Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2024 06:31

Kapitańska Baba napisał(a):Ale czad! Te bambusy są gigantyczne!!!

To prawda, bambus drzewiasty w naturalnych warunkach osiąga nawet 50 m wysokości.
Kapitańska Baba napisał(a):A małpeczki słodzaiczki :hearts:

Zawsze lubiłam małpki, ale czytałam opinie, że psocą, kradną .... Czy to możliwe? Takie miłe zwierzątka :D
Kapitańska Baba napisał(a):Mam nadzieje, że nie natkniecie się na pająki :bojesie:

Na szczęście nie spotkałam tam żadnego, a przez te paskudy przestałam jeździć z mężem na grzyby :evil:.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.09.2024 08:09

Chyba na kąpiel w rzecze w takim miejscu bym się nie zdecydowała... jakieś węże, krokodyle czy cuś :niepowiem:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2024 17:05

piekara114 napisał(a):Chyba na kąpiel w rzecze w takim miejscu bym się nie zdecydowała... jakieś węże, krokodyle czy cuś :niepowiem:

W recepcji dostaliśmy mapkę i na niej zaznaczone było to miejsce jako dogodne do kąpieli, czyli przyjęłam, że sprawdzone. Zanim weszłam do wody wysłałam chłopców i oni sprawdzili nurt, grunt i inne niespodzianki :mg: . Krokodyli, węży czy innych piranii nie było ;) .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.09.2024 18:58

wiola2012 napisał(a):A noc przyszła nagle, robiło się w momencie coraz ciemniej i ciemniej.
Obrazek

Oświetlenie ukryte wśród tej roślinności robi mega klimat.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.09.2024 07:47

wiola2012 napisał(a):Na szczęście nie spotkałam tam żadnego, a przez te paskudy przestałam jeździć z mężem na grzyby :evil:.

Ja jeżdżę ale chodzę krok w krok za mężem :lol:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 27.09.2024 09:13

wiola2012 napisał(a):

36.JPG

Z hotelowej restauracji można wejść i wyjść bezpośrednio na teren Parku na skróty, pod warunkiem, że już się kupiło bilety. Samodzielne wędrówki są możliwe do godziny 18:00, o czym kilkakrotnie przypominała Pani strażniczka. Ma to sens, gdyż po 18:00 w lesie robi się ciemno i opanowują go pełnoprawni właściciele. Przebywanie na terenie bez przewodnika jest zabronione. Zaproponowano nam nocną wycieczkę z przewodnikiem. Jest to niewątpliwie ciekawe doświadczenie no i można spotkać dzikie zwierzęta :) . I o lie spotkania z dzikim słoniem pewnie bym się nie bała, to oko w oko z pająkiem, nietoperzem albo innym wężem to atrakcja nie na moje nerwy :mg: .
Za bilet dla dorosłego na dziś trzeba zapłacić 200 thb, ale ponieważ minęła 16:00, to możemy kupić bilet za 300 THB, który będzie ważny również jutro, podczas wycieczki po jeziorze. Wówczas na przystani dopłacimy tylko 40 THB za coś tam. W Parku panuje porządek, a przynajmniej pracownicy sprawiają wrażenie, że taki panuje, każdy wchodzący musi wpisać się na listę, podać imię i nazwisko, narodowość, telefon kontaktowy i miejsce tymczasowego pobytu.
Wiemy już wszystko to ruszamy. Miło, że nas witają :) .

W Malezji też były takie porządki w Parkach Narodowych - każde wyjście wymagało wpisu do specjalnej książki. Po powrocie trzeba było się odmeldować.

Ja bym się chyba na ten nocny spacer wybrała. Pamiętam, że była taka opcja na Borneo ale nie korzystaliśmy bo uznaliśmy, że córka jest za mała i w porze tej wycieczki to już powinna spać. Z przewodnikiem to raczej powinno być bezpieczne.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2024 12:48

megidh napisał(a):Oświetlenie ukryte wśród tej roślinności robi mega klimat.

To prawda :) . Sporo takich światełek zainstalowano, na szczęście nie świeciły się non stop, większość miała czujnik ruchu.
Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Na szczęście nie spotkałam tam żadnego, a przez te paskudy przestałam jeździć z mężem na grzyby :evil:.

Ja jeżdżę ale chodzę krok w krok za mężem :lol:

Próbowałam, ale to mi odbiera całą frajdę. Nie każdy rok jest pod znakiem pająków, czasami ich nie ma i wtedy uwielbiam leśne spacery. Dom mam spryskany środkiem odstraszającym. Gdyby one chodziły po ziemi, to nie stanowiłyby problemu, ale zawsze wiszą na wysokości mojej głowy :bojesie: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2024 12:57

Aglaia napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
...W Parku panuje porządek, a przynajmniej pracownicy sprawiają wrażenie, że taki panuje, każdy wchodzący musi wpisać się na listę, podać imię i nazwisko, narodowość, telefon kontaktowy i miejsce tymczasowego pobytu.

W Malezji też były takie porządki w Parkach Narodowych - każde wyjście wymagało wpisu do specjalnej książki. Po powrocie trzeba było się odmeldować.

Tego odmeldowywania się raczej tutaj nie przestrzegano .
Aglaia napisał(a):Ja bym się chyba na ten nocny spacer wybrała. Pamiętam, że była taka opcja na Borneo ale nie korzystaliśmy bo uznaliśmy, że córka jest za mała i w porze tej wycieczki to już powinna spać. Z przewodnikiem to raczej powinno być bezpieczne.

Na pewno jest bezpieczne, ale jeszcze w domu oglądałam filmik na Youtube z takiej wyprawy i stwierdziłam, że z moją awersją do wszystkiego co może wplątać mi się we włosy, lepiej sobie odpuszczę.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2024 13:36

Jaki piękny ten Wasz resort! :D A małpki od razu zauważyłam :hearts: Uwielbiam!

Co do pijawek, często można się na nie natknąć w tamtych rejonach? :?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2024 13:49

maslinka napisał(a):Jaki piękny ten Wasz resort! :D A małpki od razu zauważyłam :hearts: Uwielbiam!

:D
maslinka napisał(a):Co do pijawek, często można się na nie natknąć w tamtych rejonach? :?

Przed wyjazdem czytałam na forum, że w Tajlandii można spotkać pijawki, ale w wodzie stojącej, mulistej, w małych sadzawkach. W tym miejscu nie było zagrożenia. Ale zawsze warto być ostrożnym, bo niektóre mogą roznosić choroby pasożytnicze :bojesie: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.09.2024 15:09

Wiolu , pięknie tam jest , zielono , powinno też być bezpiecznie , jeżeli oferują mapki terenu . Wiadomo że flora i fauna kierują się własnymi zasadami , ale raczej w obecności przewodnika jest się w miarę bezpiecznym nawet na kilkudniowych wyprawach do tak egzotycznych miejsc jak dżungla :tak:

Co do pijawek - w Polsce występuje 47 z około 680 opisanych gatunków pijawek , można je spotkać na terenie całego kraju w rzekach , jeziorach , stawach , rowach i kanałach odwadniających i nawadniających , także sadzawkach , a nawet w Bałtyku :mg:
Występują w zbiornikach wodnych na wszystkich kontynentach poza Antarktydą .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.10.2024 19:12

piotrf napisał(a):Wiolu , pięknie tam jest , zielono , powinno też być bezpiecznie , jeżeli oferują mapki terenu . Wiadomo że flora i fauna kierują się własnymi zasadami , ale raczej w obecności przewodnika jest się w miarę bezpiecznym nawet na kilkudniowych wyprawach do tak egzotycznych miejsc jak dżungla :tak:

Masz rację, przekonamy się jeszcze nie raz, że podczas wycieczek zorganizowanych organizatorzy dbają o bezpieczeństwo uczestników.
piotrf napisał(a):Co do pijawek - w Polsce występuje 47 z około 680 opisanych gatunków pijawek ...

Miejsce, w którym pływaliśmy było na mapce oznaczone jako miejsce, w którym można się bezpiecznie kąpać. Nie ryzykowałabym w "dzikiej" rzece :) . Pijawki pamiętam z dzieciństwa, gdy z braku lepszego miejsca kąpaliśmy się w stawie. Okropność :zeby: :bojesie:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.10.2024 07:40

wiola2012 napisał(a): Dom mam spryskany środkiem odstraszającym.

I działa? Bo właśnie nabyłam takowy i chcę spryskać wejście z garażu do domu i ze strychu do domu.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2024 13:47

Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a): Dom mam spryskany środkiem odstraszającym.

I działa? Bo właśnie nabyłam takowy i chcę spryskać wejście z garażu do domu i ze strychu do domu.

Działa. Zapach ma bardzo intensywny i niezbyt przyjemny, ale działa.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2024 21:08

;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja