much.Jedynie sporo było mrówek ale nieuciążliwych bo niekąsających.A tak w ogóle to pierwszy raz w Cro i dai Boże nie ostatni,jetem zauroczona i teraz cromaniactwem zarażam zajomych.
jezdze do cro juz pare lat w rozne miejsca i moze doslownie widzialem 1 komara,natomiast co do komarzyc to bylo duzo i calkiem laddne w bikini i topples
Potwierdzam :Srima i Vodice koniec sierpnia i początek września - 2 lata z rzędu zatrzęsienie komarów -tylko wieczorami - takie malutkie, że przechodziły przez ichniejsze moskitery. Raid pomagał!!!
W Baska Voda i Tucepi nie spotkaliśmy ani jednego!!! Pozdrawiam . Krysia
Skoro jest to problem, może stworzymy jakąś mapę komarów w Chorwacji bo doświadczenia są bardzo zróżnicowane. Nadsyłajcie dane w układzie okres lata (od - do) i rejon, a nawet dokładniej - kamp. Może będzie to przydatne jeśli uda się odnaleźć jakąś zależność.
Ja zgłaszam swój typ z ubiegłego roku: Orasac (Dalmacja) od 6 - 20 sierpnia, liczba komarów = 0
Pozdrawiam