Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tmach
Globtroter
Re: jak tam z komarami ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmach » 28.06.2013 11:08

czerwiec 2013 (16-26) - trogir, baśka, hvar - sporo , bardzo sporo . Na Campingu w Milnej na Hvarze w nocy jakieś opryski robili,
JEDIdarkSIDE
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JEDIdarkSIDE » 28.06.2013 11:24

tmach napisał(a):czerwiec 2013 (16-26) - trogir, baśka, hvar - sporo , bardzo sporo . Na Campingu w Milnej na Hvarze w nocy jakieś opryski robili,

Też byłem w czerwcu żeby tak strasznie było to nie załważyłem :D może wieczorami... fakt kilka z nich zjadlem podróżując bez kasku na moto ale SMACZNE BYŁY :mrgreen:
gorboduc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gorboduc » 28.06.2013 12:53

Byłam na Pagu pod koniec czerwca 2010, nie było wcale komarów. W tym roku w tym samym terminie na Makarskiej - całe chmary, moje dzieci bardzo źle to zniosły, miały po kilkadziesiąt ukąszeń. Niestety środki typu Mugga słabo działały. Za to w drodze powrotnej nocowaliśmy w Tokaju, zaraz nad rzeką(a właściwie dwiema dużymi rzekami) i nie widziałam ani jednego komara - muszą jakieś opryski stosowac.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2013 13:06

gorboduc napisał(a):Byłam na Pagu pod koniec czerwca 2010, nie było wcale komarów.

Czy ktoś wie jaka jest teraz sytuacja z komarami na Pagu?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.06.2013 13:31

Mikromir napisał(a):
gorboduc napisał(a):Byłam na Pagu pod koniec czerwca 2010, nie było wcale komarów.
Czy ktoś wie jaka jest teraz sytuacja z komarami na Pagu?

Na Pagu (tej niewielkiej jego części na jakiej byłam :oczko_usmiech:) komarów nie zauważyłam,
natomiast w Biogradzie były...
Może nie takie chmary jak na mojej działce wczoraj 8O,
ale to pierwszy raz kiedy w Chorwacji pogryzły mnie komary :evil:
fire
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fire » 28.06.2013 19:31

Jestem w Nin i tutaj komarow cale chmary, od dwoch dni bierzemy witamine B 12, zakupiona w miejscowej aptece i jakby nam odpuszczaja, ale przestalismy wychodzic poznym wieczorem na taras i to jest smutne, ze trzeba siedziec w srodku przy zamknietych oknach i drzwiach ....dzieci z apartamnetu ponizej cale tak pokasane, ze az szkoda na nie patrzec... moje pija do tego wapno , bo kilka paskudnych odczynow na skorze maja .. .wczoraj bylismy w Zadarze , na promenadzie jakies lataly ale w mniejszej ilosc...tam gdzie wiecej krzewow,zarosli, blotka , jakis rozlewisk ze stojaca woda tam i wiecej tego paskudztwa tak mysle.
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 28.06.2013 21:15

Ja tydzień temu zakupiłem w ogrodniczym środek przeciw komarom (niecałe 20PLN za 50ml środka rozpuszczanego w 5l wody) i spacyfikowałem to "dziadostwo" spryskując wszystkie iglaki i krzewy oraz zacienione miejsca w obejściu mojego domu. W instrukcji było napisane, że działa w ciągu 0,5 godziny i rzeczywiście - jak wychodziłem wieczorem, żeby przygotować sprzęt di wymieszać ten "zajzajer" z wodą, to atakowały mnie całymi stadami, jakby wiedziały co zamierzam. Pod koniec oprysku, który zajął mi trochę ponad pół godziny, nie było już widać prawie żadnej aktywności z ich strony. Teraz mogę sobie siedzieć na podwórku do późna i sporadycznie jakiś przyleci od sąsiada - zastanawiam się, czy nie powiesić na płocie jakiejś tabliczki ostrzegawczej :D
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 28.06.2013 21:34

mickanovi napisał(a):Ja tydzień temu zakupiłem w ogrodniczym środek przeciw komarom (niecałe 20PLN za 50ml środka rozpuszczanego w 5l wody) i spacyfikowałem to "dziadostwo" spryskując wszystkie iglaki i krzewy oraz zacienione miejsca w obejściu mojego domu. W instrukcji było napisane, że działa w ciągu 0,5 godziny i rzeczywiście - jak wychodziłem wieczorem, żeby przygotować sprzęt di wymieszać ten "zajzajer" z wodą, to atakowały mnie całymi stadami, jakby wiedziały co zamierzam. Pod koniec oprysku, który zajął mi trochę ponad pół godziny, nie było już widać prawie żadnej aktywności z ich strony. Teraz mogę sobie siedzieć na podwórku do późna i sporadycznie jakiś przyleci od sąsiada - zastanawiam się, czy nie powiesić na płocie jakiejś tabliczki ostrzegawczej :D

Mógłbyś podać nazwę tego środka.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.06.2013 21:51

....i jak długo działa...
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 28.06.2013 22:02

na istri komarów nie stwierdzono :D
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 28.06.2013 23:27

Jutro sprawdzę - zostawiłem sobie opakowanie w garażu na wszelki wypadek.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 29.06.2013 05:25

u mnie na osiedlu w Wawie też psiukają takim dziadostwem 150 zł za 1litr i jak do tej pory widziałem 2 komary (pryskają co 2 tygodnie)
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 29.06.2013 08:27

Czyżby jakiś wyjątkowy wysyp komarów w tym roku w Chorwacji? Mam nadzieję, że w lipcu słońce tak tam przysmaży, że wytępi w pień to robactwo :)
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 29.06.2013 09:00

przez ostatnie 13 lat byłem w Chorwacji jakieś 100 dni i widziałem 2 komary ha! :)
ania85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania85 » 29.06.2013 09:16

Mnie w zeszlym roku regularnie robily pobudke kolo 4 nad ranem:) bzyyyyyyyy nie mowiac o tym jaka pogryziona bylam:) mam nadzieje ,ze e w tym roku bedzie lepiej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone