napisał(a) petris » 28.01.2009 20:19
Może jednak warto zajrzeć do muzeum na terenie cytadeli.Własciwie to co ja tu wklejam, to są tylko mniej czy więcej udane zdjecia,które nie oddają całej rzeczywistości.Ale mam nadzieję, że zachęciłam niektorych z wiernych mi ogladączy do poznania historii tych przedstawianym obiektow. Te ruiny były kiedyś wspaniałymi budowlami w których żyli i umierali ludzie, cierpiąc i radując sie,jest to historia walk i pokoju.Kazdy kamień ma swoja historię i szperajac w książkch ,czy internecie można dowiedziec sie ciekawych historii. Moze to okazac sie nudne ale postanowilam wejśc do muzeum i pokazac nieliczne eksponaty-miedzy innymi rękopisy biblii znalezione w Qumran.
Jaskinie w Qumran nad Morzem Martwym stały się bodaj największą sensacją archeologiczną
XX wieku. W 11 grotach znaleziono 850 zwojów rękopisów, ukrytych w glinianych amforach
przez żydowską sektę Esseńczyków, którzy żyli tu w latach od około 140 r. p.n.e. do 68 r. n.e.
Mimo to ,że do każdego wyjazdu przygotowuję sie z historii,geologii i baśni ,to jednak trafilismy na przewodnika ktorego wiadomości były olbrzymie,przed muzeum cała historia oglądanych ruin Cytadeli i nie tylko.
Oto rękopisy Biblii znalezione w Qumran.
A oto amfory w których znaleziono rekopisy Biblii.
Ostatnio edytowano 29.01.2009 13:21 przez
petris, łącznie edytowano 7 razy