Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chmary komarów spotkałem w Srimie koło Szibenika i na czarnogórskiej Ada Bojanie.
A w zeszłym roku to ich pewnie wszędzie było więcej bo takie wilgno-zapleśniałe było tamto lato
komary oczywiście są, ale podczas moich pobytów w Cro jeszcze nigdy nic mnie nie użarło (za pierwszym razem zaopatrzyłem się w środki przeciw insektom, niepotrzebnie zresztą) za to w Polsce strrasznie cierpie z powodu komarzyc, szczególnie w nocy.
Andrzej G napisał(a):Byłem w ubiegłym roku we wrześniu i może nie było ich wiele ,ale wystarczą 2 sztuki aby zepsuc pół nocy.W tym roku obowiązkowo biorę środki przeciw komarom
pozdr
Byłam na Hvarze dwukrotnie i ani razu nie miałam do czynienia z komarami:) Mam nadzieje,ze bedzie tak i tym razem:) Wyjazd juz w sierpniu:)
W tym roku nie widziałem ani jednego komara. Plagą na dzikich plażach w Igrane i Živogošče były natomiast duże muchy z wielkimi zielonymi patrzałkami. Muchy te straszliwie kąsały osoby wychodzące z wody - ciekawostka. Codziennie ukatrupialiśmy ze 4-5 takich much. Ugryzienie bardziej wkurzające od komara, na łokciu nawet paskudny strup się zrobił.
W tamtym roku bylam w Chorwacji pod koniec sierpnia, zwiedzilam cale wybrzeze od północy po Dubrownik, spalismy na polach namiotowych ale nie w namiotach tylko obok namiotu na matercu w strojach kapielowych i zadnego komara nie widzialam doslownie ani jednego, w ogole zadnych tego tupu owadów tam nie bylo, jedynie wciaz cykajace cykady, ech... mam nadzieje, ze w tym roku tez uslysze ten wspanialy dzwiek:)
Kochani właśnie wróciliśmy z Chorwacji [okolice Sibenika a dokładnie Primosten] komarów nie ma;nia ma także much.Jedynie sporo było mrówek ale nieuciążliwych bo niekąsających.A tak w ogóle to pierwszy raz w Cro i dai Boże nie ostatni,jetem zauroczona i teraz cromaniactwem zarażam zajomych.
jezdze do cro juz pare lat w rozne miejsca i moze doslownie widzialem 1 komara,natomiast co do komarzyc to bylo duzo i calkiem laddne w bikini i topples
Potwierdzam :Srima i Vodice koniec sierpnia i początek września - 2 lata z rzędu zatrzęsienie komarów -tylko wieczorami - takie malutkie, że przechodziły przez ichniejsze moskitery. Raid pomagał!!!
W Baska Voda i Tucepi nie spotkaliśmy ani jednego!!! Pozdrawiam . Krysia
Skoro jest to problem, może stworzymy jakąś mapę komarów w Chorwacji bo doświadczenia są bardzo zróżnicowane. Nadsyłajcie dane w układzie okres lata (od - do) i rejon, a nawet dokładniej - kamp. Może będzie to przydatne jeśli uda się odnaleźć jakąś zależność.
Ja zgłaszam swój typ z ubiegłego roku: Orasac (Dalmacja) od 6 - 20 sierpnia, liczba komarów = 0
Pozdrawiam
Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.
Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.