Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory Jordanii i Egiptu

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.02.2009 15:44

Przed wyjazdem.
Obrazek
Autokar już czeka

A to juz różne fotki z Aqaby.A mozna bylo zobaczyć wiecej.
Miasto nocą
Obrazek
Proszono o zdjęcie :)
Obrazek
Plaża w centrum. Prawdopodobnie poza miastem jest sśiczna piaszczysta plaża,wspaniale miejsce do nurkowania cudna rafa oraz wraki.No mnie tam nie było :(
Obrazek
Obrazek
Nie wiem jakim cudem obcięłam głowę :?
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.02.2009 19:51 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.02.2009 19:35

Tak oto skończyła się nasza przygoda z Jordanią. :) Jak to bywa na wycieczkach zorganizowanych ,po zakończeniu,czuje sie pewien niedosyt.Marzyło się jescze zobaczyć wiele ciekawych miejsc,a tu koniec...
Mimo pewnego niedosytu,organizator wywiazął się wspaniale z zaoferowanego programu.Przewodnika mielismy wspaniałego , o szalonej wiedzy.,ktory to ,nie gonil nas po sklepikach z pamiatkami,a proponował nam dodatkowe miejsca do zobaczenia.Dwa hotele OK.Hotel w Ammanie tragiczny ,ale i to można przeżyć, to były tylko dwie noce :roll: A :roll: to było najważejsze, :wink: przejscia przez te wszystkie granice ,prawie odbyły się szybko :evil: bezpolesnie.No cóż Izraelczycy niektorych przetrzepali 8O dokładnie,ale można było wytrzymac. :twisted: Teraz znowu jazda do jednonocnego Hotelu w Nuvejbie,następnie na nurkowanie do Sharm el Sheikh ,Hotel Iberotel Grand ,otoczenie,rafy, luksusowe. :roll: No i znowu wpakowałam sie w wycieczki :) Safari po pustyni-nigdy przenigdy w pazdzierniku nie pojadę na pustynię :( Safari na wielbładach po wybrzeżu do Dahab, na nurkowanie na rafie o głębokości 80 metrow.
Mimo to że już byłam znowu mnie pognało na Górę Mojżesza ,ale innym wejściem trudniejszym bo po milonie :evil: schodków no i spanko w straszliwym zimnie na górze ,aby zobaczyć wschód slońca.Ale warto atmosfera na szczycie wspaniała no i ten śpiew "Kiedy ranne wstają zorze"spiewane przez Polaków, wszyscy sa oczarowani.Ale zejście po kilkunastu schodkach OK "droga wielbładzią",ktora kiedyś wchodziłam w nocy.Teraz moze bedzie mniej ciekawie, ale za to kolorowo :)

Znowu coś sknociłam :oops: .rozmiar zdjecia,postaram się go poprawić.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.02.2009 20:47

A więc Jordania zaliczona :lol: czekam na kolejne "kolory" :wink: :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.02.2009 21:09

petris napisał(a): Jak to bywa na wycieczkach zorganizowanych ,po zakończeniu,czuje się pewien niedosyt.Marzyło się jeszcze zobaczyć wiele ciekawych miejsc,a tu koniec...

Takie same wrażenia :( miałam z wycieczki po Maroku. Ale jakby tak się wgłębić w temat - to kto wie, czy :roll: zwiedzając tego typu kraje na własną rękę, udałoby się w tym samym czasie więcej zobaczyć? Może tak, ale z pewnością nie zawsze...

petrys napisał(a): Przewodnika mieliśmy wspaniałego , o szalonej wiedzy,który to ,nie gonil nas po sklepikach z pamiątkami,a proponował nam dodatkowe miejsca do zobaczenia.

I tego Ci Marysiu zazdroszczę, ja w Maroku z przewodnikiem nie trafiłam :( , może dlatego, że wycieczki po tym kraju pilotował "awaryjnie", z reguły jeżdżąc po innych krajach... Na szczęście bywałam też na innych zorganizowanych wycieczkach i wiem, że można mieć też takie szczęście, jak Ty. Zobaczyliście wiele wspaniałych miejsc 8), lubię takie klimaty. Fajnie, że podzieliłaś się z nami swoimi obserwacjami i fotkami :D . Zasiałaś też potrzebę, żeby kiedyś zobaczyć to wszystko na własne oczy...

petris napisał(a):Safari po pustyni (...) Safari na wielbładach po wybrzeżu do Dahab, na nurkowanie na rafie o głębokości 80 metrow.
Mimo to że już byłam znowu mnie pognało na Górę Mojżesza (...) Teraz moze bedzie mniej ciekawie, ale za to kolorowo :)

Obrazek No to czekam na drugą część Twojej wyprawy :papa:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.02.2009 21:42

Dziekuję wszystkim moim oglądaczom :) . Dziekuję za słowa napisane przez Was na Forum mobilizujace mnie do zamieszczania zdjęć :oops: wiem, że są straszne, trzba by było je troszkę obrobić co z niektorymi zrobiłam. ale ze zle zrobionego zdjęcia nic specjalnego nie da się wyciagnąć :? Ale mam nadzieję,że może zachęcę, mimo wszystko do planowania zwiedzania świata-jest piękny, choć to wymaga dużo wyrzeczeń ,bo nie wszyscy przecież śpimy na pieniązkach. :( a teraz może kawałek drogi przez Synaj na nocleg do Nuwejby.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 06.02.2009 22:18

Właśnie się okazało, że dobrze jest się czasem spóźnić :wink: :D

Petris - dziękuję za mile spędzony wieczór z Jordanią i jej barwami :D A zdjęcia rewelacyjne, bo pokazują tamtejsze "smaczki".

pozdrawiam serdecznie
:D
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 07.02.2009 06:10

Świetna relacja. Szkoda że to już koniec. Ale poczekam na następną relację z Twojej podróży. Na pewno też mnie zachwyci. :)
Pzdr
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 07.02.2009 11:10

Dojechalismy do jednonocnego :) hotelu,ma być swietny w każdym bądz razie przy rafie ,można sobie ponurkować :)
Obrazek
Zaglądamy przez szybę,czekając na klucze od pokoju.Widok obiecujący,
Obrazek
Mamy pokój 50 m.od morza.Oto on.
Obrazek
Widok na plaże.
Obrazek
Pora kolacjii się zbliża trzeba sie spieszyc z wypiekiem chlebka.
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 07.02.2009 20:05

A tu mieszka rodzina Egipcjan,których dziewczyny pieką chleb.

Obrazek
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 08.02.2009 05:39

Fajny hotelik. I jaka miejscówka. :)
"Piekarnia" w pełni produkcji. hihihihihi
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 08.02.2009 17:18

Drogą przez pustynię,koło lotniska,jesteśmy w Szharm w hotelu.
Obrazek
Widok z ostatniego piętra ,gdzie znajdują się restauracje. na rafę, która jest od samego brzegu, pomost pływajacy z lewej strony należy do naszego hotelu,na ogrody wsród pięter hotelu .Na końcu pomostu jest rafa o głebokosci do 20 m.
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 08.02.2009 19:59

Widok na nasza plaże.
Obrazek

Obrazek
Pływajacy pomost z ktorego mozna robic zdjecia rybką.,można tez fotografować z brzegu.Po rafie nie mozna chodzic.Z końca pomostu oglądamy przepiękną rafę do głębokosci 20 m. z akwalungiem ,lub w okularach z fajka to nasz sprzęt,pływało sie jak w baśni ,koraloce,ryby niesamowita przygoda,z zachwytu sie usmiechnęlam ,no i był maleńki problem :( mozna po prostu pływajać od pomostu do pomostu ,co codziennie to robilismy patrząc w wode,przy spokojnym morzu było swietnie widac.Nie mielismy aparatu, aby robić zdjecia pod woda ,mamy tylko zdjęcia z pomostu.Ale i na nich widac bogactwo ryb na rafie.
Obrazek
a rafa tak mniej wiecej wyglada.
Obrazek
Obrazek
Na koncu pomostu
Obrazek
Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2009 08:03

petris napisał(a):Tak oto skończyła się nasza przygoda z Jordanią. :)

Dziękuję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2009 08:14

Pierwsze rybki już się pokazały, czy będzie ich więcej na zdjęciach pod wodą :?:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.02.2009 11:11

Proszę :) pływały na rafie przy plaży.
Obrazek
Obrazek
to już na głębokiej wodzie :(
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka