Ponieważ o tej sympatycznej niewielkiej, spokojnej miejscowości na forum jest mało informacji (choć ostatnio kolega RafVFD nieco ją opisał) wrzucam kilka zdjęci i opis:
Komarna- niewielka, letniskowa miejscowość w południowej Dalmacji, leżąca przy drodze nr 8 w kierunku na Dubrownik, w miejscu gdzie nie dociera już chorwacka autostrada, a rozpościerają się przepiękne widoki na Deltę Neretwy.
Sama miejscowość - niewielka, jeden sklepik, jedna konoba, male boisko i plac zabaw dla dzieci.
Komarna sama w sobie może zaoferować dwie niewielkie plaże kamyczkowe w samym centrum, oraz dużą żwirową plażę położoną nieopodal (ok 5-10 minut spacerkiem). Z uwagi na tarasowa zabudowę, jest dość długi, oświetlony "deptaczek" wzdłuż morza, połączony z lokalnymi uliczkami - miejsca do wieczornych spacerów więc nie brakuje.
Co mnie zauroczyło w tej miejscowości ?
Cisza i spokój- turystów znacznie mniej niż w miejscowościach bardziej znanych, obleganych ( co za tym idzie stosunkowo niskie
ceny)
Sympatyczna plaża, duża, z niewielkimi kamyczkami nie za głęboka, nie za płytka, taka w sam raz
Komarna to znakomita baza wypadowa w południowej Chorwacji - zaledwie kilka kilometrów od granicy z Bośnią, warto więc wspomnieć o kilku z nich:
- Delta Neretwy - zielona odmiana skalistej Chorwacji - ciekawa sama w sobie
- Bośnia w zasięgu ręki czyli oczywiście Mostar (65km), Blagaj, Pocitelj, Medzjugorie, ale też i Neum 10km (tanie zakupy)
- Dubrownik (75 km)
- cały półwysep Pelejesac - do Orebica 90 km lądem lub przez Ploce promem, Ston 20km - czy fajna piaszczysta plaża Prapratno
35km
- Smrden Grad - malownicze ruiny położone w górach "nad" Klekiem
- przesympatyczni gospodarze u których mieszkaliśmy ( Vila Leko - Drazan i Ozana Leko) - mogę tylko polecić z chęcią bym tam
wrócił
To był nasz piąty pobyt w Chorwacji, trochę ten kraj poznaliśmy, ktoś mógłby powiedzieć, że Komarna to miejscowość w Chorwacji
jak jedna z wielu, a jednak dla mnie niepowtarzalna, niebanalna, urokliwa.
Na potwierdzenie tych słów zdjęcia:
- duża plaża
- zachód
- Delta- ujście Neretwy do Adriatyku- płytko, ciepło
- Droga do Smrden Grad
- Widok na Klek z góry
- prawie jak nad Bałtykiem - piaszczysta plaża Prapratno