Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 23.05.2006 21:30

komary sa,
najwiecej ich jest w lecie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2006 22:08

goska_owl napisał(a):Czy w Chorwacji sa komary? Jeśli tak to w jakim terminie jest ich najwiecej?

Komary zarówno w Chorwacji, jak i w innym miejscu są niegrożne.
Najbardziej grożne są komarzyce :wink:
http://www.komary.com.pl/
O komarach w Cro było trochę tu:
forum/viewtopic.php?t=7020&sid=7
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 24.05.2006 06:12

to prawda,
jak rozroznić komara od komarzyce????
jak ugrizie, to komar!!
jak ugryzła to komarzyca!!
dagarts
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dagarts » 24.05.2006 10:36

W ubiegłym roku w sierpniu w okolicach Zadru były komary.Musieliśmy kupować różne środki, żeby nas nie pożarły.
Adam,K
Cromaniak

Postnapisał(a) Adam,K » 24.05.2006 11:52

dagarts napisał(a):W ubiegłym roku w sierpniu w okolicach Zadru były komary.Musieliśmy kupować różne środki, żeby nas nie pożarły.

A ja byłem w czerwcu w okolicach Zadaru i nie widziałem ani 1 komara :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2006 15:22

Byłem w Chorwacji kilkukrotnie, zawsze spałem na kempingach pod namiotem w różnych regionach: Istria, Kvarner, Dalmacja (od riwiery Zadar do riwiery Makarska)-przeważnie na przełomie lipca/sierpnia i żadna komarzyca mnie nie ugryzła, i chmary komarzyc i komarów nie widziałem na żadnym kempingu (być może te komarzyce wolą pomieszczenia i gryzą w apartamentach :wink: )
Puszcza41
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Puszcza41 » 24.05.2006 19:46

W zeszłym roku pod koniec sierpnia w okolicy Zadaru było mnóstwo komarów. Najpierw walczyliśmy z nimi mechanicznie, ale biała ściana apartamentu strasznie na tym cierpiała. Potem zastosowaliśmy chemię w postaci preparatu Raidd (chyba tak to się pisze) wkładanego do kontaktu. Pomagało, tylko że co dwa dni trzeba było wymieniać wkłady. W tym roku zabierzemy sprzęt komarobójczy z Polski...
AgaKon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) AgaKon » 24.05.2006 20:21

hehe ale się uśmiałam
i znowu płeć żeńska wszytskiemu winna :lol:

a teraz na poważnie czy lampa na komary wystarczy na kempingu :?: :?: :?: cz\y jednak trzeba się dodatkowo smarować :?: :?:
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 24.05.2006 21:05

Komay - "Chorwackie" są troche inne niż w Polsce, mniejsze ale bardziej upirdliwe.
Nazwijmy że jest to szczep podobny do moskitów (ale prosze sie nie denerwować nie roznoszą malarii), ponieważ byłem kilka razy w afryce więc wypróbowałem środek na ten szczep nazywa sie MUGGA prod szwajcarskiej można to kupić bez problemów w slepach dla podróżników, jest super działa ok 6 godzin polecam w rolce najbardziej wydajny, przyjemny zapach. cena ok 20zł. Gorąco polecam.
W Chorwacji działałbardzo dobrze.
Ps. nadmieniam że nie jestem dytrybutorem tego prodyktu, a tylko dość mocno uczulonym człowiekiem na to świństwo.
tomala
Odkrywca

Postnapisał(a) tomala » 25.05.2006 22:45

Bylem w na chorwackich campach na przelomie czerwca i lipca i w sierpniu nie spotkalem zadnych komarow i nie bylo zadnych problewmow z inymi latajacymi stworami tylko cykady wszechobecne na ktore po kilku gdz nie zrwaca sie juz uwagi. przebywalem na srodkowym wybrzezu okolice Zadaru i trogiru i oludnie Dubrownik
Malenna
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Malenna » 26.05.2006 08:01

W ubieglym roku w Rogoznicy (niedaleko Promostenu) komary pierwszej nocy bardzo pogryzly naszego synka. Ale wystarczylo posmarować go kazdej nocy środkiem homeopatycznym wypróbowanym na Mazurach, gdzie otaczały nas całe chmary komarów... i juz żaden nie odważył się zbliżyć. Sama też stosowałam i polecam... żel nazywa sie Dapis czy Daspis, oś w tym stylu...
A wspomnaine komary towarzyszyly nam kazdej nocy w apartamencie w terminie 15.07-1.08.
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 28.05.2006 11:33

"Bo z komarami nigdy nie wie, oj nie wie się..." :) Tak naprawdę, to wszystko zależy od tego, gdzie się jest... Na Rabie nie było pół komara, za to koło Zadaru zatrzesienie :( Ja przezornie zabieram już z Polski wtyczki do kontaktu z Raidem i Offa do smarowania:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2006 12:07

moondku-gdzie dokładnie koło Zadaru było zatrzęsienie komarów, bo mnie w Zatonie żadna komarzyca nie ugryzła :lol:
Ostatnio edytowano 05.07.2008 12:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Andrzej G
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Andrzej G » 28.05.2006 12:11

Byłem w ubiegłym roku we wrześniu i może nie było ich wiele ,ale wystarczą 2 sztuki aby zepsuc pół nocy.W tym roku obowiązkowo biorę środki przeciw komarom

pozdr
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 28.05.2006 12:40

Janusz Bajcer napisał(a):moondku-gdzie dokładnie koło Zadaru było zatrzęsienie komarów, bo mnie w Zatoni żadna komarzyca nie ugryzła :lol:

Januszku, w Petrcane, czyli przysłowiowy rzut beretem od Zatonu :) Czyli dobrze mówię, że "z komarzycami niegdy nie wie, oj nie wie się" :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Komary - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies