Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory Jordanii i Egiptu

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.02.2009 23:57

Już jest noc,coraz wiecej turystów ciągnie na występy do" Krainy Fantzjii"
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 28.02.2009 19:27 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.02.2009 09:47

petris napisał(a):Wybraliśmy się o zachodzie słońca,kiedy nie ma turystów aby zrobić zdjecia z ulicy baśni.

To są niektóre niewidziane przez nas foty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

petris napisał(a):Dziekuję!! Walczę z tym od dłuższego czasu.
Może jeszcze wrócę do krainy fantazjii,jesli sie podoba

Petris, zrób cytuj i zobaczysz różnicę, gdzie trzeba dopisać /s640

Obrazek
Tak wyglada link bez podania rozmiaru zdjęcia u Ciebie nawet gdy je widzisz my NIE

Obrazek
Tak wygląda poprawiony i widoczny u wszystkich.

Tak możesz szybko poprawić to ci już jest.

Ale żeby tego nie trzeba było robić, należy pamiętać o zaznaczaniu w picasie rozmiaru zdjęcia. Widać, że prawie zawsze robisz to poprawnie, tylko czasami z pośpiechu nie. Wtedy picasa będzie wiedzieć w jakim rozmiarze chcesz mieć link do zdjęć.

Pozdrawiam Lidia
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.02.2009 12:34

Lidia K napisał(a):
petris napisał(a):Wybraliśmy się o zachodzie słońca,kiedy nie ma turystów aby zrobić zdjecia z ulicy baśni.

To są niektóre niewidziane przez nas foty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

petris napisał(a):Dziekuję!! Walczę z tym od dłuższego czasu.
Może jeszcze wrócę do krainy fantazjii,jesli sie podoba

Petris, zrób cytuj i zobaczysz różnicę, gdzie trzeba dopisać /s640

Obrazek
Tak wyglada link bez podania rozmiaru zdjęcia u Ciebie nawet gdy je widzisz my NIE

Obrazek
Tak wygląda poprawiony i widoczny u wszystkich.

Tak możesz szybko poprawić to ci już jest.

Ale żeby tego nie trzeba było robić, należy pamiętać o zaznaczaniu w picasie rozmiaru zdjęcia. Widać, że prawie zawsze robisz to poprawnie, tylko czasami z pośpiechu nie. Wtedy picasa będzie wiedzieć w jakim rozmiarze chcesz mieć link do zdjęć.

Pozdrawiam Lidia
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.02.2009 12:42

Znowu coś skrewiłam :oops:

Wieeeeelkie dzieki!!Coś jestem na bakier z ta techniką :? co jakiś czas prosiłam o pomoc Jacunia czy Krzysia przy różnych problemach.Jestem Ci bardzo wdzieczna że zwrócilas na to uwagę ,no i za naukę :)

:D :D petris
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.02.2009 12:49

Powoli doganiam Twoją relację Marysiu. Kolorowe rybki przepiękne. Trochę z Twoich miejsc zobaczyłam w listopadzie ub.r. Ale z Góry Nebo miałaś zdecydowanie lepsze widoki!!!

Ten plastikowy Egipt strasznie mi ciśnienie podnosił. Już to pisałam tu i tam :lol: Ale jak się już z niego wyjedzie na pustynię, to jest już bardziej fascynująco.

Pozdrawiam! :papa:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.02.2009 13:04

shtriga napisał(a):Powoli doganiam Twoją relację Marysiu. Kolorowe rybki przepiękne. Trochę z Twoich miejsc zobaczyłam w listopadzie ub.r. Ale z Góry Nebo miałaś zdecydowanie lepsze widoki!!!

Ten plastikowy Egipt strasznie mi ciśnienie podnosił. Już to pisałam tu i tam :lol: Ale jak się już z niego wyjedzie na pustynię, to jest już bardziej fascynująco.

Pozdrawiam! :papa:

Witaj.!Lubiłam, pustynię,byłam wiosną,sliczna-ukwiecona,nocą tajemnicza.Nigdy nie mów nigdy ,ale ja mowie nigdy pustyna.Miałam nieszczęscie być na pustyni w chwili przylotu bocianów.Setki ,setki.martwych bocianów i to nie pojedynczo, tylko olbrzymie cmentarzysko prawie jeden przy drugim :cry: w wsród nich setki z otwartymi dziobami konające ,nie to nie na moje nerwy.Do dzisiaj się nie mogę otrząsnąć.Kilka zdjec z pustyni tej w Egipcie duzo zdrowia mnie kosztowało To był szok.
A Egipt nie jest plastikowy jest wspaniały.Szczególnie rejs po Nilu.

Acha!! jeszcze jedno jak fascynuje Cię pustynia, wybierz sie z przewodnikiem na Wadi Rum z namiotami, na kilka dni.Na wycieczce 5 godzinnej-bylam bardzo zadowolona- na Wadi Rum opowiadała mi o niej i jej wspaniałościach, jakie można obejrzec, jedna osoba,opowieśc byla baaaaardzo interesujaca :)

A ja czytam o Afryce południowej-ale to tylko marzenie. :(
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.03.2009 19:57

Na chwile wróciłam do Rejsu po Nilu.Staram się zreperować skaner.
Wspomnienia z balu w galabijach na promie Lady Shofia.
Obrazek

No i płyniemy dalej..
[img]http://lh4.ggpht.com/_TzhyBWswOzk/Sawra3-k-yI/AAAAAAAAGCg/dzz486JrlGk/s720/olbrzymy%[/img]
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.03.2009 17:26

A wiec koniec mojej podróży. :( Najwyższy czas jechać na lotnisko i wrócić do naszej pięknej :) ,zielonej mimo pazdziernika Polski.Pisze te słowa,kiedy wiosna coś nie chce do nas zawitać, wciąż zima przysypuje pierwsze wiosenne kobierce kwiatów, mam nadzieje, że i pustynie zakwitną kolorowo,a jest to bajeczne widowisko.Może swoimi zdjęciami zacheciłam do zobaczenia przeróżnych kolorów,.posmakowac innych smakow ,lub odpocząć nad morzem cieplutkim z kolorowymi rafami i rybkami, których kolory zmuszaja do usmiechu nawet wtedy gdy oddychasz przez fajkę :) Nie mam tu zdjęć z Kairu,który jest bardzo ciekawy i z rejsu po dolnym i górnym Nilu.Wszystkich cudach z przed tysiecy lat.Mam nadzieje ,że zobaczymy to na zdjęciach naszych globtroterów,których zdjęcia podziwiam.A opowieści o przygodach w górach czytam z nutką smutku,że ja tak wysoko już nie wejdę.Ale na bok smutki przedemną jeszcze wiele munrosów. :wink: :roll:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.03.2009 17:38

:( Lotnisko

Obrazek

Juz poprawiłam.
Ostatnio edytowano 16.03.2009 12:24 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 15.03.2009 19:27

Jak to koniec? Nie ukrywam, że mocno się przyzwyczaiłam, że zwiedzam z Tobą tamtejsze okolice, i niby wiedziałam, że kiedyś będziecie musieli przywędrować na lotnisko, ale że już... :D

pozdrawiam serdecznie
:D :D :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.03.2009 08:27

petris napisał(a):A wiec koniec mojej podróży.

Może swoimi zdjęciami zacheciłam do zobaczenia przeróżnych kolorów,.posmakowac innych smakow ,lub odpocząć nad morzem cieplutkim z kolorowymi rafami i rybkami, których kolory zmuszaja do usmiechu.....

Towarzyszyłam Ci Petris w podróży przez te kilka zimowych tygodni. Wprowadziłaś mnie i zachęciłaś do zainteresowania się bliżej przede wszystkim Jordanią, ale i przy okazji i całym regionem. Kolory zachwycają i starożytne zabytki imponują aktualnym stanem i ogromem. Wiele z tego co pokazałaś na zdjęciach zapamiętam na długo. A na zawsze zapamiętam Twój wstrząsający opis umierających bocianów na pustyni. Dlaczego muszą ginąć, czy bociany umierały z wycieńczenia, czy z powodu polowań jakie sobie wieśniacy urządzają w czasie ich przelotu nad północną Afryką i Bliskim Wschodem?

Dzięki za Kolory.
Pozdrawiam i życzę spełniania afrykańskich marzeń.
Lidia
Ostatnio edytowano 16.03.2009 18:30 przez Lidia K, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.03.2009 18:07

petris napisał(a): Może swoimi zdjęciami zacheciłam do zobaczenia przeróżnych kolorów,.posmakowac innych smakow ,lub odpocząć nad morzem cieplutkim z kolorowymi rafami i rybkami

Zachęciłaś, nawet bardzo :D . Jordanię wpisałam już na listę miejsc, które zobaczyć muszę koniecznie :idea: Co do Egiptu, to póki co jeszcze żadnych planów nie snuję, chociaż nie mówię nie :wink: . Jeśli jednak uda mi się wybrać w tamte strony, to oprócz Jordanii - najchętniej Syria. Dobrze byłoby bez wycieczki, tak jak to planuje moja córka, ale nijak się to ma do moich możliwości urlopowych :( . Muszę się więc uzbroić w cierpliwość i nazbierać stosowną ilość kasy, a potem :mrgreen: wydać to na wycieczkę zorganizowaną przez jakieś biuro. Interesujące mnie wersje objazdówek Jordania + Syria są w ofertach, muszę tylko zagrawaratować sobie odpowiednie zasoby :wink: , może za rok, dwa, lub pięć? Bo najpierw miejsca, które na górze listy preferencyjnej mam już od jakiegoś czasu...

Pozdrawiam Cię Marysiu bardzo serdecznie i życżę kolejnych , równie wspaniałych podróży 8) . A jak już powrócisz do domu, to znów się z nami podziel kolorami i zapachami tych miejes :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 18:49

Dziękuję za dwa kolory :wink: :lol: :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.03.2009 07:30

Ta opowieść była jak moda na sukces :) to nie może się tak nagle skończyć, plizzzzzzz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.03.2009 13:23

JacYamaha napisał(a):Ta opowieść była jak moda na sukces :) to nie może się tak nagle skończyć, plizzzzzzz

Dziękuję za komplemment :twisted: :wink: Wiem, wiem za dużo zdjęć, mam ich 1200.Nie mówiąc o zdjęciach tradycyjnych- analogowych z Kairu ,pół. Synaj i Rejsu po Nilu. Chyba bym przebiła wymieniony serial, :roll: ale tam chyba o coś innego chodzi 8O jestem na emeryturze i nie mam czasu ogladać :roll:
Dla tego powędrowałm na lotnisko. :) Dziękuje wszystkim ,którzy towarzyszyli mi w tym dość długim serialu.Po raz pierwszy , ma sie rozumiec oprócz Chorwacjii ,co zdjęć mam setki, natrzaskałam tyle zdjęć.

Pozdrowienia petris
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka