napisał(a) petris » 12.02.2009 22:55
FUX napisał(a):Utwierdzam sie w przekonaniu, że Egipt jest miejscem, ktore niekoniecznie muszę natychmiast zaliczyć...
Jestem III raz w Egipcie. 1 raz Kair i okolice ,Synaj + Góra Mojżesza, oazy, pustynie ,klasztory. i Izrael 2. Rejs po Nilu 7 dni + Rafy w Hurgadzie;
Teraz Jordania i rafy w Sharm-i okolice. Ja po prostu lubie dużo widzieć
,a mąż dużo widzieć pod wodą
,przyznac muszę,że życiem podwodnym jestem oczarowana.I to nasz kompromis.
A ja uwielbiam góry.
Dla tego z wielką zachłannością czytam wszystkie wspomnienia naszych górali.Mogę tylko pomarzyć.
Po prostu nie mam z kim jeżdzić w góry
.Pozostają mi samotne wycieczki po Polskich górkach i górach.Dlatego zaliczam wycieczki, gdzie ja mogę pozwiedzać a mąż po pływać i nurkować-co też nie jest dla mnie tragedią bo tez to lubię.A Chorwację uwielbiam i prawie co roku jestem od 1976 r.
A co co Egiptu masz całkowitą rację.Ale jeszcze pojade, nie zobaczyłam jeszcze samego cypelka Sunaju -Parku Narodowego Ras Muchammed
A to opis z przewodnika.
"""Park Narodowy Ras Muhammad, często nazywany perłą w koronie Morza Czerwonego, jest uważany za najpiękniejsze i niezniszczone miejsce na świecie. Jest otoczony pięknymi rafami koralowymi w których usytuowane są jedne z najpiękniejszych miejsc do nurkowania, dostępne tylko łodziami. Podwodne rajskie ogrody są siedziba wielu różnych formacji koralowych.
Ze względu na położenie geograficzne, cały przylądek Ras Muhammad to miejsce uprzywilejowane przez naturę. Silne prądy morskie przynoszą nowe, ogromne ilości planktonu i innego pokarmu, wzmagającego wzrost korali kamiennych oraz przyciągającego duże ławice ryb tych pelagicznych, jak i rafowych. Szczególnie w okresie letnim nurkowanie tutaj jest niesamowicie ekscytujące. Wtedy to największe grupy barakud, tuńczyków i rekinów przypływają w to miejsce.